d2jsp
Log InRegister
d2jsp Forums > Off-Topic > International > Polska > Topic O Literaturze Fantasy #3 > Kolejny Repost.
Prev17778798081205Next
Add Reply New Topic New Poll
Member
Gold: 6.24
Aug 18 2011 04:48am
Quote (iridius @ Aug 17 2011 12:23pm)
Malazańska zakończona,
Znaczy 9 tomów przeczytanych (od tomu 3 dzielone są na 2 książki)
Cóż rzec…  Jak dla mnie zdecydowanie n1 w świecie Fantasy, Nawet Pieśń Lodu i Ognia Martina zostaje w tyle, tak tak….. w większości rankingów to Marin jest na pierwszy miejscu, a Malazańska 2gie lub 3cie.
Z pewnością jestem w stanie zrozumieć takie oceny, ale ich nie podzielam.
Malazańska to rasowe Fantasy militarne (o ile można tak to ująć patrz Czarna Kompania Cooka) Natomiast Martin to bardziej powieść rycerska z elementami fantasy. Z pewnością na ogólną ocenę składa się fakt iż Erikson naprawdę jest ciężki do czytania. Jak ktoś to gdzieś dosadnie napisał, „on ma w dupie czytelnika”, narzuca własne zasady, a one ciągle zmuszają nas do wytężania uwagi/pamięci/kojarzenia.
Dodatkowo jest dość słabym narratorem, i nie mam namyśli tego że jego język jest słaby (bo nie jest), wręcz przeciwnie, spokojnie może stawać w szranki w najlepszymi, jednak nigdy nie wykłada kawy na ławę, nigdy nie opisuje wszystkiego dokładnie, nie daje się przewidzieć, nie prowadzi czytelnika za rączkę, a jego przemyślenia, nieraz poezja którą wplata w opowieść, dodatkowa zaciemniają ogólny obraz historii, hehe ale w tym szaleństwie jest metoda. Czytając to dzieło czasem masz wrażenie że nie mógł napisać tego człowiek, gdyż praca jaką w to musiał włożyć przerasta przynajmniej moje wyobrażenie.
Powiem tak, jak nie przeczytałeś Malazańskiej to tak naprawdę nie znasz jeszcze Fantasy.

Czękam na tom 10, który ma być ostatnim tomem serii, na zachodzie już jest do nabycia (od kilku miechów), więc w Polsce pewno za jakiś rok, oczywiście nie wierze ze tom 10 zakończy wszystkie wątki, bo nawet gdyby autor postawił sobie takie cel, to i tak musiało by mu to zająć przynajmniej 3 kolejne tomy, pod warunkiem iż narzucił by sobie dyscyplinę, i przestał wprowadzać nowe postaci i wątki. 

Do przeczytania zostaje mi jeszcze trylogia, osadzona w świecie Malazu, i zamierzam się w ciągu miesiąca do niej zabrać, co potem? Hmmm… jestem raczej pewnie że w oczekiwani na tom 10, zacznę czytać całą serię od początku (choć nigdy nie miałem takiego zwyczaju), jestem pewnie ze czytając po raz kolejny zrozumiem więcej, odkryję więcej i nie będę się nudził ani trochę!  ;)

Pozdrawiam

Jedno pytanie: Mianowicie, gdzie mogę kupić pierwsze najstarsze tomy ( Ogrody Księżyca, Bramy Domu Umarłych )?
e: znalazłem.

This post was edited by orcon on Aug 18 2011 04:49am
Member
Gold: Locked
Warn: 100%
Aug 18 2011 04:54am
Ogrody na aledrogo zawsze byly.
Member
Aug 22 2011 01:02am
Właśnie zamówiłem Wielki Bazar Złoto Brayana - Peter U Brett.
Tytuł trochę niemrawy, ale cóż.
Ostrzegam, to nie jest kontynuacja Sagi o Demonach.
Autor zagłębił się bardziej w historię Arlena, kiedy ten był Posłańcem.
Postanowił opisać parę jego przygód - zobaczymy co z tego wyjdzie.
Member
Gold: 2,390.15
Aug 22 2011 01:05am
Przeczytałem niedawno "Gildię Magów"- pierwszy tom trylogii o Czarnym Magu.
Moje uczucia są mieszane- z jednej strony pomysł na książke dość ciekawy, a z drugiej- wszystko w niej jest takie przewidywalne i niektóre wątki na odległość śmierdzą kiczem.
Czy jest tu ktoś, kto również miał okazję czytać ową trylogie i jest mi w stanie powiedziec, czy warto ogarnać sobie kolejną część ?
Member
Aug 22 2011 01:54am
Quote (Pozdrawiam @ Aug 22 2011 07:05am)
Moje uczucia są mieszane- z jednej strony pomysł na książke dość ciekawy, a z drugiej- wszystko w niej jest takie przewidywalne i niektóre wątki na odległość śmierdzą kiczem.
Czy jest tu ktoś, kto również miał okazję czytać ową trylogie i jest mi w stanie powiedziec, czy warto ogarnać sobie kolejną część ?

Duzo ldzi o tymjuz pisalo. Wiekszosc ocen nieprzychylna.
Member
Gold: 28,575.00
Aug 22 2011 02:06am
Quote (orcon @ 22 Aug 2011 09:02)

Kupie we wrzesniu, wtedy tez zabiore sie za ostatnia czesc Czarnej Kompanii, ktora juz na mnie czeka na polce, ale atm nie mam czasu.

Quote (Pozdrawiam @ 22 Aug 2011 09:05)

Trudi Canavan mowie srogie NIET.

e: A co do Malazanskiej to zdecydowanie bardziej podchodzi mi ten rodzaj fantasy niz fantasy prezentowane przez Martina, ale jedno i drugie nie jest moim ulubionym podgatunkiem fantasy ;) U mnie kroluje cos na pograniczu dark fantasy i heroic fantasy.

This post was edited by RoGh on Aug 22 2011 02:13am
Member
Aug 22 2011 02:12am
Jutro premiera Ognii Niebios w nowym wydaniu. Moze mi ktos swoja droga wytlumaczyc jaki jest sens nowego wydania zaczynajacego sie od poloy cyklu o_O?
Wkurwia mnie takie cos strasznie, tymbardziej ze na punkcie jednorakich wydan mam straszne skrzywienie :D
Member
Gold: 295,440.29
Aug 22 2011 03:55am
Quote (Pozdrawiam @ Aug 22 2011 07:05am)

Przeczytałem całość + dodatki + 2książki z trylogii zdrajcy (kontynuacja) ale raczej z nudów.
Generalnie przynajmniej trylogie czarnego maga chyba raczej warto przeczytać, ale jak już sie nie ma co czytać innego^^
Jest dużo lepszych pozycji na rynku, poczytaj nasze posty.
Trudi jest troszkę infantylna i przewidywalna, + denerwuje mnie gejostwo w jej książkach, jest to wszystko troszkę ambitniejsze od Harrego Pottera LOL, ale nie umywa się do Cooka, Martina czy Eriksona.
Member
Aug 22 2011 05:17am
Quote (Pozdrawiam @ Aug 22 2011 09:05am)

Przeczytałem wszystkie książki związane z Gildią Magów. Przy Gildii I Nowicjuszce zdarzało mi się zapominać o czym czytam w ogóle. Ogólnie strasznie naciągana akcja i podobni bohaterowie.
W Wielkim Mistrzu coś się zaczęło dziać, ale też nie do końca. Pozostałe części ( Misja Ambasadora, Łotr ) już lepsze, ale bez rewelacji.
Ogólnie więcej tego w siebie nie wcisnę i nie przeczytam. Jest to jedynie marnie stworzony twór z pomysłem, który się sprzedał.

This post was edited by orcon on Aug 22 2011 05:19am
Member
Gold: 0.00
Aug 23 2011 02:45am
Quote (orcon @ 22 Aug 2011 09:02)

Peter V. Brett - slyszalem, ze raczej takie sobie ;\

mam na kindlu, ale ostatnio to nie mam zbytnio kiedy sie wysrac, wiec jestem do tylu z ksiazkami.

No ale przynajmniej przeczytalem ADWD.

HERP DERP LOLOLOL kurwa cliffhanger.
Go Back To Polska Topic List
Prev17778798081205Next
Add Reply New Topic New Poll