d2jsp
Log InRegister
d2jsp Forums > Off-Topic > International > Polska > Terrarystyka > Temat Oficjalny
Prev16263646566268Next
Add Reply New Topic New Poll
Banned
Gold: Locked
Trader: Scammer
Warn: 60%
Jan 24 2011 06:47pm
Quote (michalk @ 25 Jan 2011 01:45)
wyedytowalem :d

no właśnie zauważyłem ;D metalike to może sobie sprawie ale za rok może 2 ;) bo mam za mało doświadczenia w hodowli pajunkow ;d a kapa jakby mi padla taka suka za ~300 pln przez brak doświadczenia ;d
Member
Gold: 0.00
Jan 24 2011 07:02pm
Quote (Last_Hope @ 25 Jan 2011 00:53)
Myślałem nad Geniculatą, ale czytałem, że po ugryzieniu ma się ze dwie nocki z głowy (gorączka), do tego jak zwykle opuchlizna, więc GF.
To ma być mój 1 ptasznik. Nie mam zamiaru oczywiście go wyciągać z terra i bawić się, jak niektórzy na JuTubie, ale wolałbym ptasznika z nieco słabszym jadem.
Ten Cyaneopubescens z opisu jest faktycznie bardzo fajny, lecz nie podoba mi się ubarwienie - wiadomo - sprawa gustu.

Teraz odnośnie Smithiego:
Jestem gotowy na słabe przyrosty (jakbym na siłce był -lol). Bardziej mnie martwi fakt, że czasem ten ptasznik robi sobie miesięczne głodówki. A wiadomo - każdy lubi patrzeć jak ptasznik sobie je :)
Dzięki za porady dot. wyboru.
Nadal jestem przychylny ku Smithiemu, mimo tych jego "wad".

Na Twoim miejscu nie przejmowałbym się tak bardzo tą siłą jadu A. geniculaty, ponieważ tak naprawdę wszystko zależy od Twojego organizmu, każdy reaguje inaczej na ukąszenia ptaszników i może się zdarzyć tak, że będziesz bardzo cierpiał nawet po ukąszeniu Brachypelmy. Inna sprawa, że trzeba się naprawdę postarać, żeby zostać ukąszonym przez tak łagodnego ptasznika. ;) No ale jeżeli podoba Ci się B. smithi to bierz go, sam mam w domu podrośniętą samiczkę i powiem szczerze, że jeszcze nie zdarzyła się jej jakaś dłuższa głodówka.

Quote (myr00n @ 25 Jan 2011 01:39)
Powiem Ci szczerze, że mam dużą smithi i ten pająk to straszliwa, straszliwa nuda. Tak jak patrze to od jakichś 20 godzin siedzi w tym samym miejscu na szybie i bawi się w nadrzewnego. Nie jadła nic chyba od miesiąca...
Tak jak Embrion napisał - Chromka to cholernie ciekawy pająk - nie jest jadowity a plecie dużo efektownej sieci. Tak samo polecam Ci Cyclosternum Fasciatum (jedyna "wada" jest taka ,że są dość małe) - plecie trochę sieci, sporo kopie , potrafi być dość szybki przy polowaniu lecz nigdy nie był agresywny wobec mnie.
Ogółem stwierdziłem ,że brachypelmy i im podobne są nudne. Czekam aż podrosną murinuski , maculaty i regalis - w sumie z tych najbardziej podobają się Murinusy ,które powinny dostać tytuł mgr. inż. za te konstrukcje z sieci.
Oprócz tego mogę Ci polecić Thrixopelme Ockerti - jad zdaje się ,że też raczej słaby a ładnie wygląda + co istotne jest raczej spokojna:
http://www.kenthebugguy.com/images/Thrixopelma_ockerti.jpg

A malutka Irminia bliżej mojego domu <3

Przed chwilą sprawdzałem co tam u maluchów, kolejny wskoczył na NII. :D

Quote (Prezes @ 25 Jan 2011 02:45)

Takie "nieseksy" w stadium L2 - L3 to są bankowe samce, nie mówi się o tym za wiele, ale prawda jest taka, że wszystkie podrostki starsze niż L1 (oczywiście tyczy się to tylko tych droższych gatunków) są już seksowane z wylinek i na handel na allegro/na forach idą tylko samce, także radzę poczekać, aż ceny pójdą w dól, ewentualnie kupować pewne samice. :) W zasadzie wszystkie Lampropelmy, Poe smithi, Poe tigrinawesseli, Poe metallica, Encyocratella olivacea, Monocentropus balfouri i inne w tym przedziale cenowym są seksowane z pierwszej wylinki.
Member
Jan 24 2011 10:52pm
W sumie to dobrze, że mówisz. Myślałem ,że płeć dopiero trochę później można określić za pomocą wylinek o.o
Trzeba poczekać aż się ich namnoży nieco w takim razie.

This post was edited by myr00n on Jan 24 2011 10:55pm
Member
Gold: 369.00
Jan 25 2011 05:49am
Dzięki wszystkim za pomoc i rady w wyborze 1 ptasznika. Dziś byłem u hodowcy, porozmawiałem chwilę, popytałem i w końcu wziąłem B. Smithi (niektórzy odradzali, ale się nie posłchałem :p ). Zależało mi na wczesnym stadium rozwoju ze wzgledu na przyjemność wyhodowania go od zera. Zaświadczenie o urodzeniu w niewoli mam. Teraz maluch siedzi w pojemniczku ^^

Quote (TheEmbrion @ Jan 25 2011 03:02am)
Na Twoim miejscu nie przejmowałbym się tak bardzo tą siłą jadu A. geniculaty, ponieważ tak naprawdę wszystko zależy od Twojego organizmu, każdy reaguje inaczej na ukąszenia ptaszników i może się zdarzyć tak, że będziesz bardzo cierpiał nawet po ukąszeniu Brachypelmy. Inna sprawa, że trzeba się naprawdę postarać, żeby zostać ukąszonym przez tak łagodnego ptasznika. ;) No ale jeżeli podoba Ci się B. smithi to bierz go, sam mam w domu podrośniętą samiczkę i powiem szczerze, że jeszcze nie zdarzyła się jej jakaś dłuższa głodówka.

No to prawda z tym jadem, ale opieram się na prawdopodobieństwie i dlatego wolę tego z potencjalnie słabszym jadem. Co do wyboru - tak zrobiłem, jak napisałeś ^^
Member
Jan 25 2011 06:18am
Quote (Last_Hope @ 25 Jan 2011 12:49)
Dzięki wszystkim za pomoc i rady w wyborze 1 ptasznika. Dziś byłem u hodowcy, porozmawiałem chwilę, popytałem i w końcu wziąłem B. Smithi (niektórzy odradzali, ale się nie posłchałem :p ). Zależało mi na wczesnym stadium rozwoju ze wzgledu na przyjemność wyhodowania go od zera. Zaświadczenie o urodzeniu w niewoli mam. Teraz maluch siedzi w pojemniczku ^^

No to prawda z tym jadem, ale opieram się na prawdopodobieństwie i dlatego wolę tego z potencjalnie słabszym jadem. Co do wyboru - tak zrobiłem, jak napisałeś ^^

Gratki ! Powodzenia !
Member
Gold: 369.00
Jan 25 2011 06:49am
Quote (myr00n @ Jan 25 2011 02:18pm)
Gratki ! Powodzenia !

Dzięki!
Mam nadzieję, że będzie się prawidłowo rozwijał i bez komplikacji :D
Narazie jest maluszkiem i długo takim pozostanie ^^
Member
Gold: 15.00
Jan 25 2011 06:59am
Ja mam pytona oficjalnie zamieszkuje w gaciach potężna to sztuka lubi gryźć :rofl:
Member
Warn: 30%
Jan 25 2011 10:49am
Quote (jurr89 @ Jan 25 2011 12:59pm)
Ja mam pytona oficjalnie zamieszkuje w gaciach potężna to sztuka lubi gryźć  :rofl:

lonowce
Member
Gold: 1.00
Jan 25 2011 10:52am
rozdeptal bym to robactwo :angry:
Member
Gold: 15,321.00
Jan 25 2011 05:52pm
Quote (Shald @ 25 Jan 2011 17:52)
rozdeptal bym to robactwo :angry:

*rozdeptałbym
Go Back To Polska Topic List