d2jsp
Log InRegister
d2jsp Forums > Off-Topic > International > Polska > Janusz Korwin Mikke > Temat Oficjalny
Prev17576777879144Next
Add Reply New Topic New Poll
Member
Gold: 500.00
May 29 2014 03:15am
Quote (Xasthur @ May 29 2014 10:13am)
Ludzie nie są stratni, jest wręcz odwrotnie. Im mniej pieniędzy przechodzi przez aparat państwa, tym mniej się ich marnuje.

Tak by było. Napisałem już to.

nie zgodze sie.

dobre zarządzanie budrzetem sprzyja rozwojowi panstwa i podnosi standard zycia obywateli.

to czego brak to uczciwi ludzie na uczciwych stanowiskach.

Jednak nie bedize uczciwych lduzi na stanowiskach w momencie w ktorym nie ma uczciwych ludzi w panstwie.

Polska w swojej historii dostala wpierdol niestety, daltego nie za 10, nie za 20 ale moze za 100 lat bedzie lepiej, jak wszystkie komunistyczne kurwy wymrą.

This post was edited by blejdowy on May 29 2014 03:16am
Member
Gold: 730.21
May 29 2014 03:19am
Problem polega na tym, że władza też tyra system jak umie dzięki czemu zgarnia dwa razy więcej hajsu niż potrzeba, taka natura polaka, jak zarobić i się nie narobić. To co się odpierdala przy przetargach na budowy dróg i innych rzeczy to głowa mała, jakaś firma wygrywa dając najtańszą oferte, dzięki daniu w łape nikt za bardzo nie sprawca wiarygodności i logiki tej oferty, a potem firma albo ogłasza plajte i zgarnia hajs dla siebie albo idzie do sądu po wniosek, że za taką kase nie da się tego zrobić więc muszą dostać od państwa reszte (a jak już dostaną to od biedy wtedy ogłoszą plajte xd)
Member
Gold: 0.00
Warn: 10%
May 29 2014 03:20am
Zobaczcie jakie podatki są w Szwecji i jak się tam żyje, dlatego właśnie nie zgodzę się ze stwierdzeniem, że wysokie podatki ZMUSZAJĄ ludzi do robienia państwa w chuja. Moim zdaniem wina leży nie tylko po stronie polityków, ale w dużej mierze też po stronie obywateli.
Member
Gold: 6,207.00
May 29 2014 03:21am
Quote (blejdowy @ 29 May 2014 11:15)
dobre zarządzanie budrzetem sprzyja rozwojowi panstwa i podnosi standard zycia obywateli.

to czego brak to uczciwi ludzie na uczciwych stanowiskach.

Jednak nie bedize uczciwych lduzi na stanowiskach w momencie w ktorym nie ma uczciwych ludzi w panstwie.

Polska w swojej historii dostala wpierdol niestety, daltego nie za 10, nie za 20 ale moze za 100 lat bedzie lepiej, jak wszystkie komunistyczne kurwy wymrą.

To właśnie komunistyczne kurwy rozpoczęły zarządzanie budżetem i świadczeniem państwowych usług w każdej dziedzinie życia. Ludzie sami potrafią nim zarządzać, co pokazuje jak kombinują na podatkach. :) Na państwowość nie ma zgody, bo oprócz samych usług, płacimy za kilkaset tysięcy urzędników, a do tego tworzymy masę durnych przepisów, które spowalniają rozwój. Niech ktoś policzy ile to w skali roku na jednego Polaka.

Polityk jak uczciwy by nie był, nic nie zdziała, jeśli będzie chciał podtrzymać ten stan.

Quote (Hver @ 29 May 2014 11:19)
Problem polega na tym, że władza też tyra system jak umie dzięki czemu zgarnia dwa razy więcej hajsu niż potrzeba, taka natura polaka, jak zarobić i się nie narobić. To co się odpierdala przy przetargach na budowy dróg i innych rzeczy to głowa mała, jakaś firma wygrywa dając najtańszą oferte, dzięki daniu w łape nikt za bardzo nie sprawca wiarygodności i logiki tej oferty, a potem firma albo ogłasza plajte i zgarnia hajs dla siebie albo idzie do sądu po wniosek, że za taką kase nie da się tego zrobić więc muszą dostać od państwa reszte (a jak już dostaną to od biedy wtedy ogłoszą plajte xd)

I właśnie o to chodzi. Zlikwidować przyczynę problemu, likwidując państwowość w każdym aspekcie życia.

E: miałem iść AFK, nie odpisujcie przez chwilę. :D

This post was edited by Xasthur on May 29 2014 03:24am
Member
Gold: 373.32
May 29 2014 03:27am
CO WY PISZECIE?:D Przeciez panstwo/politycy robia w ch00ja zwyklych obywateli. Bardzo wysokie podatki+skladki emerytalne ktore ida na biezace wydaki w budzecie+skladki na "darmowa "sluzbe zdrowia dzialajaca wyjatkowo "efektywnie"+ niegospodarnosc systemu, mimo wysokich podatkow kraj musi sie zadluzac bo kasa jest zwyczajnie marnotrawiona. Dla mnie ktos kto unika placenia podatkow nie jest zlodziejem tylko racjonalnie myslacym czlowiekiem. Jesli reszta spoleczenstwa daje robic z iebie debili to juz ich wola. Jesli legalnie mozna placic mniejsze skladki bo posiada sie 2h ziemi to czemu nie.

Quote (DP_DT @ May 29 2014 09:20am)
Zobaczcie jakie podatki są w Szwecji i jak się tam żyje, dlatego właśnie nie zgodzę się ze stwierdzeniem, że wysokie podatki ZMUSZAJĄ ludzi do robienia państwa w chuja. Moim zdaniem wina leży nie tylko po stronie polityków, ale w dużej mierze też po stronie obywateli.

????????? Poczytaj sobie jak Szwecja dochodzila do bogactwo. Szwedow ominely obie wojny.
http://liberalis.pl/2007/03/11/artur-stepkowski-szwecja-%E2%80%93-cud-socjalizmu-czy-rownia-pochyla/

This post was edited by kefir on May 29 2014 03:40am
Member
May 29 2014 03:32am
Quote (kefir @ May 29 2014 11:27am)
CO WY PISZECIE?:D Przeciez panstwo/politycy robia w ch00ja zwyklych obywateli. Bardzo wysokie podatki+skladki emerytalne ktore ida na biezace wydaki w budzecie+skladki na  "darmowa "sluzbe zdrowia dzialajaca wyjatkowo "efektywnie"+ niegospodarnosc systemu, mimo wysokich podatkow kraj musi sie zadluzac bo kasa jest zwyczajnie marnotrawiona. Dla mnie ktos kto unika placenia podatkow nie jest zlodziejem tylko racjonalnie myslacym czlowiekiem. Jesli reszta spoleczenstwa daje robic z iebie debili to juz ich wola. Jesli legalnie mozna placic mniejsze skladki bo posiada sie 2h ziemi to czemu nie.

Nie mowie, ze politycy sa dobrzy, nie robia nas w chuja i ze w ogole wszystko jest pieknie, stwierdzam tylko fakt, ze duzo jest winy obywateli w tym jak sie dzieje w naszym kraju, gdyz naduzywaja wszystkich przywilejow i w kazdym przepisie staraja sie znalezc dziure. Chodzi mi np o to - jest przepis, ze przedsiebiorca zatrudniajacy osobe z niepelnosprawnoscia zwolniony jest z jakichstam oplat ( czy tam placi duzo mniejsze skladki, w/e ) - co zrobili przedsiebiorcy? Zatrudniaja TYLKO osoby niepelnosprawne, no kurwa. Wielu ludziom nie chce sie pracowac, wychodza z zalozenia ze lepiej siedziec na zasilku niz robic za to 400-500 zl wiecej.
tl;dr wersja
Nie twierdze, ze politycy sa bez skazy, ale obywatelom tez mam wiele do zarzucenia.
Member
May 29 2014 03:34am
Nie pisze Ze swiadczenie uslug anstwa na kazdym kroku jest okej - nawet powiedizalbym ze wolalbym nie - nie bylem chory od jakis 6-7 lat tak zebym musial skorzystac z NFZ. Wiec hoho, ile mialbym kasy! Odkladanie hajsu na emeryture tez byloby spoko, gdybym odkladal co miesiac z 20% zarobkow.

bardziej chodzmi mi o to ze caly czas ludzie cos kombinuja bo patrza na rzad i mysla ze skoro rzad moze to oni tez, 0 uczciwosci itp. Wyplewic wszystkich i za 100 lat bedize napewno lepiej.
Member
May 29 2014 03:37am
Quote (blejdowy @ May 29 2014 11:34am)
Nie pisze Ze swiadczenie uslug anstwa na kazdym kroku jest okej - nawet powiedizalbym ze wolalbym nie - nie bylem chory od jakis 6-7 lat tak zebym musial skorzystac z NFZ. Wiec hoho, ile mialbym kasy! Odkladanie hajsu na emeryture tez byloby spoko, gdybym odkladal co miesiac z 20% zarobkow.

bardziej chodzmi mi o to ze caly czas ludzie cos kombinuja bo patrza na rzad i mysla ze skoro rzad moze to oni tez, 0 uczciwosci itp. Wyplewic wszystkich i za 100 lat bedize napewno lepiej.

Zgadzam sie, wina nie jest jedynie po stronie panstwa, tylko o to mi chodzi. Nie staram sie usprawiedliwic dzialan politykow, po prostu mowie, ze gdyby obywatele przestali naduzywac i kombinowac to byloby po prostu lepiej.
Member
Gold: 6,207.00
May 29 2014 03:37am
Quote (DP_DT @ 29 May 2014 11:20)

W Szwecji też kombinują. ;) Dlatego napisałem, że to nie wynika bezpośrednio z mentalności, a z czystej kalkulacji.

Quote (DP_DT @ 29 May 2014 11:37)
Zgadzam sie, wina nie jest jedynie po stronie panstwa, tylko o to mi chodzi. Nie staram sie usprawiedliwic dzialan politykow, po prostu mowie, ze gdyby obywatele przestali naduzywac i kombinowac to byloby po prostu lepiej.

Kiedy nie byłoby lepiej. Jeśli ludzie mają więcej pieniędzy, to w momencie pójścia do sklepu napędzają gospodarkę. Oddanie ich państwu sprawia, że już tego zrobić nie mogą, a przynajmniej w nie tak dużym stopniu.

This post was edited by Xasthur on May 29 2014 03:39am
Member
May 29 2014 03:38am
Quote (Xasthur @ May 29 2014 10:37am)
W Szwecji też kombinują. ;) Dlatego napisałem, że to nie wynika bezpośrednio z mentalności, a z czystej kalkulacji.

Wszedzie kombinuja, ale w jednym miejscu mnie, w innym wiecej :)
Go Back To Polska Topic List
Prev17576777879144Next
Add Reply New Topic New Poll