Quote (TheEmbrion @ Jan 25 2011 12:29am)
Zamierzasz kupić malucha ? Bo jeżeli tak, to zdecydowanie odradzam Brachypelmy i Grammostole, koszmarnie wolno rosną, poza tym na początku mają bardzo małe przyrosty, zanudzisz się przy nich na śmierć. W sumie to samo tyczy się Nhandu, L1 są mikroskopijnych rozmiarów i mimo że często linieją, mają nikłe przyrosty. Kup albo A. geniculata, albo Ch. cyaneopubescens, z naciskiem na ten drugi gatunek, idealny pająk dla początkującego - szybko rośnie, dużo je, ma wyraźne przyrosty po wylinkach, jest świetnie ubarwiony, bardzo aktywny, plecie dużo pajęczyny no i ma słaby jad.

Myślałem nad Geniculatą, ale czytałem, że po ugryzieniu ma się ze dwie nocki z głowy (gorączka), do tego jak zwykle opuchlizna, więc GF.
To ma być mój 1 ptasznik. Nie mam zamiaru oczywiście go wyciągać z terra i bawić się, jak niektórzy na JuTubie, ale wolałbym ptasznika z nieco słabszym jadem.
Ten Cyaneopubescens z opisu jest faktycznie bardzo fajny, lecz nie podoba mi się ubarwienie - wiadomo - sprawa gustu.
Teraz odnośnie Smithiego:
Jestem gotowy na słabe przyrosty (jakbym na siłce był -lol). Bardziej mnie martwi fakt, że czasem ten ptasznik robi sobie miesięczne głodówki. A wiadomo - każdy lubi patrzeć jak ptasznik sobie je

Dzięki za porady dot. wyboru.
Nadal jestem przychylny ku Smithiemu, mimo tych jego "wad".
This post was edited by Last_Hope on Jan 24 2011 04:54pm