Quote (markov @ 10 Jun 2015 16:48)
Jest pewien, ze chipset w laptopie ma mozliwosc RAID? To, ze ma 2 sloty nie znaczy, ze moze zrobic RAID.
Jak zrobi w uefi/biosie RAID to oba dyski beda widoczne jako jedna partycja. Co na niej zrobi to jego wola. Najlatwiej bedzie jak wejdzie w bios, tam gdzie sie ustawia dyski w ide/ahci zobaczy czy jest RAID. Jak nie ma, to z RAID dupa.
Quote (yaro @ 10 Jun 2015 17:15)
Zawsze można ustawić programowy RAID 0 na poziomie Windows z dyskami dynamicznymi.
Niestety sam nie porównywałem nigdy jak to wygląda z wydajnością w porównaniu ze sprzętowym RAID 0, nawet na gównianym chipsecie. Tym bardziej na SSD.
Solution: http://www.youtube.com/watch?v=59AqqsrfviI
Z kopiowaniem partycji recovery czasami jest ciężko. Zależy od producenta lapka a dokładnie od tego jakie narzędzia do tego celu Ci udostępnił.
Dodatkowe schody mogą się pojawić przez w/w macierz programową. Tu również wszystko zależy od narzędzia dostawcy które może tak wykonanej macierzy nie widzieć.
Ponaddto w większości przypadków kopiowanie takiej partycji Recovery sektor po sektorze nic nie daje bo producent lapka dodatkowo szyfruje rekordy rozruchowe i nie pójdzie (przećwiczone).
Pzdr
Dzieki za odpowiedzi, ale troche nie na temat, podeslal mi dalsza czesc i dokladniejsze wytlumaczenie:
Opiszę więc w paru prostych zdaniach swój przypadek i planowany scenariusz:
1. nie mam partycji Recovery, bo mój laptop był bez OS
2. OS kupiłem oddzielnie, sam instalowałem, konfigurowałem
3. po tym, za pomocą programu Paragon Hard Disk Manager 14 Pro, zrobiłem kopię partycji systemowej, którą sam utworzyłem (patrz punkt wyżej)
4. uruchamianie RAID0 na moim laptopie jest dziecinnie proste i po zamontowaniu drugiego dysku mSATA, sprowadza się do włączenia w BIOS’ie opcji
5. planuję po zamontowaniu drugiego mSATA i uruchomieniu RAID0, skopiować z zewnętrznego nośnika swoją kopię partycji systemowej i tu pojawia się pytanie:
CZY nowy RAID0 wymaga „świeżej” instalacji OS i reszty softu (bo musi to sobie poukładać w macierzy), czy można mu podać kopię partycji, którą on „wleje” sobie w macierz i wyjdzie na to samo co „świeża” instalacja? Innymi słowy chodzi o naturę rzeczy przy przywracaniu partycji z jej kopii: czy jest ona lokalizowana dokładnie w tych samych sektorach fizycznych dysku, czy ma tylko strukturę 1:1, ale za rozkład danych na fizycznej przestrzeni nośnika, odpowiada jego kontroler?