Kupiłem sobie monitor ASUSa ROG 27" PG2719Q, 2560x1440, 165Hz, IPS, 8-BIT (bez przeplotu, natywne). Wybrany przez Linusa swego czasu jako najlepszy monitor (gamingowy). U mnie służy on też do pracy biurowej, dlatego miał być przede wszystkim PŁASKI, i wybrałem IPS, bo płaskich VA prawie, że nie ma już...
https://www.displayspecifications.com/en/model/b8a2229Czerń daleka od ideału, ale z listewką białą za monitor jest w miarę OK, nawet bez oświetlenia żadnego innego w pokoju, a taką używam też za TV VA, mimo wysokiego kontrastu natywnego, aby oczy się nie męczyły.
Na rtings też widniał jako monitor najlepszy do grania, ale jednocześnie nawet w kategorii 'Office' sporo przewyższa mojego poprzednio Della U2415 - odrobinę lepsze kąty widzenia, te same możliwości regulacjia monitora (pivot, dostosowanie wysokości o 11.4 cm), Dell miał 6-bit+FRC itd.
Odświeżanie robi ogromną robotę nawet poza grami, w pierwszym momencie było mi niekomfortowo przechodząc z 60Hz na taki monitor. Teraz jest odwrotnie, to na 60Hz jest dziwnie skokowi, a nie jak masełko na owym ASUSie.
Dla gier z HDR dobrze zaimplementowanym pewnie będę z TV korzystał jak dotychczas, ale że wiele gier bez HDRa wychodzi, to ten ASUS się świetnie sprawdzi.

This post was edited by PQA on May 8 2019 03:26am