Quote (KongresNowejPrawicy @ 10 May 2014 22:54)
Proszę wybaczyć moją krótką nieobecność, spowodowaną nieco napiętym harmonogramem spotkań z JKM na lubelszczyźnie. Na wcześniej zadane pytania odpowiem z chęcią dnia następnego.
Dziękuje za odpowiedzi, muszę przyznać że ja osobiście jestem z nich bardzo zadowolony gdyż stoją one w pewnej sprzeczności z wypowiedziami sympatyków prawicy które wygłaszane były na tym forum wcześniej.
Nie jestem w 100% przekonany do wszystkich punktów programu.
Wydaje mi się, że chociaż dzieci nie powinny być traktowane jako wyłączna własność rodziców.
Tak samo narkotyki, jak rozumiem Singapur jest państwem gdzie zastosowano wiele elementów programu JKM, ale oni akurat bardzo twardo zwalczają narkotyki i nawet im to wychodzi, narkotyków tam właściwie podobno nie ma.
Inna sprawa: w Singapurze powszechna jest kara chłosty, jest to o tyle ciekawe gdyż można mniej płacić za utrzymanie systemu wieziennictwa. Zastanawialiście się nad tym?
Quote (KongresNowejPrawicy @ 11 May 2014 08:23)
Nie musimy się martwić o wspomnianą przez Pana rodzinę 2+2, ponieważ na tych rozwiązaniach niewątpliwie skorzysta. Rodzinka będzie miała dostęp do znacznie tańszych produktów/usług (producent NIE jest w tym momencie obciążony vat'em, zus'em oraz dochodowym- musi zatem obniżyć ceny produktów, ponieważ konkurencja zrobi to samo). Wzrasta zapotrzebowanie na pracowników, ilość dóbr na rynku rośnie. Proszę pamiętać, że teraz gdy mamy NFZ, Ministerstwo Zdrowia, lokalne Wydziały Zdrowia i całą tą bezproduktywną urzędniczą watahę- cena za usługi medyczne płacona w podatkach jest kilkukrotnie wyższa od rynkowej!
Szanowny panie ja jestem takim człowiekiem do którego przemawiają liczby.
Policzmy że NFZ ma budżet niecałe 70mld. 38mln obywateli = średnio 150pln/miesiąc na leczenie jednego obywatela.
Wszedłem na stronę bodaj największej w PL prywatnej sieci medycznej.
Abonament medyczny "rozszerzony" kosztuje właśnie 150pln za osobę.
Pakiet nie obejmuje: stomatologii, leczenia szpitalnego, zabiegi rehabilitacyjne są limitowane, cholera wie co jeszcze trzeba płacić dodatkowo, nie jestem lekarzem aby to dokładnie ocenić. Biorąc pod uwagę standardy polskich firm prywatnym spodziewać się można kolejnych ograniczeń.
Nie ma chyba w PL oferty całościowego ubezpieczenia zdrowotnego ala nfz, ale biorąc powyższe pod uwagę koszt zapewne wynosiłby ok. 300pln/miesiąc. Dla rodziny 2dorosłych+2dzieci+1senior byłby to koszt miesięczny 1500pln + koszt leków.
A zatem jednak w tym nfz wcale nie jest tak znowu drogo chociaż jakość faktycznie skandaliczna.
Quote (KongresNowejPrawicy @ 11 May 2014 09:00)
'W Ameryce rządzi czarny ale nie łudźcie się, jak zeskrobać to i tak czerwony' - JKM. Być może niezbyt dyplomatyczne ale Prezes nie jest prezydentem/dyplomatą/regentem, to pisał jako publicysta i SŁUSZNIE.
Nie chodzi mi akurat o to zdanie bo to jest dopuszczalna opinia że ktoś jest "czerwony". Chodzi mi o to zdanie, gdzie JKM stwierdził iż kariera Obamy powinna zakończyć się na plantacji bawełny.
Obama przekonał do siebie miliony obywateli USA, można się z nim nie zgadzac ale na pewno jest na swój sposób utalentowany. Wystarczyłoby powiedzieć że Obama powinien pracować w wielkiej firmie jako szef działu sprzedaży i już cała wypowiedź byłaby mniej szokująca niż ta z plantacją bawełny.
Dzięki barwnym porównaniom KNP i JKM zwróciło na siebie uwagę wyborców i dobrze, ale teraz gdy partia dołączyła do grona największych partii politycznych proponuje skoncentrować się na realnej politycznej pracy a nie na kontrowersyjnych hasłach.