d2jsp
Log InRegister
d2jsp Forums > Off-Topic > International > Polska > Bmw
Prev1789101122Next
Add Reply New Topic New Poll
Member
Gold: 1.11
Trader: Trusted
Dec 1 2014 06:13am
Quote (Shichirobei @ 1 Dec 2014 10:41)
e46 2l w dieslu 136km

typowe auto plebsu który wraca z niemiec z ogorkow  : DDDDDDDDD

no kurwa

Koleszko, czym jeździsz? ^^
Member
Gold: 0.36
Dec 1 2014 06:19am
Quote (zuz9 @ 1 Dec 2014 13:13)
Koleszko, czym jeździsz? ^^

Volvem.
Member
Gold: 0.36
Dec 1 2014 06:19am
Wklejam ulubioną piosenkę Mentalisty

Member
Gold: 4.00
Dec 1 2014 06:22am
Quote (Mentalista @ 1 Dec 2014 06:16)
Do tego wszystkie ABS ESP ASR i ten system ruszania w śniegu czy coś takiego xd autoalarmy, domykanie okien i szeberdachu z kluczyka i inne chue muje :D
stoi na  alu 16 i założone zimowe do tego dostałem 2 komplety zimówek, radio, jakieś tam emblematy i płyny.
Przebieg 253k. Autko zadnane n1 lakier choć polerka i tak by się przydała. w zawiieszeniu "nic nie stuka nic nie puka" XD

Ogólnie prawie full opcja, wszystko elektronika, kierwa wielofunkcyjna, tempomaty i inne tego typu rzecz z których nie przyjdzie mi korzsytać xd
Jedynie czego brakuje to: Ksenonów, skóry i nawigacji w radiu oraz subwoofera
Na dniach będzie nexus, zrobię foty i wrzucę, obiecuję :wub:

Raczej średnia opcja, a nie full - E46 po lifcie są już w miare dobrze uzbrojone nawet w podstawie, przed liftem była bieda. O ruszaniu ze śniegu nie słyszałem.
Jaka cena?
Member
Dec 1 2014 06:47am
Quote (Msk @ 1 Dec 2014 13:19)
Volvem.

Tak kojarzyłem, bodajże V40? :ph34r:
Quote (toyo @ 1 Dec 2014 13:22)
Raczej średnia opcja, a nie full - E46 po lifcie są już w miare dobrze uzbrojone nawet w podstawie, przed liftem była bieda. O ruszaniu ze śniegu nie słyszałem.
Jaka cena?

Jest DSC, ASC, lub ASC+T. Najlepszą opcją jest imo wyłączenie tego w zimie w razie problemów z ruszaniem i jak jadę sam. :bonk:

ASC (Automatic Stability Control), automatyczne kontrola stabilności to najstarszy ze stosowanych w BMW systemów kontroli trakcji. System ten najczęściej był stosowany w BMW E31 oraz BMW E32. Już na początku produkcji BMW E32, jeszcze w latach 80-tych można było zamówić ten system jako opcję w tych modelach. ASC występował również w E34, zazwyczaj w wersjach z mocniejszymi silnikami oraz w modelu E36 w drugiej edycji tego pojazdu. ASC występował także w późniejszych modelach tj. E46, E39 oraz E38. Działanie systemu polega na zdławieniu przepływu powietrza w przepustnicy. Przepustnica w wersjach silnikowych z systemem ASC jest inna niż bez niego. W E31, E32 oraz E34 z silnikami M30 oraz M70 jeśli istnieje ten system jest zastosowana przepustnica elektroniczna. System jedynie dławi przepływ powietrza, działa na zasadzie "zdjęcia nogi z gazu", nie hamuje kół. W modelach z elektroniczną przepustnicą ASC potrafi także dodać trochę gazu w przypadku gdy noga z pedału gazu została zbyt energetycznie zdjęta i wskutek tego doszło do ich poślizgu. ASC nie steruje w żaden sposób kołami przednimi jednakże korzysta z ich czujników (bo wykorzystuje wszystkie 4 czujniki przy kołach ABS). System ASC porównuje prędkość kół przednich z tylnymi i w razie potrzeby zmniejsza prędkość kół tylnych. Nie ma możliwości przyhamowania tylnego jednego koła.
ASC+T (Automatic Stability Control plus Traction), automatyczna kontrola stabilności i trakcji to system który posiada takie możliwości i elementy składowe jak ASC lecz dodatkowo jeszcze posiada możliwość przyhamowania tylnych kół za pomocą hamulców tylnych. Ta dodatkowa funkcja systemu ASC+T pozwala przyhamować tylko jedno koło. Dodatkowo reakcja systemu jest szybsza. Przy próbie ruszenia na bardzo śliskiej nawierzchni gdy jedno koło wpada w poślizg a drugie ma przyczepność i samochód nie jedzie do przodu ASC+T działa jak mechanizm różnicowy o zwiększonym tarciu (tzw. szpera) przyhamowując jedno koło które kręci się szybciej i pozwalając mechanizmowi różnicowemu przekazać moment na drugie. System ASC+T występował w modelach BMW E31, E32, E34, E36, E39, E38.
DSC Dynamic Stability Control to najbardziej rozwinięty system kontroli trakcji w samochodach BMW. Oprócz możliwości jakie posiadają systemy ASC+T (i automatycznie ASC) posiada także czujnik położenia kierownicy oraz posiada możliwość przyhamowania wewnętrznych kół podczas jazdy po łuku gdy pojazd wpada w poślizg. DSC jest odpowiednikiem systemu ESP w innych markach.
Przy wszystkich systemach kontroli stabilności/trakcji musimy pamiętać o identycznej średnicy kół z tyłu lub z przodu, gdyż nawet niewielka różnica może powodować problemy.

This post was edited by zuz9 on Dec 1 2014 06:57am
Member
Gold: 103.00
Warn: 10%
Dec 1 2014 06:53am
Quote (Msk @ 1 Dec 2014 13:19)
Wklejam ulubioną piosenkę Mentalisty

http://www.youtube.com/watch?v=DEdhXsh1Auo

:thumbsup:
Member
Gold: 4.00
Dec 1 2014 07:02am
Quote (zuz9 @ 1 Dec 2014 14:47)
Jest DSC, ASC, lub ASC+T. Najlepszą opcją jest imo wyłączenie tego w zimie w razie problemów z ruszaniem i jak jadę sam. :bonk:

Nawet nie wiem co mam u siebie, chyba ASC. Bawiłem się trochę z wyłączałem go, ale to jednak samobójstwo :) Też mam E46 tylko benzyne.
Niedługo może przesiadka na E60, wezmę pewnie 530 albo 535d, o ile uda się znaleźć dobrą sztukę.

Quote (Bart3k @ 1 Dec 2014 15:05)
wiesz, ze samo wcisniecie nie wylacza tego do konca? :D ja z instrukcji sie dowiedzialem sam bym nie wpadl na to.  wciszniesz i przetrzymasz z 15 sekund wcisniete, to potem nie da sie wlaczyc spowrotem i wszystko jest wylaczone. Dzialac bedzie dopiero po ponowym odpaleniu samochodu :)

Wiem, wyłączyć = przytrzymać. Nie wiem czy to nie jest jakoś tak, że masz DSC, pierwsze kliknięcie przełącza na ASC, a dopiero przytrzymanie to wyłączenie? Nie znam się za bardzo na tych systemach.

This post was edited by toyo on Dec 1 2014 07:11am
Member
Gold: 0.00
Dec 1 2014 07:05am
Quote (toyo @ Dec 1 2014 01:02pm)
Nawet nie wiem co mam u siebie, chyba ASC. Bawiłem się trochę z wyłączałem go, ale to jednak samobójstwo :) Też mam E46 tylko benzyne.
Niedługo może przesiadka na E60, wezmę pewnie 530 albo 535d, o ile uda się znaleźć dobrą sztukę.

wiesz, ze samo wcisniecie nie wylacza tego do konca? :D ja z instrukcji sie dowiedzialem sam bym nie wpadl na to. wciszniesz i przetrzymasz z 15 sekund wcisniete, to potem nie da sie wlaczyc spowrotem i wszystko jest wylaczone. Dzialac bedzie dopiero po ponowym odpaleniu samochodu :)
Member
Dec 1 2014 07:25am
Quote (toyo @ 1 Dec 2014 14:02)

Wiem, wyłączyć = przytrzymać. Nie wiem czy to nie jest jakoś tak, że masz DSC, pierwsze kliknięcie przełącza na ASC, a dopiero przytrzymanie to wyłączenie? Nie znam się za bardzo na tych systemach.

Przy DSC, wciskasz raz - pojawia się jedna żółta kontrolka i koła mogą boksować, ale gdy wpadasz w poślizg nadal same potrafią przyhamować, przytrzymujesz chwilę - zaświeca się druga żółta kontrolka i możesz robić co chcesz. :) U mnie o dziwo nie jest tak jak pisze Bart3k, po całkowitym wyłączeniu wystarczy, że wcisnę guzik i wszystko zaskakuję bez "resetu".

Odnośnie auta Mentalisty, mam sprawdzone info na temat tego samochodu ale nie chcę go załamywać. :(

This post was edited by zuz9 on Dec 1 2014 07:28am
Member
Gold: 0.00
Dec 1 2014 07:40am
Quote (toyo @ Dec 1 2014 01:02pm)

dokladnie to juz sam nie pamietam o co tam chodzilo a z neta ciezko sie dowiedziec bo na kazdym forum piszą x wersji na ten temat ;f

tutaj ktos na forum to podsumowal ;d

,, Każdy mówi, że to ASC / DSC, a nikt nie wspomina, że to ogólne nazwy kilku systemów broniących auto przed kierowcą - imbecylem. I tak ASC MK20, to nie tylko ASC, ale też zintegrowane CBC i EBV. I ten system wyłącza się i włącza jednym krótkim przyciśnięciem przycisku. Wyłącza się go w całości, czyli ASC wyłącza się razmem z CBC i EBV. Ale z kolei masz też ASC/DSC MK20, i tutaj oprócz funkcji wymienionych wyżej masz DSC, które kontroluje wszystko, od hamulców po wygaszanie poszczególnych cylindrów, opóźnianie zapłonów itp. Tutaj też jedno krótkie przyciśnięcie wyłącza całość systemu, a ponowne wciśnięcie go włącza. No i masz ASC MK60 i ASC/DSC MK60, w tych systemach to już w ogóle cuda-wianki, no i można rozgraniczyć wyłączanie poszczególnych funkcji, czyli - krótkie wciśnięcie guzika - wyłaczasz DSC, ale pozostałe systemy żyją i pilnują. długie wciśnięcie guzika zabija system, i wtedy można sobie spokojnie zrobić kuku.
Problem jest taki, że w zasadzie nikt do końca nie wie, który ma system, bo to zależało od rocznika, ale nie zawsze, od silnika, ale nie zawsze, od zamówienia klienta, ale nie zawsze, od tego, co akurat mieli na stanie, ale i to też podejrzewam nie zawsze. "

This post was edited by Bart3k on Dec 1 2014 07:45am
Go Back To Polska Topic List
Prev1789101122Next
Add Reply New Topic New Poll