d2jsp
Log InRegister
d2jsp Forums > Off-Topic > International > Polska > Topic O Literaturze Fantasy #3 > Kolejny Repost.
Prev17172737475205Next
Add Reply New Topic New Poll
Member
Gold: Locked
Warn: 100%
May 31 2011 03:12am
niepodobalo mi sie to w jaki sposob przedstawiono tych dwoch. wczesniej o tym bylo pisane. najzwyczajniej na swiecie mi to nie pasuje do calej koncepcji ksiazki, do charakterystyki tych postaci. no ale to tylko moje odczucia.

co do sansy - z tego co pamietam to wlasnie ona byla strasznie naiwna, i malo myslaca. tak ja postrzegalem, wiecznie zapatrzona w Jofa. [SPOJLER]przeciez to dzieki Sansie padlo podejrzenie na Eddarda (juz nie pamietam jak to dokladnie bylo, ale zapamietalem tyle ze cersei kilkukrotnie w myslach dziekuje za naiwnosc i latwowiernosc sansy)[/SPOJLER]

Jak dla mnie poki co najlepiej wykreowane postacie to:
1) Petyr
2) Tyrion
3) Arrya
4) Viserys
5) Robert

Za mało jeszcze mielismy wspominanego wczensije Tywina, ale na niego nadejdzie pora w sezonie 2/3. Podobnie z Bronem, ciekawi mnie strasznie ten koles. No i ogar.
Najgorszy poki co Joffrey, ew Cat (ale zaczynam sie do niej przekonywac powoli). No i spodobal mi sie Varys.

Takie moje odczucia.

Co do głownego tematu - ja obecnie w dalszym ciagu mecze Koło Czasu, średnio mi to idzie. Czasem wiecej przeczytam, czasem mniej. Ale zaczyna mnie to nudzic powoli. Moze pora na cos swiezszego, ostrzejszego. Mysle ze Malazanska nie bedzie czekac dlugo.
Member
Gold: 295,440.29
May 31 2011 03:47am
No Malazańska to wyzwanie dla czytającego, to nie jest banalna prostolinijna opowieść o czarnym Elfie ^^. Ilość nowych pojęć jakim raczy nas Autor jest masakryczna, + autor wcale nie tłumaczy co jest czym i jak to działa.
Zakłada on chyba że siedzimy w jego głowie i dlatego z pewnością wszystko jest dla nas oczywiste xD, można się zagubić, o ile Czarna Kompania już prezentowała podobny poziom narracji, a GoT wprowadzała olbrzymią ilość wątków i postaci, to Malazańska robi to samo ci obydwie + mnoży to przez 3.
Jestem na 8 tomie i czasem jak akcja się gdzieś przenosi, to z początku mam problem się połapać, kto jest kim i o co biega ^^ na szczęście Autor daje spis postaci/klanów/bogów/ascendentów na początku każdego tomu, ojjj bez tego to by trzeba było sobie notatki robić w trakcie czytania.
Jednak warto się zabrać za to Epickie Dzieło^^
Member
Gold: 0.00
May 31 2011 04:07am
Quote (CoD_id @ 31 May 2011 11:12)
niepodobalo mi sie to w jaki sposob przedstawiono tych dwoch. wczesniej o tym bylo pisane. najzwyczajniej na swiecie mi to nie pasuje do calej koncepcji ksiazki, do charakterystyki tych postaci. no ale to tylko moje odczucia.

Nie podoba Ci sie to, ze tak bezposrednio przedstawiono ich jako pedalow? Przeciez GRRM sam to potwierdzil, ze sa. A to, ze "My ... modlilismy sie razem" umknelo ogromnej grupie osob, to sie nie dziwie. Ja tez na to nie zwrocilem uwagi. Jak juz wspomnialem, w tej calej scenie przeszkadzalo mi tylko i wylacznie mlaskanie "Kwiatka".

Jesli chodzi o aktorow:

1) Tyrion
2) Arya
3) Littlefinger
4) Sam Tarly
no i cala reszta paczki.

Z Tywina bardzo mi sie podobala scena w namiocie z Jaime'im, gdy obieral wlasnorecznie upolowana zdobycz. Idealnie oddaje charakter Tywina :)

A co do ksiazek, to niestety nie czytam teraz zbyt duzo, bo w chuj pracy, rl oraz egzamin z angola sie zbliza ok, moze po wakacjach sie dobije ponownie!
Member
Gold: 11,225.00
May 31 2011 04:09am
Po przeczytaniu WSZYSTKIEGO Piekary i Grzędowicza, wreszcie zabieram się za Komudę. przeczytałem już oba tomy Galeonów Wojny i Bohuna i jestem na prawdę zadowolony. ;) Polecam!
Member
May 31 2011 04:24am
No Sam tez wyrabia.
Member
Gold: 373.32
Warn: 10%
May 31 2011 10:53am
Dalsze czesci sa tak samo dobre jak Gra o Tron? Interesujace zakonczenie. :D

This post was edited by kefir on May 31 2011 10:54am
Member
Gold: 2,777.00
May 31 2011 11:10am
Quote (kefir @ 31 May 2011 17:53)

wszystkie czesci trzymaja poziom. najspokojniejsza jest uczta dla wron ale jest to pokłosie super szybkiej akcji w, najlepszej wg mnie, czesci trzeciej - nawałnica mieczy. ale calosc trzyma poziom i klimat
Member
Gold: 6.24
Jun 1 2011 03:36am
Quote (kefir @ May 31 2011 06:53pm)

Przy Starciu Królów się zdziwisz, ile nowych postaci dojdzie, a starych się ulotni.
Member
Jun 1 2011 03:51am
Quote (cOr @ May 31 2011 05:10pm)
wszystkie czesci trzymaja poziom. najspokojniejsza jest uczta dla wron ale jest to pokłosie super szybkiej akcji w, najlepszej wg mnie, czesci trzeciej - nawałnica mieczy. ale calosc trzyma poziom i klimat

Ja jak wypowiadam sie nt tych ksiazek tlumaczc tak ogolnikowo to zawsze opisuje je w ten sposob:
1) Gra o Tron - wprowadzenie, dosc dynamiczna akcja w drugiej polowie ksiazki i jak dla mnie literacko najlepsza, dosc zaskakujaca
2) Starcie Królów - wg mnie najrozleglejsza jesli idzie o fabule, strasznie szeroko przedstawione to wszystko, dalej napedzajaca tempo fabuly, duzo bardziej zaskakujace zwroty akcji
3) Nawałnica Mieczy - chyba najdynamiczniejsza akcja, najbardziej zaskakujaca.
4) Uczta dla Wron - dla mnie osobiscie stanowi cos w stylu zamkniecia pewnego etapu tej histori i powolnne wprowadzenie do nastepnego. Dodatkowo dochodzi cale Dorne i akcja tam umiejscowiona, watek Cat i wiele innych. CIezko jeszcze to ocenic ze wzgledu na fakt ze to tak jakby polowa ksiazki. Druga czesc bohaterow opisze swoje losy dopiero w Dance with Dragon.
Member
Jun 14 2011 01:47am
Torche temat zamilkł wiec bumpuje.

Jeśli idzie o książki to czytam 4 tom Koła Czasu, ciągle. Jakoś nie mam siły tego zostawić : )

Jeśli idzie o nasz temat nr 1 ostatnimi czasy to ostatnie odcinki bardzo przypadaly mi do gustu. Genialny khaal, świetny tywin, bronn, a 9 odcinek pokazany należycie. Nie ma sie do czego czepiac nawet, procz parszywej mordy Joffa. Jaki on ma zjebany ryj, boze moj boze.
Go Back To Polska Topic List
Prev17172737475205Next
Add Reply New Topic New Poll