d2jsp
Log InRegister
d2jsp Forums > Off-Topic > International > Polska > Topic O Literaturze Fantasy #3 > Kolejny Repost.
Prev1678910205Next
Add Reply New Topic New Poll
Member
Gold: 3.43
Feb 23 2010 10:31am
Quote (CoD_id @ Feb 23 2010 06:29pm)
Kazdy tom chyba zaskakuje, zwroty akcji sa naprawde ciekawe.

Ano ;d Pierwszy tom kupilem na allegro dla sprawdzenia. Na drugi od odbioru dzien latalem po miescie w poszukiwaniu kolejnych.
Member
Gold: 216.00
Feb 23 2010 12:26pm
Wlasnie zaczalem czytac 4/2 czesc Wiedzmina - "Czas Pogardy". <3
Member
Gold: 0.00
Feb 23 2010 02:19pm
mam pytanko, czy ktos zaczepial/slyszal cos o ksiazce Neila Gailmana pt. "Gwiezdny Pył"??
szukam jeszcze jednej ksiazki do prezentacji maturalnej, myslalem nad Trylogia Skrytobójcy ale nie moge nigdzie wynalezc do kupienia w wersji ksiazkowej 1 czesci dlatego zainteresowalem sie ta ;/

ktos czytal?
Member
Gold: Locked
Warn: 100%
Feb 23 2010 03:14pm
Quote (lszcz @ Feb 23 2010 08:19pm)
mam pytanko, czy ktos zaczepial/slyszal cos o ksiazce Neila Gailmana pt. "Gwiezdny Pył"??
szukam jeszcze jednej ksiazki do prezentacji maturalnej, myslalem nad Trylogia Skrytobójcy ale nie moge nigdzie wynalezc do kupienia w wersji ksiazkowej 1 czesci dlatego zainteresowalem sie ta ;/

ktos czytal?

Trylogia Skrytobójcy jest świetna jak już wcześniej pisałem. Hobb dała rady.
Gwiezdny pył też przyjemny, Gaimana można przyrównac do Pratcheta, maja podobny styl.
Member
Gold: 28,575.00
Feb 23 2010 03:48pm
Quote (gwyneed @ 23 Feb 2010 15:01)
Z tego co już przeczytałem:

Andrzej Sapkowski:
- Ostatnie życzenie
- Miecz Przeznaczenia
- Krew Elfów
- Czas Pogardy
- Chrzest Ognia
- Wieża Jaskółki
- Pani Jeziora

J.R.R Tolkien:
- Hobbit
- Wyprawa
- Dwie wieże
- Powrót Króla

Jacek Piekara:
- Płomień i Krzyż Tom I
- Ja Inkwizytor. Wieże do Nieba
- Sługa Boży
- Młot na Czarownice
- Miecz Aniołów
- Łowcy Dusz
- Ani słowa prawdy

Maja Lidia Kossakowska:
- Zakon Krańca Świata Tom I i II

:)

z Sapkowskiego ogarnij zbior opowiadan "Cos sie konczy cos sie zaczyna" i oczywiscie trylogie husycka, aczkolwiek moim zdaniem na pewno slabsza od Wiedzminow

Piekary czytalem jeszcze "Przenajswietsza Rzeczpospolita", kompletnie inny klimat niz Mordimery, ale ciekawa pozycja.
Czytalem tez "Necrosis : Przebudzenie", fajna ksiazka, ale to tylko gra wstepna dla "Necrosis: Dzien Gniewu", na ktore niestety przyjdzie czekac jeszcze dlugo, z tego co pisza, to dopiero po zakonczeniu Mordmierow, a te przeciez dopiero sie rozkrecaja.

Jezeli chodzi o Kossakowska to tom I zakonu kranca swiata bardzo przyjemny, ciekawe pomysly i zgrabnie napisane, natomiast tom 2 mnie zawiodl.
Za to polecam w jej wykonaniu "Siewca Wiatru" i "Ruda Sfora", naprawde warte uwagi pozycje, pierwsza dosc sztampowa, ze znanymi motywami, ale bardzo przyjemna, druga na pewno bardziej pomyslowa.
Btw, wlasnie wyczytalem, ze dopiero co wyszla kontynuacja "Siewcy Wiatru", w takim razie w marcu nabede, teraz nawet nie mam czasu na czytanie w spokoju.

Quote (CoD_id @ 23 Feb 2010 22:14)
Trylogia Skrytobójcy jest świetna jak już wcześniej pisałem. Hobb dała rady.
Gwiezdny pył też przyjemny, Gaimana można przyrównac do Pratcheta, maja podobny styl.

w koncu napisali razem ksiazke "Dobry Omen", ale nie przesadzalbym z tym podobnym stylem, szczegolnie po przeczytaniu Gaimanowskich:

- Nigdziebadz ( niezle )
- Dymy i lustra ( zajebisty zbior opowiadan, mega )
- Amerykanscy Bogowie ( swietna ksiazka )

This post was edited by RoGh on Feb 23 2010 03:49pm
Member
Feb 23 2010 04:08pm
Quote (RoGh @ Feb 23 2010 09:48pm)
z Sapkowskiego ogarnij zbior opowiadan "Cos sie konczy cos sie zaczyna" i oczywiscie trylogie husycka, aczkolwiek moim zdaniem na pewno slabsza od Wiedzminow

Piekary czytalem jeszcze "Przenajswietsza Rzeczpospolita", kompletnie inny klimat niz Mordimery, ale ciekawa pozycja.
Czytalem tez "Necrosis : Przebudzenie", fajna ksiazka, ale to tylko gra wstepna dla "Necrosis: Dzien Gniewu", na ktore niestety przyjdzie czekac jeszcze dlugo, z tego co pisza, to dopiero po zakonczeniu Mordmierow, a te przeciez dopiero sie rozkrecaja.

Jezeli chodzi o Kossakowska to tom I zakonu kranca swiata bardzo przyjemny, ciekawe pomysly i zgrabnie napisane, natomiast tom 2 mnie zawiodl.
Za to polecam w jej wykonaniu "Siewca Wiatru" i "Ruda Sfora", naprawde warte uwagi pozycje, pierwsza dosc sztampowa, ze znanymi motywami, ale bardzo przyjemna, druga na pewno bardziej pomyslowa.
Btw, wlasnie wyczytalem, ze dopiero co wyszla kontynuacja "Siewcy Wiatru", w takim razie w marcu nabede, teraz nawet nie mam czasu na czytanie w spokoju.

w koncu napisali razem ksiazke "Dobry Omen", ale nie przesadzalbym z tym podobnym stylem, szczegolnie po przeczytaniu Gaimanowskich:

- Nigdziebadz ( niezle )
- Dymy i lustra ( zajebisty zbior opowiadan, mega )
- Amerykanscy Bogowie ( swietna ksiazka )

Nawiazuje tu tylko i wylacznie do Gwiezdnego Pyłu, książka jak dla mnie w takim pratchetowskim stylu, troche dla jaj : )
Member
Gold: 28,575.00
Feb 23 2010 04:11pm
Quote (CoD_id @ 23 Feb 2010 23:08)
Nawiazuje tu tylko i wylacznie do Gwiezdnego Pyłu, książka jak dla mnie w takim pratchetowskim stylu, troche dla jaj : )

z tych co znam, to faktycznie najlzejsza, dlatego jedyna zekranizowana, przynajmniej o ile mi wiadomo ;p
Member
Feb 23 2010 04:24pm
Quote (RoGh @ Feb 23 2010 10:11pm)
z tych co znam, to faktycznie najlzejsza, dlatego jedyna zekranizowana, przynajmniej o ile mi wiadomo ;p

Amerakńskich Bogów musze sobie ogarnąc. Nic, spadam spróbowac dokonczyc Cormyr, za dlugo to mecze jak na ksiazke z FR.
Member
Gold: 3.43
Feb 23 2010 04:26pm
Quote (CoD_id @ Feb 24 2010 12:24am)
Amerakńskich Bogów musze sobie ogarnąc. Nic, spadam spróbowac dokonczyc Cormyr, za dlugo to mecze jak na ksiazke z FR.

Tez ja zaczalem. Jakos mi nie podpasowala i po 40 str przerzucilem sie na wiedzmina ;d
Member
Gold: 1,780.00
Feb 24 2010 07:10am
Jeśli chodzi o Piekare to "Mordimery" faktyczie dopiero się rozkręcają i boli mnie fakt że jeszcze troche trzeba będzie poczekać na kolejne tomy, tak na marginesie to Ja, Inkwizytor dzieje się już po Łowcach Dusz czy pomiędzy cyklem Płomień i Krzyż (mają być 3 tomy) a 4 zbiorami opowiadań?? Nie wspomnę o Czarnej Śmierci która miała się chyba ukazać 2 lata temu.... Nie zmienia to jednak faktu że książki Piekary mają swój klimat, jedynie męczą troche powtarzające się przemyślenia Mordimera (chociażby o pamięci Kostucha). Co do Przenajświętszej RP to z motywu o Śląsku jako miejscu zesłania z obozami koncentracyjnymi szło by napisać kolejną książkę, motyw był na prawdę świetny, jak z resztą cała książka (moment w którym losy bohaterów zaczynają się łączyć w różnych miejscach). Po za tym polecam jeszcze "Świat jest pełen chętnych suk" bardzo ciekawy zbiór opowiadań autorstwa Piekary :)
Go Back To Polska Topic List
Prev1678910205Next
Add Reply New Topic New Poll