Quote (Pozdrawiam @ Oct 20 2015 12:42am)
Rozumiem, że dla ciebie dezerter to ktoś, kto ucieka z wojny i się chowa w krzakach całą wojnę. Nie trzeba być specjalistą, żeby domyślić się, że niejednokrotnie dezerterzy to osoby zasłużone. W większości wypadków dezerterami zostawały osoby z pierwszej linii frontu. Ciężko nam, jako osobom, które nie zaznały wojny wyobrazić sobie, jakim stresem jest taka napierdalanka i jakie nieporządane zachowania może u nas to wywołać. Interesuje się historią XX wieku, więc to i owo mi się przewinęło. Polecam książkę Charlesa Glassa pt. "Dezerterzy". Koleś zadedykował książkę niejakiemu Weissowi, który był kilkakrotnie odznaczany, jednak w wyniku stresu związanego z przebywaniem na linii frontu- zdezerterował. Czy to ujmuje jego bohaterstwu?
Dalej uważam, że ucieczka z pola walki powinna być karana surowo - śmiercią. Tak było praktycznie zawsze, i powinno być nadal.
Wiesz, też mam dostęp do Internetu, Wygooglowanie tej książki (Weiss - chyba jedyny w historii przypadek dezertera odznaczonego medalem) zajęło mi jakieś dwie i pół sekundy : - )))))