d2jsp
Log InRegister
d2jsp Forums > Off-Topic > International > Polska > Motoryzacja > Temat Oficjalny
Prev164656667681019Next
Add Reply New Topic New Poll
Member
Gold: 2,940.00
Feb 5 2011 10:13am
Quote (Kaam @ 5 Feb 2011 17:01)
ja to nie mogę radzić jeszcze, ale brałbym benzynę, benzyna lubi wysokie obroty, można poszaleć troszkę, dieslem też, ale to nie to samo, zależy na czym Ci zależy ;)

zgodzę się, ale wolę diesle, niby zakres obrotów o wiele, wiele węższy. Ale diesel ma moment obrotowy zajebisty, taka 110TDI może się rzucać na 130/140 km w bęzynie.
Ale najlepsze w TDI jest to, że gdy chcesz jechać oszczędnie i ekonomicznie to Twoja jazda taka jest, a gdy chcesz mieć trochę frajdy wystarczy wejść na nieco wyższe obroty i dać popracować turbinie :)

Quote (AlCapoone @ 5 Feb 2011 17:12)
Turbo pracuje cały czasy, czy masz 900 czy 2,5k obrotów...
a jak jeździsz po parkingu to nie ma sensu odczekiwania, przeciez pisałem o tym

i dlatego przy zimnym silniku nie należy wchodzić na wysokie obroty aby nie uszkodzić turbiny? o.O
albo dlaczego po dynamicznej jeździe trzeba czekać aż turbina ochłodnie? skoro cały czas pracuje?
im dłużej siedzisz w tym topie tym bardziej mi się wydaje, że nie masz zbyt wiele tutaj do powiedzenia.

This post was edited by pezet44 on Feb 5 2011 10:15am
Member
Gold: 15.00
Feb 5 2011 10:17am
Quote (Kaam @ Feb 5 2011 05:13pm)
wygrałeś internet, a teraz wypad na ulice i słuchaj jak jeżdzą diesle

dzisiaj nagram filmik i wrzuce na youtube, sam usłyszysz prace turbo przy 1,5k obrotów :)

Quote (pezet44 @ Feb 5 2011 05:13pm)

i dlatego przy zimnym silniku nie należy wchodzić na wysokie obroty aby nie uszkodzić turbiny? o.O
albo dlaczego po dynamicznej jeździe trzeba czekać aż turbina ochłodnie? skoro cały czas pracuje?
im dłużej siedzisz w tym topie tym bardziej mi się wydaje, że nie masz zbyt wiele tutaj do powiedzenia.

Jak już wcześniej zaznaczono, turbosprężarka jest elementem którego chłodzenie oparte jest na układzie smarowania silnika. Podczas jazdy łożyskowanie wałka turbosprężarki nagrzewa się do bardzo wysokich temperatur z powodu prędkości obrotowych jakie osiągają wirniki turbosprężarki (ponad 100 tyś Obr). Natychmiastowe unieruchomienie silnika po zakończeniu forsownej jazdy kończy się nagłym brakiem smarowania i chłodzenia tego elementu co powoduje szereg niekorzystnych procesów wewnątrz turbosprężarki, takich jak zapiekanie oleju. Aby umożliwić odpowiednie rozłożenie się temperatur zaleca się przejechanie ostatnich 1-2 km trasy bez zbędnego obciążania silnika oraz odczekanie około 30-45s na wolnych obrotach przed zgaszeniem silnika.

tu masz to bardzo dobre wyjaśnione
Member
Gold: 0.00
Feb 5 2011 10:20am
Quote (pezet44 @ 5 Feb 2011 17:13)
zgodzę się, ale wolę diesle, niby zakres obrotów o wiele, wiele węższy. Ale diesel ma moment obrotowy zajebisty, taka 110TDI może się rzucać na 130/140 km w bęzynie.
Ale najlepsze w  TDI jest to, że gdy chcesz jechać oszczędnie i ekonomicznie to Twoja jazda taka jest, a gdy chcesz mieć trochę frajdy wystarczy wejść na nieco wyższe obroty i dać popracować turbinie :)

Witam pezeta :hello:

min. 90stopni taka powinna byc temperatura oleju, jesli chcesz poszalec troszke, poza tym powiedz mi alcapoone w jakiej furze wlacza sie turbo po 900rpm

Quote (AlCapoone @ 5 Feb 2011 17:17)
dzisiaj nagram filmik i wrzuce na youtube, sam usłyszysz prace turbo przy 1,5k obrotów :)

Jak już wcześniej zaznaczono, turbosprężarka jest elementem którego chłodzenie oparte jest na układzie smarowania silnika. Podczas jazdy łożyskowanie wałka turbosprężarki nagrzewa się do bardzo wysokich temperatur z powodu prędkości obrotowych jakie osiągają wirniki turbosprężarki (ponad 100 tyś Obr). Natychmiastowe unieruchomienie silnika po zakończeniu forsownej jazdy kończy się nagłym brakiem smarowania i chłodzenia tego elementu co powoduje szereg niekorzystnych procesów wewnątrz turbosprężarki, takich jak zapiekanie oleju. Aby umożliwić odpowiednie rozłożenie się temperatur zaleca się przejechanie ostatnich 1-2 km trasy bez zbędnego obciążania silnika oraz odczekanie około 30-45s na wolnych obrotach przed zgaszeniem silnika.

tu masz to bardzo dobre wyjaśnione

ja juz sam nie wiem o co Ci chodzi kurwa
powiedz mi po co czekac minute skoro jedziesz po parkingu prawie ze na luzie -_- Twoim zdaniem wtedy nie ma smarowania czy jak?

This post was edited by Kaam on Feb 5 2011 10:22am
Member
Feb 5 2011 10:24am
Quote (Kaam @ Feb 5 2011 05:20pm)
Witam pezeta :hello:

min. 90stopni taka powinna byc temperatura oleju, jesli chcesz poszalec troszke, poza tym powiedz mi alcapoone w jakiej furze wlacza sie turbo po 900rpm

ja juz sam nie wiem o co Ci chodzi kurwa
powiedz mi po co czekac minute skoro jedziesz po parkingu prawie ze na luzie -_- Twoim zdaniem wtedy nie ma smarowania czy jak?

Dłuższa trasa forsowanie silnika - musisz odczekać zeby się turbo schłodziło
trasa krótka, przykład 2-3 km, nie musisz. tyle.
Member
Feb 5 2011 10:26am
Quote (AlCapoone @ 5 Feb 2011 17:24)
Dłuższa trasa forsowanie silnika - musisz odczekać zeby się turbo schłodziło
trasa krótka, przykład 2-3 km, nie musisz. tyle.

kurwa chlopie, czy ty forsujesz silnik pod domem na parkingu? ( TU JEST WLASNIE ODPOCZYNEK TEJ TURBINYYYYY!!!!!!!!)
Member
Feb 5 2011 10:28am
Quote (Kaam @ Feb 5 2011 05:26pm)
kurwa chlopie, czy ty forsujesz silnik pod domem na parkingu? ( TU JEST WLASNIE ODPOCZYNEK TEJ TURBINYYYYY!!!!!!!!)

chyba się nie zrozumieliśmy...
nie chce mi się tego dalej już ciagnąc tego tematu
Member
Feb 5 2011 10:31am
Quote (AlCapoone @ 5 Feb 2011 17:28)
chyba się nie zrozumieliśmy...
nie chce mi się tego dalej już ciagnąc tego tematu

popatrz, wyjeżdzasz spod domu/bloku jedziesz sobie wewnętrzną ulicą/dróżką wyjeżdzasz na główna i załóżmy tu zaczyna się forsowanie, turbina zapierdala jak pojebana, chcesz zjechac do domu, znow jedziesz przez tą wew. drogę i wiadomo, że tam nie rozwiniesz takich rpm, żeby turbina się włączyła i właśnie wtedy turbina odpoczywa, stajesz normalnie na miejscu i turbina juz dawno jest odpowiednio schłodzona, rozumiesz czy dalej nie?
Member
Feb 5 2011 10:32am
Quote (Kaam @ Feb 5 2011 05:31pm)
popatrz, wyjeżdzasz spod domu/bloku jedziesz sobie wewnętrzną ulicą/dróżką wyjeżdzasz na główna i załóżmy tu zaczyna się forsowanie, turbina zapierdala jak pojebana, chcesz zjechac do domu, znow jedziesz przez tą wew. drogę i wiadomo, że tam nie rozwiniesz takich rpm, żeby turbina się włączyła i właśnie wtedy turbina odpoczywa, stajesz normalnie na miejscu i turbina juz dawno jest odpowiednio schłodzona, rozumiesz czy dalej nie?

No przecież o to mi też chodzi, ale ja np wracając z Łodzi do domu mogę sadzić non stop pizde do samego podjazdu. Wtedy musze chwile odczekać
Member
Feb 5 2011 10:35am
Quote (AlCapoone @ 5 Feb 2011 17:32)
No przecież o to mi też chodzi, ale ja np wracając z Łodzi do domu mogę sadzić non stop pizde do samego podjazdu. Wtedy musze chwile odczekać

wątpie że cały czas zapierdalasz na tak wysokich obrotach żeby turbina nie zdążyła sie schłodzić :D nawet na światłach katujesz turbinę?
Member
Feb 5 2011 10:37am
Quote (Kaam @ Feb 5 2011 05:35pm)
wątpie że cały czas zapierdalasz na tak wysokich obrotach żeby turbina nie zdążyła sie schłodzić :D    nawet na światłach katujesz turbinę?

Akurat mam taką sytuacje że z Łodzi do domu mijam ~3 sygnalizacje świetlne (chodzi mi o krajową jedynkę, bo w Łodzi jest tego mnóstwo), a ta ostania jest 15km przed moim domem. Później cały czas praktycznie prosta z kilkoma długimi, lecz lekkimi zakrętami
wtedy lubie zapierdalać ^^

This post was edited by AlCapoone on Feb 5 2011 10:38am
Go Back To Polska Topic List
Prev164656667681019Next
Add Reply New Topic New Poll