więc według Ciebie czym mam się kierować w pierwszej kolejności przy doborze nowego telefonu?
Powiem tak :
- aparat odpada, nie używam telefonu jako aparatu i jestem zwolennikiem aparatów cyfrowych są o niebo lepsze, poręczne i tanie w porównaniu do tych w komórkach - więc telefon z aparatem dobrym odpada, jak dla mnie może nawet go nie mieć

chociaż takie modele to chyba już nie istnieją bez aparatu

z nowych..
- procesor -
dobry procesor odpada, nie po to mam komputer, żeby grać na komórce w jakieś giereczki na mini ekraniku
- ram -
nie potrzebuję go wiele ponieważ jw. nie gram w gry na komórce, więc myślę, że 1gb do samych operacji/aplikacji by mi w zupełności wystarczyło
- bateria - czasami dużo smsuję, chciał bym mieć tą wygodę, żeby nie mieć potrzeby ładować komórkę codziennie a
raz na tydzień dla przykładu
- system -
nie ma dla mnie wielkiego znaczenia, chociaż przyzwyczaiłem się do androida, znalazłem wiele aplikacji usprawniających dla mnie korzystanie z telefonu więc opcjonalnie android chociaż myślę, że każdy bym ogarnął po pewnym czasie, interesujący jest windows w telefonie

- obudowa - lubię solidnie wyglądające, płaskie telefony z ostrymi rogami
- wnętrze - preferuję dual sim - możliwość korzystania z dwóch sieci jednocześnie jest dla mnie wielką zaletą, (2 numery w 1 telefonie) oraz jak w przypadku pentagram monster możliwość włożenia karty aero do telefonu - (darmowy internet w telefonie bez żadnych opłat)
a i dodam jeszcze, że dobrze żeby miało obsługę kart micro sd 32gb i więcej jeśli są ponad 32gb xD cenie sobie pamięć, lubię w telefonie mieć dużo miejsca na ważne i mniej ważne pliki takie jak piosenki, filmy, zdjęcia..
wiem że starsze modele takie jak moja xperia x8 np. obsługują karty micro sd max 16gb.
Kup sobie nokie 3310 i jakiegoś pojemnego pendrive'a. Jeśli szukasz smartfona którego bateria wytrzyma tydzień to życzę rychłej śmierci.