Quote (gwyneed @ 23 Feb 2010 15:01)
Z tego co już przeczytałem:
Andrzej Sapkowski:- Ostatnie życzenie
- Miecz Przeznaczenia
- Krew Elfów
- Czas Pogardy
- Chrzest Ognia
- Wieża Jaskółki
- Pani Jeziora
J.R.R Tolkien:- Hobbit
- Wyprawa
- Dwie wieże
- Powrót Króla
Jacek Piekara:- Płomień i Krzyż Tom I
- Ja Inkwizytor. Wieże do Nieba
- Sługa Boży
- Młot na Czarownice
- Miecz Aniołów
- Łowcy Dusz
- Ani słowa prawdy
Maja Lidia Kossakowska:- Zakon Krańca Świata Tom I i II

z Sapkowskiego ogarnij zbior opowiadan "Cos sie konczy cos sie zaczyna" i oczywiscie trylogie husycka, aczkolwiek moim zdaniem na pewno slabsza od Wiedzminow
Piekary czytalem jeszcze "Przenajswietsza Rzeczpospolita", kompletnie inny klimat niz Mordimery, ale ciekawa pozycja.
Czytalem tez "Necrosis : Przebudzenie", fajna ksiazka, ale to tylko gra wstepna dla "Necrosis: Dzien Gniewu", na ktore niestety przyjdzie czekac jeszcze dlugo, z tego co pisza, to dopiero po zakonczeniu Mordmierow, a te przeciez dopiero sie rozkrecaja.
Jezeli chodzi o Kossakowska to tom I zakonu kranca swiata bardzo przyjemny, ciekawe pomysly i zgrabnie napisane, natomiast tom 2 mnie zawiodl.
Za to polecam w jej wykonaniu "Siewca Wiatru" i "Ruda Sfora", naprawde warte uwagi pozycje, pierwsza dosc sztampowa, ze znanymi motywami, ale bardzo przyjemna, druga na pewno bardziej pomyslowa.
Btw, wlasnie wyczytalem, ze dopiero co wyszla kontynuacja "Siewcy Wiatru", w takim razie w marcu nabede, teraz nawet nie mam czasu na czytanie w spokoju.
Quote (CoD_id @ 23 Feb 2010 22:14)
Trylogia Skrytobójcy jest świetna jak już wcześniej pisałem. Hobb dała rady.
Gwiezdny pył też przyjemny, Gaimana można przyrównac do Pratcheta, maja podobny styl.
w koncu napisali razem ksiazke "Dobry Omen", ale nie przesadzalbym z tym podobnym stylem, szczegolnie po przeczytaniu Gaimanowskich:
- Nigdziebadz ( niezle )
- Dymy i lustra ( zajebisty zbior opowiadan, mega )
- Amerykanscy Bogowie ( swietna ksiazka )
This post was edited by RoGh on Feb 23 2010 03:49pm