Quote (FaunBox @ Mon, 17 Aug 2009, 18:31)
O co chodzi z ustawieniami ISO w aparacie? W mojej cyfrówce kupionej kiedyś za 800zł (nie mam pod ręką i nie pamietam modelu, była kupiona "na szybko" na wakacjach 2 lata temu) ustawienia iso to praktycznie jedyna konkretna rzecz jaką można zmienić, jeszcze są jakieś ustawienia typu "pejzaż" "portret" ale to chyba o dupe roztrzaskać, nie?
iso to czułość matrycy, zwiekszenie iso pozwala skrocic czas naswietlania, albo zwiekszyc przysłone, ale powoduje pogorszenie jakości zdjecia, uzyteczne tylko w przypadku np braku innej mozliwosci skrocenia czasu (wiadomka ze jesli robimy zdjecie z reki to im krotszy czas tym mniej poruszone zdjecie) ja staram sie wszystkie zdjecia robic na iso 100 poniewaz i tak najczesciej posluguje sie statywem, wiec czas nie gra wiekszej roli, no chyba ze fotografowany obiekt jest w ruchu, wtedy czasem warto podniesc iso do 200-400, przy wyzszych nastawach widac kasze na pelnym powiekszeniu, czego strasznie nie lubie ;] (w wiekszosci kompaktow juz na iso 200 widac znaczne szumy na zdjeciu) wiec jesli tylko jest taka mozliwosc to najlepiej ustawic jak najmniejsze iso
e: generalnie najwazniejsze przy artystycznych kompozycjach sa nastawy, w ktorych sam ustawiasz czas naswietlania i wartosc przyslony, w sporej czesci kompaktow takiej mozliwosci nie ma
Quote (Reakwon @ Mon, 17 Aug 2009, 18:18)
haha, mercedres ten golab to chyba jakis wojskowy, no kurwa wyglada jakby maszerowal

zdjecia muffasa to jak dla laika takiego jak ja to juz w ogole poezja

zeby nie bylo, ze tylko spamuje tym postem wrzuce zdjecie swojego pieska, co prawda nic specjalnego a wrecz slabe, ale trudno.
http://img27.imageshack.us/img27/5677/pict0009e.jpg
btw jakby jakis nadgorliwy mod zamknal i bedziesz chial muffas na red bolda to pisz smialo do mnie.
fajny psiak, dzieki, jak cos to bede sie odzywal ;]
This post was edited by MuFfaS on Aug 17 2009 10:41am