Quote (cauchy @ 18 Apr 2011 11:15)
Ogladalem.
Wypas. Dodali kilka scen, ale musze przyznac, ze one wrecz pomogly. Majac w glowie informacje o Starkach, Lannisterach, Murze, Wilkorach et al. latwo mozna zapomniec, ze przecietny widz nie mial w rekach GoT. Mozna sobie zatem wyobrazic jak skolowani musza czuc sie widzowie ktorzy widza ten ogrom bohaterow na ekranie. Ja sam sie na poczatku pogubilem i sie zastanawialem kim jest ten maly gnojek nim sobie nie przypomnialem ze przeciez byl jeszcze Rickon. Jesli wezmiemy to pod uwage, wtedy te male dodatki wrecz pomagaja, a nie przeszkadzaja. Jest co prawda kilka rzeczy ktorych nie czaje. Zmienili nazwe z 'The Others' na 'White Walkers', zastanawia mnie dlaczego. Na samym poczatku, podobnie jak w ksiazce, 3 kolesi z Muru idzie w glab lasu. Tam tez spotykaja Others. I tutaj jest cos co mnie zastanawia. W ksiazce, o ile dobrze pamietam, ten ktory przezyl nigdy nie stal oko w oko z Innymi, poprostu wial gdzie pieprz rosnie. Tutaj jednak stanal, i o dziwo uciekl. Zastanawiajace jest to, czy Others dali mu uciec? bo przeciez im nikt sie nie wymykal, ot tak.
Bardzo fajnie zobrazowali konfrontacje Jamiego z Nedem na imprezie w Winterfell. Smutnym jest, ze wilkorow widac bardzo malo, wlasciwie tylko dookola Branna jest jeden (no i na samym poczatku, gdy je znajduja. notabene, slabo zrobili zwloki martwych zwierzac, robactwo ktore na nich sie znajduje, odpada samo... a kazdy kto widzial larwy pastwiace sie na padlinie wie, ze tak to nie wyglada). Rewelacyjnie, ze umiescili perelki slowne wprost z ksiazki: "All dwarfs are bastards in their father's eyes." (sorka, ale nie mam pojecia jak to bylo po polsku), gdy Tyrion rozmawia z Jonem. No i oczywiscie fantastyczna koncoweczka. Aha, Daenerys - ok, tego sie w sumie spodziewalem. Ale jak z Khalem Drogo konsumowala zwiazek, to pamietnym bylo to, ze mowil caly czas 'no', 'no' podczas gdy Dani "rozgrzewal", az ta w koncu krzyknela "yes" i sie na niego rzucila. Tutaj tego nie ma. Znaczy jest, ale nie do konca. Wyglada to raczej na gwalt na Dani podczas gdy Drogo caly czas szpece sobie 'no' 'no' 'no'. Viserys idealnie, niezly psychopata, tak jak sie spodziewalem. Myslalem, ze Catelyn bedzie z deczka mlodsza, no ale coz, nie mozna miec wszystkiego, nie?
Odcinek wypas, nie moge sie doczekac nastepnego odcinka.
powinienes napisac ze spoilerujesz to bym nie czytał.