d2jsp
Log InRegister
d2jsp Forums > Off-Topic > International > Polska > Motoryzacja > Temat Oficjalny
Prev16916926936946951019Next
Add Reply New Topic New Poll
Member
Gold: 20.11
Jun 18 2015 01:54pm
Dziś mnie ziomek przewiózł na ZX12R... KURWA odkryłem nową definicję słowa przyśpieszenie! :D dalej czuję endorfiny spacerujące po moim ciele xd

a tutaj ciekawy filmik, który ostatnio znalazłem na yt.

Member
Gold: 751.00
Jun 18 2015 01:59pm
Quote (Mentalista @ Jun 18 2015 07:54pm)
Dziś mnie ziomek przewiózł na ZX12R... KURWA odkryłem nową definicję słowa przyśpieszenie! :D dalej czuję endorfiny spacerujące po moim ciele xd

a tutaj ciekawy filmik, który ostatnio znalazłem na yt.

http://www.youtube.com/watch?v=FrPXd3REfzw

ooo tego szukalem, dzieki :D
Member
Gold: 4.00
Jun 20 2015 11:40am
Chcę kupić samochód i sprzedać go drożej, drogi samochód, podpowie ktoś co i jak?
Jeśli zrobię to od razu to płącę podatek dochodowy.
Jeśli odczekam pół roku od zakupu to nie zapłacę dochodowego.

Powiedzmy, że mam jeszcze działalność gospodarczą i spółkę z.o.o. - można tutaj coś przykombinować?

Z tego co pamiętam, to jeśli auto wpadnie w środki trwałe to przy sprzedaży muszę doliczyć VAT, za to nikt nie kwestionuje ceny sprzedaży z faktury.
Jeśli nie wpadnie w środki trwałe to wystawiam fakture marżę i płacę znowu 19% dochodowego, czyli nic mi to nie daje.

Z tego co gdybam to najlepiej wychodzi chyba kupić auto, potrzymać je pół roku i sprzedać.

Podpowiedzi studentów FiRu mile widziane.
Member
Gold: Locked
Warn: 10%
Jun 20 2015 11:50am
Quote (toyo @ Jun 20 2015 05:40pm)
Chcę kupić samochód i sprzedać go drożej, drogi samochód, podpowie ktoś co i jak?

Powiedzmy, że mam jeszcze działalność gospodarczą i spółkę z.o.o. - można tutaj coś przykombinować?

Z tego co pamiętam, to jeśli auto wpadnie w środki trwałe to przy sprzedaży muszę doliczyć VAT, za to nikt nie kwestionuje ceny sprzedaży z faktury.
Jeśli nie wpadnie w środki trwałe to wystawiam fakture marżę i płacę znowu 19% dochodowego, czyli nic mi to nie daje.

Z tego co gdybam to najlepiej wychodzi chyba kupić auto, potrzymać je pół roku i sprzedać.

przy kupnie zaniżasz kwotę kupna, albo kup jako na części lub po prostu na kogo innego.

btw. Skąd masz zamiar brać? Jak drogi to pewnie USA? Z relacji ziomków zajmujących się handlem autami ale nie żadnymi eksluzywnymi to Belgia dobrą opcją.
Member
Jun 20 2015 12:08pm
Nie, prawdopodobnie od znajomego odkupię auto za nieduże pieniądze. Na tyle nieduże, że tam już nie ma nawet co zaniżać i tak się przypierdolą, że cena niższa niż auto warte. Auto normalnie krajowe itp.
Co mi da kupienie tego na kogoś innego?

Chyba zostaje kupić, wstawić do garażu na pół roku i sprzedać na wiosnę.

Nie wiem czy muszę to przerejestrować na siebie, może da się bez, ale potem przy sprzedaży i tak by źle wyglądało.
Jeszcze ile wyszłoby ubezpieczenie.
Member
Gold: 20.11
Jun 20 2015 12:17pm
Quote (toyo @ 20 Jun 2015 19:40)

Coś lekko bitego typu błotnik plus zderzak. Kup, daj zrobić i sprzedaj. Pewny profit.
Member
Gold: 1,780.00
Jun 20 2015 12:20pm
Quote (toyo @ Jun 20 2015 06:08pm)
Nie, prawdopodobnie od znajomego odkupię auto za nieduże pieniądze. Na tyle nieduże, że tam już nie ma nawet co zaniżać i tak się przypierdolą, że cena niższa niż auto warte. Auto normalnie krajowe itp.
Co mi da kupienie tego na kogoś innego?

Chyba zostaje kupić, wstawić do garażu na pół roku i sprzedać na wiosnę.

Nie wiem czy muszę to przerejestrować na siebie, może da się bez, ale potem przy sprzedaży i tak by źle wyglądało.
Jeszcze ile wyszłoby ubezpieczenie.

Rejestracja chyba do 30 dni, a ubezpieczenie zaleznie od silnika...
Member
Jun 20 2015 12:46pm
Rejestracja teoretycznie jest do 30 dni, w praktyce nie ma kary za przekroczenie tego czasu, tj. urzędnik nie ma możliwości, żeby Cię ścigać.
Swoje auto rejestrowałem spóźniony, bo nie miałem czasu tego wcześniej ogarnąć i przy okazji czekania na dowód podpytywałem o to gościa za biurkiem. Mówił, że ludzie potrafią 2-3 lata po kupnie przyjść je przerejestrować :)

Za to z tego co pamiętam to przy kontroli jeśli policjant stwierdzi, że dane w dowodzie rejestracyjnym różnią się od faktycznego stanu pojazdu to może zatrzymać dowód.

Sprawdzę to ubezpieczenie, mam chyba z 7 lat samochód na siebie, skończone 25 lat, więc OC może nie będzie wysokie.
Gorzej z ewentualnym AC, bo za mocne auto to pewnie jakaś fajna 4-cyfrowa kwota, ale to mi raczej niepotrzebne.
Member
Gold: 11.00
Jun 21 2015 01:58am
Mój znajomy od ponad roku jeździ bez przerejestrowania auta. Co więcej, poprzedni właściciel też go nie przerejestrowywał, więc w schowku wozi 2 umowy kupna sprzedaży - swoją i poprzednika. Miał w międzyczasie w chuj kontroli policyjnych, zero przypału. A jak fotoradar go łapie, mandaty przychodzą na pierwszego właściciela w łańcuszku, więc zanim dotrą do niego, przedawniają się :D (w sensie, póki co żaden nie dotarł, a trochę ich było).

This post was edited by zibib on Jun 21 2015 02:00am
Member
Gold: 5.00
Jun 21 2015 02:05am
Quote (zibib @ 21 Jun 2015 08:58)
Mój znajomy od ponad roku jeździ bez przerejestrowania auta. Co więcej, poprzedni właściciel też go nie przerejestrowywał, więc w schowku wozi 2 umowy kupna sprzedaży - swoją i poprzednika. Miał w międzyczasie w chuj kontroli policyjnych, zero przypału. A jak fotoradar go łapie, mandaty przychodzą na pierwszego właściciela w łańcuszku, więc zanim dotrą do niego, przedawniają się :D (w sensie, póki co żaden nie dotarł, a trochę ich było).

cebula wylatuje nogawkami
Go Back To Polska Topic List
Prev16916926936946951019Next
Add Reply New Topic New Poll