d2jsp
Log InRegister
d2jsp Forums > Off-Topic > International > Polska > Janusz Korwin Mikke > Temat Oficjalny
Prev1678910144Next
Add Reply New Topic New Poll
Member
Gold: 0.00
May 11 2014 01:43am
Quote (Janusz_Tracz @ May 11 2014 09:41am)
chyba predzej te male dzieci poumieraja niz znajdzie sie odpowiednia ilosc fundacji.

No proszę, to w Ameryce XIX wieku ulice musiały być pełne konających sierot! A to i tak było 200 lat temu!

This post was edited by KongresNowejPrawicy on May 11 2014 01:49am
Member
May 11 2014 01:49am
Quote (Ironfister @ May 10 2014 01:31am)

Po 4 czy KNP zamierza utrzymać jakąkolwiek polityke prorodzinną wspierającą rodziny z dziećmi czy pójdzie ona pod nóż?
Już teraz przyrost naturalny w Polsce jest mały, czy nie będzie tak że jesli ograniczymy polityke prorodzinną to jeszcze mniej dzieci będzie się rodzić i co pokolenie będzie nas Polaków o połowę mniej.

Nie pójdzie 'pod nóż', ponieważ nie ma co iść 'pod nóż'. Przykład polityki prorodzinnej ostatnich rządów:
Dziecko rodzi się zadłużone na 20-kilka tys. złotych- ot takie atrakcyjne 'becikowe'.
Dlaczego, np w Wlk. Bryt. przyrost naturalny wśród Polskich imigrantów jest wysoki? Wysoka kwota wolna od podatku, wyższe płace - to jest klucz do poprawy demografii!

Member
May 11 2014 01:56am

Po 5 który program knp jest prawdziwy, ten delikatny i wyważony zamieszczony na stronie internetowej:
http://nowaprawicajkm.pl/info/program-wyborczy/program-wyborczy-knp
"Kongres Nowej Prawicy opowiada się za silnym prezydentem. Godzimy się zarówno na model francuski, jak i amerykański."
Czy ten który wyłania się z wypowiedzi prezesa:
"zlikwidujemy demokracje i wprowadzimy monarchie, król władze zdobywać będzie siłą na drodze rewolucji"
"nie licząc mordowania żydów eurosocjalizm to system gorszy od nazizmu hitlera"

Szczerze mówiąc tego:
http://nowaprawicajkm.pl/info/program-wyborczy/program-wyborczy-knp
bym nawet programem nie nazwał, po prostu zbiór mało szczegółowych ogólników, postulatów, które pokazują linię programową.
JKM na pewno nigdy nie powiedziałby o zdobywaniu władzy 'siłą na drodze rewolucji' - jesteśmy dokładnie na przeciwnym końcu sceny politycznej, takie hasła to skrajna lewica.
Na pewno dzisiejszy ustrój jest niewłaściwy ale jako realiści wiemy jakie są nasze możliwości obecnie, mamy jednak dalekosiężne cele, o których czasem oryginalnie wspomina Prezes.

Member
May 11 2014 02:00am

Po 6 z jakiego powodu pan prezes JKM łaskaw był obrazić prezydenta USA stwierdzając iż kariera tego ostatniego powinna zakończyc sie na plantacji bawełny gdyż nie posiada on większych kompetencji? Wydaje mi się to być niezbyt dyplomatyczne.

'W Ameryce rządzi czarny ale nie łudźcie się, jak zeskrobać to i tak czerwony' - JKM. Być może niezbyt dyplomatyczne ale Prezes nie jest prezydentem/dyplomatą/regentem, to pisał jako publicysta i SŁUSZNIE.

Banned
Gold: 38.00
Warn: 20%
May 11 2014 03:11am
Quote (KongresNowejPrawicy @ May 11 2014 09:00am)
'W Ameryce rządzi czarny ale nie łudźcie się, jak zeskrobać to i tak czerwony' - JKM. Być może niezbyt dyplomatyczne ale Prezes nie jest prezydentem/dyplomatą/regentem, to pisał jako publicysta i SŁUSZNIE.

Czarnuchy, czyli najmniej produktywna masa w usa oraz czesc bialych lewusow wybrali Obamacare.
985$ na dziecko per/miesiac, znaczki na zarcie, doplaty do rachunkow, darmowe szkoly i opieka medyczna, tak wlasnie wyglada chory organizm panstwowy.
Member
Gold: 12,059.17
May 11 2014 04:41am
Quote (KongresNowejPrawicy @ 10 May 2014 22:54)
Proszę wybaczyć moją krótką nieobecność, spowodowaną nieco napiętym harmonogramem spotkań z JKM na lubelszczyźnie. Na wcześniej zadane pytania odpowiem z chęcią dnia następnego.

Dziękuje za odpowiedzi, muszę przyznać że ja osobiście jestem z nich bardzo zadowolony gdyż stoją one w pewnej sprzeczności z wypowiedziami sympatyków prawicy które wygłaszane były na tym forum wcześniej.

Nie jestem w 100% przekonany do wszystkich punktów programu.
Wydaje mi się, że chociaż dzieci nie powinny być traktowane jako wyłączna własność rodziców.
Tak samo narkotyki, jak rozumiem Singapur jest państwem gdzie zastosowano wiele elementów programu JKM, ale oni akurat bardzo twardo zwalczają narkotyki i nawet im to wychodzi, narkotyków tam właściwie podobno nie ma.
Inna sprawa: w Singapurze powszechna jest kara chłosty, jest to o tyle ciekawe gdyż można mniej płacić za utrzymanie systemu wieziennictwa. Zastanawialiście się nad tym?

Quote (KongresNowejPrawicy @ 11 May 2014 08:23)

Nie musimy się martwić o wspomnianą przez Pana rodzinę 2+2, ponieważ na tych rozwiązaniach niewątpliwie skorzysta. Rodzinka będzie miała dostęp do znacznie tańszych produktów/usług (producent NIE jest w tym momencie obciążony vat'em, zus'em oraz dochodowym- musi zatem obniżyć ceny produktów, ponieważ konkurencja zrobi to samo). Wzrasta zapotrzebowanie na pracowników, ilość dóbr na rynku rośnie. Proszę pamiętać, że teraz gdy mamy NFZ, Ministerstwo Zdrowia, lokalne Wydziały Zdrowia i całą tą bezproduktywną urzędniczą watahę- cena za usługi medyczne płacona w podatkach jest kilkukrotnie wyższa od rynkowej!

Szanowny panie ja jestem takim człowiekiem do którego przemawiają liczby.

Policzmy że NFZ ma budżet niecałe 70mld. 38mln obywateli = średnio 150pln/miesiąc na leczenie jednego obywatela.

Wszedłem na stronę bodaj największej w PL prywatnej sieci medycznej.
Abonament medyczny "rozszerzony" kosztuje właśnie 150pln za osobę.
Pakiet nie obejmuje: stomatologii, leczenia szpitalnego, zabiegi rehabilitacyjne są limitowane, cholera wie co jeszcze trzeba płacić dodatkowo, nie jestem lekarzem aby to dokładnie ocenić. Biorąc pod uwagę standardy polskich firm prywatnym spodziewać się można kolejnych ograniczeń.
Nie ma chyba w PL oferty całościowego ubezpieczenia zdrowotnego ala nfz, ale biorąc powyższe pod uwagę koszt zapewne wynosiłby ok. 300pln/miesiąc. Dla rodziny 2dorosłych+2dzieci+1senior byłby to koszt miesięczny 1500pln + koszt leków.

A zatem jednak w tym nfz wcale nie jest tak znowu drogo chociaż jakość faktycznie skandaliczna.

Quote (KongresNowejPrawicy @ 11 May 2014 09:00)

Nie chodzi mi akurat o to zdanie bo to jest dopuszczalna opinia że ktoś jest "czerwony". Chodzi mi o to zdanie, gdzie JKM stwierdził iż kariera Obamy powinna zakończyć się na plantacji bawełny.
Obama przekonał do siebie miliony obywateli USA, można się z nim nie zgadzac ale na pewno jest na swój sposób utalentowany. Wystarczyłoby powiedzieć że Obama powinien pracować w wielkiej firmie jako szef działu sprzedaży i już cała wypowiedź byłaby mniej szokująca niż ta z plantacją bawełny.

Dzięki barwnym porównaniom KNP i JKM zwróciło na siebie uwagę wyborców i dobrze, ale teraz gdy partia dołączyła do grona największych partii politycznych proponuje skoncentrować się na realnej politycznej pracy a nie na kontrowersyjnych hasłach.
Member
May 11 2014 05:23am
Quote (Ironfister @ May 11 2014 12:41pm)
Dziękuje za odpowiedzi, muszę przyznać że ja osobiście jestem z nich bardzo zadowolony gdyż stoją one w pewnej sprzeczności z wypowiedziami sympatyków prawicy które wygłaszane były na tym forum wcześniej.

Dziękuję za uznanie.

Wydaje mi się, że chociaż dzieci nie powinny być traktowane jako wyłączna własność rodziców.

I słusznie, ponieważ ja również tak nie uważam. Byłby to absurd. Uznajemy podmiotowość człowieka bez względu na wiek/wyznanie/kolor skóry etc. Podmiot prawa nie może stanowić niczyjej własności. Dzieci są jedynie pod opieką rodziców. Nie ma czegoś takiego jak pokrzywdzenie/zranienie/zabicie dziecka, jest tylko pokrzywdzenie/zranienie/zabicie człowieka i odpowiedzialność karna.

Wszedłem na stronę bodaj największej w PL prywatnej sieci medycznej.
Abonament medyczny "rozszerzony" kosztuje właśnie 150pln za osobę.
Pakiet nie obejmuje: stomatologii, leczenia szpitalnego, zabiegi rehabilitacyjne są limitowane, cholera wie co jeszcze trzeba płacić dodatkowo, nie jestem lekarzem aby to dokładnie ocenić. Biorąc pod uwagę standardy polskich firm prywatnym spodziewać się można kolejnych ograniczeń.

Prosty wniosek- prywatne usługi medyczne są po prostu relatywnie drogie i nie dostępne dla każdego. To prawda. Dlaczego tak jest? Nie trudno się domyśleć, że pierwszą kwestią jest nadmierne opodatkowanie sektora prywatnego oraz system koncesjonowania działalności farmaceutycznej/zdrowotnej. Jak każdy monopol na rynku, również monopol państwowej opieki zdrowotnej jest bardzo nieefektywny, marnuje ogromne pieniądze. Teraz policzmy ile płacimy na NFZ, Min. Zdrowia i całą tą biurokrację miesięcznie, bo tego Pan nie zauważył (w rzeczywistości oszacowanie tej kwoty jest niesamowicie skomplikowane, dzięki mętnemu sys. podatkowemu). Jeśli zamiast płacić na te wcześniej wymienione agendy odkładałbym w prywatnym banku zaoszczędzone pieniądze, lub po prostu prywatnie się ubezpieczył, w przypadku zagrożenia zdrowia nie musiałbym martwić się o opiekę med. Ponadto zakłada Pan, że miesiąc w miesiąc korzystałbym prywatnie z kompleksowej opieki zdrowotnej wraz z całą rodziną. Powiem tylko, że ostatnio u lekarza byłem 2 może 4 (bo ja wiem) lata temu. Choć nie każdy cieszy się dobrym zdrowiem nie możemy przyjmować, że cały naród będzie co miesiąc leżał w szpitalu!

Dzięki barwnym porównaniom KNP i JKM zwróciło na siebie uwagę wyborców i dobrze, ale teraz gdy partia dołączyła do grona największych partii politycznych proponuje skoncentrować się na realnej politycznej pracy a nie na kontrowersyjnych hasłach.

Prezesa Pan nie zmieni ;)

This post was edited by KongresNowejPrawicy on May 11 2014 05:30am
Member
Gold: 101.08
Warn: 10%
May 11 2014 09:15am
Mam pytanie na temat baczki i innych narkotyków. Legalizować czy nie?
Member
May 11 2014 09:30am
Quote (ezi @ May 11 2014 05:15pm)
Mam pytanie na temat baczki i innych narkotyków. Legalizować czy nie?

Absolutnie nie. Jesteśmy za depenalizacją, czyt. brakiem regulacji w tej kwestii. Nie interesuje nas co jesz/pijesz/wciągasz/palisz. Legalizacja oznacza to, że skoro można pozwolić ustawowo, to również można zakazać- tą drogą nie pójdziemy.

This post was edited by KongresNowejPrawicy on May 11 2014 09:31am
Member
Gold: 70.74
Warn: 10%
May 11 2014 09:30am
po co ja to napisalem xd

This post was edited by Unsatiable on May 11 2014 09:33am
Go Back To Polska Topic List
Prev1678910144Next
Add Reply New Topic New Poll