Quote (KongresNowejPrawicy @ 29 May 2014 11:39)
W dalszym ciągu zachęcam wszystkich użytkowników do zadawania pytań dotyczących rozwiązań programowych KNP w oparciu o doktrynę.
Mnie np. zastanawia kwestia kary śmierci, a raczej jeden jej aspekt. Wyobraźmy sobie, że mamy samobójcę, który nie ma jaj żeby sam sobie zrobić krzywdę, a wiedząc że istnieje kara śmierci, robi krzywdę komuś innemu, licząc na lekką śmierć z rąk wymiaru sprawiedliwości. Sytuacja to niezwykle rzadka, ale warta rozpatrzenia, chociaż w gruncie rzeczy wiem, że niewiele można z tym zrobić.
Analogicznie istnieje coś takiego jak suicide by cop - chyba nie muszę tłumaczyć ocb.
Quote (Ironfister @ 29 May 2014 11:41)
W Szwedach jest głęboko wpojone poczucie uczciwości. Dokładniej mówiąc to jest to uczciwość wpojona chociażby obcinaniem rąk za byle kradzież które było tam swego czasu popularne.
Aktualnie Szwedzi są państwem dobrobytu socjalnego, ale stare wzorce powoli ustępują nowym. Szwecja przechodzi przez proces transformacji do państwa trzeciego świata.
O ile wiem, to Szwecja ostatnio obniża podatki. Możliwe, że "dobrobyt socjalny" ma swój koniec.
This post was edited by Xasthur on May 29 2014 03:45am