Quote (Kubus @ Jan 17 2013 01:19pm)
Ok, widzę, że mam do czynienia z jednym z tych "wolniej kojarzących". Z tego zdania wynika tylko to, że Złote Globy i Oscary otrzymują czasami różne filmy. Dlaczego ma to prowadzić do supremacji złotych globów - nie wiem. Zerknąłem sobie też jakie filmy otrzymywały złote globy w poprzednich latach i nie dość, że ZG powtarzają 90% błędów akademii, to jeszcze z lubością dokładają swoje własne kompromitacje jak chociażby nagroda dla Avatara (vs Hurt Locker i Bękarty), Pokuty (vs To nie jest kraj dla starych ludzi i Aż poleje się krew) i Zapachu Kobiety (vs Bez przebaczenia) za najlepszy dramat, dla Moulin Rouge za najlepszą komedię/ musical (vs Gosford Park) czy za scenariusz dla Pięknego Umysłu (vs Gosford Park, Memento i Mulholland Drive). Jeśli dołożymy do tego żałosną tegoroczną edycję, gdzie nagrodzonego "zaledwie" sympatycznego, poprawnie wykonanego akcyjniaka (Argo) i jedną z największych wpadek Pixara (Meridę), pominięto natomiast rewelacyjnego Phillipa Seymoura Hoffmana, to wyjdzie, że ZG są, obok BAFT, najdziwaczniej rozdawanymi nagrodami cieszącymi się jakąkolwiek renomą. Zwłaszcza, że ci słynni "przynudzający konserwatywni starcy" z Akademii obsypali w tym roku nominacjami niepoprawny etycznie europejski dramat i niezależny debiut 30-letniego reżysera. Rzeczywiście, Złote globy rządzą
tl;dr
A tak na powaznie to kazdy ma swoje zdanie. Ja uwazam, ze ZG wypadaja lepiej od Oscarow i jest to tylko moja subiektywna opinia. Mozesz sie z nia zgadzac lub nie. Generalnie gratuluje przewertowania i wykonania analizy, ale sa gusta i gusciki i np ja uwazam ze Piekny Umysl mial jak najbardziej prawo wygrac z Mulholland Drive (ktory tak rly nie trafi w gusta 80% ludzi, bo jest specyficzny jak wszystko od Lyncha), czy Memento, ktore bylo czyms innowacyjnym i bardzo dobrym, ale jednak nie tak dobrym jak poruszajacy Piekny Umysl (inna sprawa, ze Nolan jest z reguly przez wszystkie komisje olewany). Co do Pixara sie nawet nie wypowiadam bo dla mnie jedynymi animacjami godnymi uwagi sa Toy Story (ze wzgledu na dziecinstwo), Shrek i Epoka Lodowcowa. Reszty tych gowien nie ogladam i nie bede ogladal, wiec tutaj czego by nie wybrano to bedzie isntym gownem. Mozemy polemizowac tak dalej, bo jak juz napisalem to tylko moja opinia i kazdy ma miec prawo do swojej, szczegolnie w tematyce filmowej.
Zupelnie inna sprawa jest, ze zdziwiony jestem, ze nazywasz mnie wolniej kojarzacym. Faktycznie mialem problem, zeby z posta:
Quote (Kubus @ Jan 17 2013 10:38am)
???
wspartego:
Quote (Kubus @ Jan 17 2013 10:47am)
Naprawdę sądzisz, że w tym zdaniu nie ma nic dziwnego?
wywnioskowac:
Quote (Kubus @ Jan 17 2013 01:19pm)
Ok, widzę, że mam do czynienia z jednym z tych "wolniej kojarzących". Z[...][za dlugi post] Zwłaszcza, że ci słynni "przynudzający konserwatywni starcy" z Akademii obsypali w tym roku nominacjami niepoprawny etycznie europejski dramat i niezależny debiut 30-letniego reżysera. Rzeczywiście, Złote globy rządzą
Jesli tak to mialo wygladac to faktycznie, jestem wolniej kojarzacy.