Quote (RoGh @ 6 Feb 2013 09:39)
Po 1 to nie same boty i dupowanie zabiło d2, botowano masowo praktycznie od początku LoD, a w 2002-2003 już bankowo. A pierwszy wielki dupe wave to bodajże 2001 rok. Czy zabiło to Diablo 2?;) Gra miała lepsze i gorsze momenty, ale do 2009-2010 grały w nią nadal masy ludzi, ostatnie 2-3 lata przed wyjściem Diablo 3 to już faktycznie bieda, nie dość, ze boty i mass dupe hrow były od day one każdego nowego laddera, to jescze gra zrobiła sie po prostu bardzo stara - lod miał premierę w czerwcu 2001, classic rok wcześniej, wiec czy to dziwne?
Po 2 botowanie i dupowanie moze tez mieć swoje dobre strony, dzieki nim zdecydowanie większe masy graczy maja dostęp do najlepszego gearu, dzieki czemu rozgrywka pvp w mniejszym stopniu odbywa sie w oparciu o statsy postaci, a w większym na skillu. Czyli dla pvperow moze to byc interesujące, ale ja osobiście i bez dupe waves byłem w stanie zebrać mocny gear i sporo moich pvp friendow tez, wiec niekoniecznie bym sie cieszył z takiego obrotu spraw, zawsze to odpływ pewnej grupy niezadowolonych manualnych pvmow.
Po 3 wreszcie Diablo 3 nijak nie jest gorsze od Diablo 2, szczególnie wraz z wyjściem 1.0.7 umożliwiającego pvp. Jestem w stanie sformułować poważne zarzuty, typu zbyt mała ilośc graczy w jednej grze pvm i pvp, zbyt marna platforma komunikacyjna, zbyt mało zróżnicowana ilośc miejsc do farmy/expa. Tyle, ze co do tego ostatniego to Diablo 2 było pod tym względem jeszcze gorsze, po prostu mniej osób zwracalo uwagę na optymalizacje swojej farmy, tak jak ma to miejsce na d3.
Przez boty czas który spędzasz nad grą traci wartość i to od samego początku było wkurwiające w d2. Imo budowa postaci była najlepszą częścią tej gry i gdyby każdy farmił ręcznie, to nie byłoby tak, że każdy lata w perf eni, coa, etc. Różnice w eq byłyby większe, jakieś random dropy typu czako cieszyłyby bardziej, gra pvm byłaby częścią sukcesu w pvp i przez to byłoby ciekawiej. Przecież nie liczy się kto ma najlepszy gear, tylko właśnie różnica pomiędzy gearem graczy. Teoretycznie lepiej latać w rand unikatach wśród typów w niebieskich itemach, niż w perf eq wśród równych sobie. Wiadomo, tłuczenie jakichś mf sosek i innych plebejskich charów na dłuższą metę byłoby nudne, ale dodaj do tego ranking i wewnętrzny system nagród za pvp i voila.