Quote (groom @ 13 Oct 2011 10:24)
Twoj problem akurat jest bardzo prosty. Juz w pierwszym twoim poscie jest rozwiazanie

P5B premium to bardzo dobra plyta, jednak ma straszne problemy z pamieciami i zwyczajnie nic nie poleci na niej wiecej jak 900 mhz. Plyta powstala w czasach, w ktorych moduly 2x2 gb nie byly popularne i niestety radzi sobie z nimi bardzo kiepsko. Wpisz w google "p5b premium pamieci" i czytaj. Najlepszym rozwiazaniem bedzie ustawienie 800 mhz cl4. Pamietam tez, ze mnoznik strasznie walil sie na tej plycie i zwyczajnie nie kazdy chcial dzialac. Musisz probowac metoda prob i bledow, pamietaj tylko zeby zawsze dzialac na czestotliwosci mniejszej niz 900 mhz bo jak ustawisz wieksza to komputer nawet nie bedzie chcial wstac.
No to panowie z purepc naprawdę mi zaproponowali genialną płytę główną.. porażka. No ale cóż. Przed chwilą byłem w biosie, mogę ustawić 800 mhz a później już tylko 1000 (1200/1400/1600) i to na tyle.
Jak zmieniam napięcie na wyższe niż 2.00, cyfry zmieniają kolor na czerwony, co pewnie oznacza, że nie podziała..
Hm, cóż więcej tam mam zmieniać? Nie mam więcej żadnych ustawień, by wyszło 4-4-15 czy coś tam takiego.
Mogę wejść, spisać wszystko i tutaj wrzucić, tego nie ma dużo, raptem ~8 opcji dot. pamięci.