Quote (HillOvCypress @ 27 Jan 2011 00:03)
btw jak dla mnie to irminia jest

konkurs nadal aktualny?
Konkurs wygrał myroon, bardzo szybko to poszło.

I dobra wiadomość dla mnie i dla niego - małe P. irminia rozwijają się prawidłowo, w tej chwili mam 26 sztuk w stadium NII. A co do konkursów - jak zrobi się trochę cieplej to zorganizuję jeszcze jakieś, bo mam kilka pająków do rozdania.

Jeżeli chodzi o zdjęcia, robię je aparatem Olympus C770, niestety nie jest to jakaś specjalnie dobra maszyna do makro, nie mam też żadnego dodatkowego sprzętu (poza własnoręcznie zrobionym dyfuzorem, z tektury i papieru śniadaniowego), marzy mi się zewnętrzna lampa + konwerter makro, ale na razie brak funduszy. I dzięki za dobre opinie na temat zdjęć.

Quote (Last_Hope @ 27 Jan 2011 21:08)
dołączam się do pytania, bo są bardzo ładne. Mój aparat (dość stara cyfrówka) robi "poruszane" na przybliżeniu bez flash'a - prawie za każdym razem.
U mnie do tej pory mała B. smithi je codziennie

Rób zdjęcia z lampą, albo doświetl sobie kadr jakąś lampą zewnętrzną, może to być chociażby lampka biurkowa, ewentualnie poczekaj na bardziej słoneczny dzień i rób zdjęcia przy oknie.

Żeby zdjęcia robione z ręki nie były "poruszone", czas naświetlania musi być krótki, więc zmniejsz przysłonę (ale to wpływa na głębię ostrości), zwiększ ISO (to z kolei zwiększa szumy na zdjęciu) lub dodaj światła.
Młoda samica B. smithi (to coś między kłami to resztki świerszcza):

Kędzierzawy:

@myroon - Co to za gatunek, którego zdjęcie dałeś w poście #627 ?
This post was edited by TheEmbrion on Jan 28 2011 09:52am