Quote (Hver @ 6 Dec 2015 21:41)
Tak sobie myślałem nad upgradem, bo mój staruszek ma już z 5 lat, ale z racji, że nie mam zbyt dużego budżetu to zapytam drogich naczelnych kuców polskiej sekcji co polecacie wymienić w pierwszej kolejności tak żeby przy okazji nie sypnął się pecet, bo wymienienie wszystkiego naraz odpada.
Intel(R) Core(TM) i3 540 3.07 GHz
Gigabyte P55-US3L
DDR3 Geil 2x 2gb RAM
Nvidia Geforce GTX 460 1gb
Myślałem na początek żeby dokupić pamięć Crucial Ballistix 8GB (2x4GB) skoro i tak mam jeszcze 2 sloty na płycie puste, a potem skupić sie na procku i grafice (docelowo będę zbierał na i5 i gtx 960), czy tą płyte główną też koniecznie muszę wymieniać? Czy może pierdolnąć od nadmiaru ramu? XD
Tak bardzo się na tym nie znam.
ramy mozesz kupowac ale jak chcesz zmianiac cpu i mobo w najblizszym czasie lub kupowac pozniej ale uzywane. przy kolejnej generacji prockow intela standardem beda plyty z ddr4, poki co jeszcze sa mieszane. bez problemu mozesz tez wymieniac gpu bo potem przelozysz sobie do nowej plyty. na pewno nie bierz sie za wymiane procesora bo tego bedziesz musial kupowac razem z nowa plyta glowna ze zgodnym socketem.
podsumowujac, jesli w ciagu ~6 miesiecy wymienisz plyte i procesor, mozesz teraz brac nowe ramy (twoja plyta pociagnie max 16GB). jesli nie, wymien najpierw karte i zbieraj na zakup procesora, ramow i plyty jednoczesnie.
wedlug mnie opcja 2 jest lepsza, inwestycja w nowsze podzespoly otworzy ci furtke do przyszlych zakupow.