d2jsp
Log InRegister
d2jsp Forums > Off-Topic > International > Polska > Terrarystyka > Temat Oficjalny
Prev16162636465268Next
Add Reply New Topic New Poll
Member
Gold: 369.00
Jan 24 2011 04:53pm
Quote (TheEmbrion @ Jan 25 2011 12:29am)
Zamierzasz kupić malucha ? Bo jeżeli tak, to zdecydowanie odradzam Brachypelmy i Grammostole, koszmarnie wolno rosną, poza tym na początku mają bardzo małe przyrosty, zanudzisz się przy nich na śmierć. W sumie to samo tyczy się Nhandu, L1 są mikroskopijnych rozmiarów i mimo że często linieją, mają nikłe przyrosty. Kup albo A. geniculata, albo Ch. cyaneopubescens, z naciskiem na ten drugi gatunek, idealny pająk dla początkującego - szybko rośnie, dużo je, ma wyraźne przyrosty po wylinkach, jest świetnie ubarwiony, bardzo aktywny, plecie dużo pajęczyny no i ma słaby jad. :)

Myślałem nad Geniculatą, ale czytałem, że po ugryzieniu ma się ze dwie nocki z głowy (gorączka), do tego jak zwykle opuchlizna, więc GF.
To ma być mój 1 ptasznik. Nie mam zamiaru oczywiście go wyciągać z terra i bawić się, jak niektórzy na JuTubie, ale wolałbym ptasznika z nieco słabszym jadem.
Ten Cyaneopubescens z opisu jest faktycznie bardzo fajny, lecz nie podoba mi się ubarwienie - wiadomo - sprawa gustu.

Teraz odnośnie Smithiego:
Jestem gotowy na słabe przyrosty (jakbym na siłce był -lol). Bardziej mnie martwi fakt, że czasem ten ptasznik robi sobie miesięczne głodówki. A wiadomo - każdy lubi patrzeć jak ptasznik sobie je :)
Dzięki za porady dot. wyboru.
Nadal jestem przychylny ku Smithiemu, mimo tych jego "wad".

This post was edited by Last_Hope on Jan 24 2011 04:54pm
Banned
Gold: Locked
Trader: Scammer
Warn: 60%
Jan 24 2011 04:58pm
Quote (Last_Hope @ 24 Jan 2011 23:53)
Myślałem nad Geniculatą, ale czytałem, że po ugryzieniu ma się ze dwie nocki z głowy (gorączka), do tego jak zwykle opuchlizna, więc GF.
To ma być mój 1 ptasznik. Nie mam zamiaru oczywiście go wyciągać z terra i bawić się, jak niektórzy na JuTubie, ale wolałbym ptasznika z nieco słabszym jadem.
Ten Cyaneopubescens z opisu jest faktycznie bardzo fajny, lecz nie podoba mi się ubarwienie - wiadomo - sprawa gustu.

Teraz odnośnie Smithiego:
Jestem gotowy na słabe przyrosty (jakbym na siłce był -lol). Bardziej mnie martwi fakt, że czasem ten ptasznik robi sobie miesięczne głodówki. A wiadomo - każdy lubi patrzeć jak ptasznik sobie je :)
Dzięki za porady dot. wyboru.
Nadal jestem przychylny ku Smithiemu, mimo tych jego "wad".

no ja poszedłem na kamikadze i jako pierwszego kupiłem Poecilotherie regalis a później dokupiłem Poecilotherie ornate którą oddałem znajomemu bo była za bardzo jebnięta i sie teleportowała po terrarium ;d myśle kupić jakiegoś drugiego ale nie wiem co wybrać :p iso jakieś propozycje z nadrzewnych :>
Member
Gold: 369.00
Jan 24 2011 05:05pm
Quote (Prezes @ Jan 25 2011 12:58am)
no ja poszedłem na kamikadze i jako pierwszego kupiłem Poecilotherie regalis a później dokupiłem Poecilotherie ornate którą oddałem znajomemu bo była za bardzo jebnięta i sie teleportowała po terrarium ;d myśle kupić jakiegoś drugiego ale nie wiem co wybrać :p iso jakieś propozycje z nadrzewnych :>

To faktycznie hardcorowo :D Ta regalis ma max punktów, jeśli chodzi o jad na arachneaorg. 3 na 4 za szybkość i temperamet, więc też niczego sobie :D

Jestem zupełnym laikiem i jeśli chodzi o wygląd nadrzewnych to na maxa podoba mi się Heteroscodra maculata.
Member
Gold: 0.00
Jan 24 2011 05:39pm
Powiem Ci szczerze, że mam dużą smithi i ten pająk to straszliwa, straszliwa nuda. Tak jak patrze to od jakichś 20 godzin siedzi w tym samym miejscu na szybie i bawi się w nadrzewnego. Nie jadła nic chyba od miesiąca...
Tak jak Embrion napisał - Chromka to cholernie ciekawy pająk - nie jest jadowity a plecie dużo efektownej sieci. Tak samo polecam Ci Cyclosternum Fasciatum (jedyna "wada" jest taka ,że są dość małe) - plecie trochę sieci, sporo kopie , potrafi być dość szybki przy polowaniu lecz nigdy nie był agresywny wobec mnie.
Ogółem stwierdziłem ,że brachypelmy i im podobne są nudne. Czekam aż podrosną murinuski , maculaty i regalis - w sumie z tych najbardziej podobają się Murinusy ,które powinny dostać tytuł mgr. inż. za te konstrukcje z sieci.
Oprócz tego mogę Ci polecić Thrixopelme Ockerti - jad zdaje się ,że też raczej słaby a ładnie wygląda + co istotne jest raczej spokojna:

Quote (TheEmbrion @ 24 Jan 2011 23:29)
Zamierzasz kupić malucha ? Bo jeżeli tak, to zdecydowanie odradzam Brachypelmy i Grammostole, koszmarnie wolno rosną, poza tym na początku mają bardzo małe przyrosty, zanudzisz się przy nich na śmierć. W sumie to samo tyczy się Nhandu, L1 są mikroskopijnych rozmiarów i mimo że często linieją, mają nikłe przyrosty. Kup albo A. geniculata, albo Ch. cyaneopubescens, z naciskiem na ten drugi gatunek, idealny pająk dla początkującego - szybko rośnie, dużo je, ma wyraźne przyrosty po wylinkach, jest świetnie ubarwiony, bardzo aktywny, plecie dużo pajęczyny no i ma słaby jad. :)

I tak na marginesie, pochwalę się - w inkubowanym kokonie P. irminia pojawił się pierwszy osobnik w stadium NII, kilka innych też prawdopodobnie dziś w nocy pójdzie w jego ślady, tak więc jestem coraz bliżej sukcesu. :P

A malutka Irminia bliżej mojego domu <3

This post was edited by myr00n on Jan 24 2011 05:45pm
Member
Jan 24 2011 06:25pm
Quote (Prezes @ 24 Jan 2011 23:58)

Trochę za późno na edita już było:
Jak nie chcesz kolejnych jadowitych agresorów to może P.cambridgei albo irminia ? Obydwa ładne, szybkie bo szybkie ale przynajmniej słabo jadowite.
Jak w ogóle zachowuje się Twój regalis i jakiej jest wielkości ? Mój jak na razie l5 i szczerze spodziewałem się, że będzie mi ciężej - może później mu coś odwali ale jak na razie jest bardzo spokojny.
Banned
Jan 24 2011 06:34pm
Quote (myr00n @ 25 Jan 2011 01:25)
Trochę za późno na edita już było:
Jak nie chcesz kolejnych jadowitych agresorów to może P.cambridgei albo irminia ? Obydwa ładne, szybkie bo szybkie ale przynajmniej słabo jadowite.
Jak w ogóle zachowuje się Twój regalis i jakiej jest wielkości ? Mój jak na razie l5 i szczerze spodziewałem się, że będzie mi ciężej - może później mu coś odwali ale jak na razie jest bardzo spokojny.

atm l8 i jak na regalisa to " bardzo spokojny " bo ornata to pojebana zdrowo była, bałem się powiem szczerze :D stoi mi drugie terrarium puste i kusi mnie żeby coś zaterraryzować ;D może się skusze na tą irminie ale jeszcze nie wiem ;d mam czas do następnego tygodnia na namysły bo dopiero wtedy bede miał kase na takie rarytasy ;)

Quote (Last_Hope @ 25 Jan 2011 00:05)
To faktycznie hardcorowo :D Ta regalis ma max punktów, jeśli chodzi o jad na arachneaorg. 3 na 4 za szybkość i temperamet, więc też niczego sobie :D

Jestem zupełnym laikiem i jeśli chodzi o wygląd nadrzewnych to na maxa podoba mi się Heteroscodra maculata.
http://www.pticjipajki.com/galerija/7/Heteroscodra_maculata.jpg

jak dla mnie najsexowniejsza jest poe metallica <3

This post was edited by Prezes on Jan 24 2011 06:36pm
Member
Jan 24 2011 06:43pm
Quote (Prezes @ 25 Jan 2011 01:34)
atm l8 i jak na regalisa to " bardzo spokojny " bo ornata to pojebana zdrowo była, bałem się powiem szczerze :D stoi mi drugie terrarium puste i kusi mnie żeby coś zaterraryzować ;D może się skusze na tą irminie ale jeszcze nie wiem ;d mam czas do następnego tygodnia na namysły bo dopiero wtedy bede miał kase na takie rarytasy ;)

http://www.thespidershop.co.uk/insect/images/P_mettalica_Main.jpg

Kiedyś i na metallice przyjdzie czas. Jak na razie mam 13 ptaszorów, nabiorę doświadczenia i może za rok odważyłbym się kupić małą metallice.

To jest chyba jedyny pająk który jeśli chodzi o barwę zbliża się do Metallici. Szkoda ,że jest praktycznie niedostępny w europie :/
Member
Gold: 15,321.00
Jan 24 2011 06:43pm
Quote (Prezes @ 25 Jan 2011 01:34)
http://www.thespidershop.co.uk/insect/images/P_mettalica_Main.jpg

ale weź taką w Polsce dostań po ludzkiej cenie :<

This post was edited by michalk on Jan 24 2011 06:44pm
Banned