Moze troche nie na temat, ale pewnie ktos bedzie wiedzial - dostalem pytanie od znajomego, a sam szczerze mowiac nie mam pojecia:
Chcę sobie postawić na laptopie macierz RAID 0 (na dyskach mSATA), bo ma taką możliwość (2 sloty). Czytałem spory artykuł, że średnio uzyskuje się ok. 33 % zwyżkę wydajności dyskowej komputera, a w niektórych procesach, nawet 80-90 %. Warto się o to pokusić :).
I teraz mam pytanie: czy jeśli stworzę tę macierz (prawidłowo skonfiguruję), to czy mogę na nią wrzucić kopię partycji systemowej, stworzonej dla jednego dysku? Chodzi mi o to, czy w procesie przywracania z kopii partycji systemowej, kontroler macierzy rozlokuje ją w zasobach macierzy prawidłowo? Czy musiałbym teraz od nowa instalować na stworzonej macierzy cały system, sterowniki, aktualizacje, aplikacje, konfiguracje itd.
Mnie na logikę wydaje się, że jak robię przywracanie, to kopia partycji „wlewa” się tam gdzie jej się wskaże i układa tak, jak decyduje kontroler dysku. Byle zawartość była w 100 % identyczna, ale fizycznie to nie zawsze muszą być te same sektory dysku. Dobrze kombinuję? ;).
Ktos cos

?