d2jsp
Log InRegister
d2jsp Forums > Off-Topic > International > Polska > Topic O Literaturze Fantasy #3 > Kolejny Repost.
Prev15556575859205Next
Add Reply New Topic New Poll
Member
Gold: 28,575.00
Feb 2 2011 04:32pm
Quote (cOr @ 3 Feb 2011 00:06)
lol :p sam nie wiem, ale jakbym sprzedawal to raczej te slabsze tytuly, perelki typu wojna pajeczej krolowej albo trylogia doliny lodowego wichru to bym sobie zostawil ;]
ale stan idealny, raz czytane, kupione w empiku (zawsze wybieram najladniejszy egzemplarz)

Hmm, a Drizzty jakies masz oprocz Trylogii Lodowego Wichru? Bo ja mam i przeczytalem trylogie mrocznego elfa, przeczytalem, ale nie mam trylogii doliny lodowego wichru oraz przeczytalem i mam tetralogie dziedzictwa mrocznego elfa.
Czyli chronologicznie stoje ok, tylko jestem w plecy o jakies 7 ksiazek.
Nie jestem jakos niesamowicie zajarany ta seria, bo z tego co czytalem i co slyszalem takze o nastepnych ksiazkach, to jest to straszna telenowela. Nie chodzi o ilosc ksiazek, bo Gotrek i Felix licza sobie juz chyba tuzin pozycji, a nadal mi sie podobaja. Tylko, ze tam jest ta dwojka, a reszta sie przewija krocej albo dluzej, ale nie ma kolo nich takiej szopki. W drizzcie wyglada to mniej wiecej tak ( nie liczac pierwszych paru ksiazek ). Sa wszyscy razem, potem jego nie ma, ona jest, potem on ma dziecko, on gdzies znika, mysla, ze ten nie zyje, ale on zyje, potem ona nie zyje, a tamten ma dziecko, ale nie zyje i ona i dziecko i potem on razem z tym, tamten sie odlacza, zaczyna wlasne zycie, potem nie zaczyna, potem oni umieraja, na koncu wszyscy zyja, ale potem 100 lat do przodu on zyje i wspomina jak oni wszyscy zyli, ale juz nie zyja. Cos jak w komiksach marvela, gdzie jest tysiac roznych bohaterow, kazdy ma wlasny komiks i do tego 10 grupowych, a do tego sa jeszcze setki alternatywnych wymiarow, ktore tez maja wlasne komiksy.

Mimo to, jakbys mial cos z dalszych Drizztow ( czyli od 11 w gore ), to moze bym nabyl po jakiejs rozsadnej cenie ( dam wiecej niz 3 zlote ;p ).

Btw, przeczytalem "wampir z m-3" Pilipiuka, czytalo sie ok. Nie sa to pierwsze Wedrowycze ( Jakub pojawia sie nawet w jednym opowiadaniu, co niezwykle uradowalo moje serce ), ale jest lepiej niz w oku jelenia. Nie wiem czy bedzie on ciagnal ten wampirzy motyw dalej, czy sobie odpusci. Kto lubi Pilipiuka, moze przeczytac i "wampir z m-3", ale nie jest to pozycja obowiazkowa.

This post was edited by RoGh on Feb 2 2011 04:32pm
Member
Gold: 2,777.00
Feb 2 2011 04:46pm
Quote (RoGh @ 2 Feb 2011 23:32)
Hmm, a Drizzty jakies masz oprocz Trylogii Lodowego Wichru? Bo ja mam i przeczytalem trylogie mrocznego elfa, przeczytalem, ale nie mam trylogii doliny lodowego wichru oraz przeczytalem i mam tetralogie dziedzictwa mrocznego elfa.
Nie jestem jakos niesamowicie zajarany ta seria, bo z tego co czytalem i co slyszalem takze o nastepnych ksiazkach, to jest to straszna telenowela. Nie chodzi o ilosc ksiazek, bo Gotrek i Felix licza sobie juz chyba tuzin pozycji, a nadal mi sie podobaja. Tylko, ze tam jest ta dwojka, a reszta sie przewija krocej albo dluzej, ale nie ma kolo nich takiej szopki. W drizzcie wyglada to mniej wiecej tak ( nie liczac pierwszych paru ksiazek ). Sa wszyscy razem, potem jego nie ma, ona jest, potem on ma dziecko, on gdzies znika, mysla, ze ten nie zyje, ale on zyje, potem ona nie zyje, a tamten ma dziecko, ale nie zyje i ona i dziecko i potem on razem z tym, tamten sie odlacza, zaczyna wlasne zycie, potem nie zaczyna, potem oni umieraja, na koncu wszyscy zyja, ale potem 100 lat do przodu on zyje i wspomina jak oni wszyscy zyli, ale juz nie zyja. Cos jak w komiksach marvela, gdzie jest tysiac roznych bohaterow, kazdy ma wlasny komiks i do tego 10 grupowych, a do tego sa jeszcze setki alternatywnych wymiarow, ktore tez maja wlasne komiksy.

Mimo to, jakbys mial cos z dalszych Drizztow ( czyli od 11 w gore ), to moze bym nabyl po jakiejs rozsadnej cenie ( dam wiecej niz 3 zlote ;p ).

Btw, przeczytalem "wampir z m-3" Pilipiuka, czytalo sie ok. Nie sa to pierwsze Wedrowycze ( Jakub pojawia sie nawet w jednym opowiadaniu, co niezwykle uradowalo moje serce ), ale jest lepiej niz w oku jelenia. Nie wiem czy bedzie on ciagnal ten wampirzy motyw dalej, czy sobie odpusci. Kto lubi Pilipiuka, moze przeczytac i "wampir z m-3", ale nie jest to pozycja obowiazkowa.

z drizztow mam tylko jeszcze po 1 ksiazce z legendy drizza i bezglosnej klingi, pozostale z tego co poamietam to wypozyczalem.
przyznam ze nie spodziewalem sie odzewu takiego ale poki co raczej sie jeszcze wstrzymam. miejsce na regale dopiero sie konczy i moze najpierw pozbede sie innych ksiazek np niektorych zalegajacych lektur ;]
jak tka sie dluzej nad tym zastanowilem to jednak troche mi szkoda pozbywac sie FR. ewentualnie jakies pojedyncze tytuly typu krainy glebin albo ksiaze klamstw
Member
Gold: 28,575.00
Feb 2 2011 04:51pm
Quote (cOr @ 3 Feb 2011 00:46)
z drizztow mam tylko jeszcze po 1 ksiazce z legendy drizza i bezglosnej klingi, pozostale z tego co poamietam to wypozyczalem.
przyznam ze nie spodziewalem sie odzewu takiego ale poki co raczej sie jeszcze wstrzymam. miejsce na regale dopiero sie konczy i moze najpierw pozbede sie innych ksiazek np niektorych zalegajacych lektur ;]
jak tka sie dluzej nad tym zastanowilem to jednak troche mi szkoda pozbywac sie FR. ewentualnie jakies pojedyncze tytuly typu krainy glebin albo ksiaze klamstw

Generalnie od FR wole Warhammera, jedynie Drizzt mi przypadl do gustu, bo szczegolnie 3 pierwsze ksiazki byly bardzo Warhammer-like, ale potem zaczelo sie dla mnie robic zbyt slodziutko, dlatego przestalem go czytac, wole warhammerowskie dark-fantasy. Poza tym w tamtym okresie mialem inne priorytety ksiazkowe i duzo do nadrobienia.
Chyba, ze jest w swiecie FR jeszcze jakis bohater porownywalny do Drizzta i Enteriego w FR albo Gotreka w WH, wtedy moglbym sie skusic na tego typu ksiazke/serie.

This post was edited by RoGh on Feb 2 2011 04:51pm
Banned
Gold: 0.00
Feb 2 2011 05:16pm
Quote (RoGh @ Feb 3 2011 12:51am)
Generalnie od FR wole Warhammera, jedynie Drizzt mi przypadl do gustu, bo szczegolnie 3 pierwsze ksiazki byly bardzo Warhammer-like, ale potem zaczelo sie dla mnie robic zbyt slodziutko, dlatego przestalem go czytac, wole warhammerowskie dark-fantasy. Poza tym w tamtym okresie mialem inne priorytety ksiazkowe i duzo do nadrobienia.
Chyba, ze jest w swiecie FR jeszcze jakis bohater porownywalny do Drizzta i Enteriego w FR albo Gotreka w WH, wtedy moglbym sie skusic na tego typu ksiazke/serie.

Tetralogia jest najslabsza, [SPOJLER]pojednianie Drizzta z Entrerim w Bezgwiezdnej Nocy spierdolilo caly urok tej rywalizacji[/SPOJLER], na szczęście dalej jest to w miare madrze rozwiazane.
Jeśli przypadła ci do gustu TME to sięgnij po Wojne Pajęczej Królowej. Wszyscy co czytali więcej książek z FR stawiają ten cykl na pierwszym miejscu. Generalnie kapitalnie pokazana (jak na mozliwosci FR) społeczność drowów, z masą kolorowych postaci - nie ma tu podziału na dobro i zło, bo dobra generalnie nie ma. Sam cykl pochłanąłem jednym tchem 2 albo 3 razy, nie pamietam już i zawsze mi się podobał. No i z całej szóstki autorów, 4 dawało rady. Smedman średnio mi podeszł, Athansa nie komentuje nawet (jego chyba ratował tylko patronat RASa nad projektem).
Member
Gold: 0.00
Feb 3 2011 08:01pm
Quote (cOr @ 2 Feb 2011 22:18)
kurna no ja siebie nie rozumiem... srednio mi sie podobal malowany czlowiek, jak pisalem pare postow wyzej, ale jak dzisiaj mialem druga czesc w lapie i przeciagal mi sie odbior diuny to sie skusilem i nabylem ;/

swoja droga niezle zdzierstwo, pierwszy tom 500 stron i 34zl a drugi 300 stron i 30 zl. a druk taki wielki ze wszystko mogloby sie zamknac w 300 stronach

Ty sobie zdajesz sprawe z tego ze tyko polowe drugiego tomu kupiles, nie? u mnie drugi tom malowanego (czyli pustynna wlocznia) to ma jakies 600 stron ;-)

Quote (ilikevodka @ 2 Feb 2011 12:04)
oke, zlapie za malazanska, chyba ze dorwe achaje, ale empik napisal, ze niedostepne ;<
droga cienia, na krawedzi cienia, poza cieniem, o ile dobrze pamietam tytuly

skoro juz weeks'a czytasz, to moze pierwszy tomik jego nowej powiesci 'the black prism'? pewno juz przetlumaczyli.

This post was edited by cauchy on Feb 3 2011 08:02pm
Member
Gold: 5,050.86
Feb 4 2011 01:43am
Quote (cauchy @ Feb 4 2011 03:01am)
skoro juz weeks'a czytasz, to moze pierwszy tomik jego nowej powiesci 'the black prism'? pewno juz przetlumaczyli.

23 lutego polska premiera cos mi sie kojarzy. cala seria malazanskiej w wersji kolekcjonerskiej 540zeta :/
Member
Gold: Locked
Warn: 100%
Feb 4 2011 02:40am
zdrowo overpriced
kup w normalnej wersji, ladne wydania z tego co pamietam
Member
Gold: 1,574.00
Feb 4 2011 02:41am
Quote (RoGh @ 2 Feb 2011 23:32)

Ja mam kupione 13 tomów z tej sagi. Mój brat to kupował, nie znam kolejności za bardzo. Mógłbym spisać, bo chyba są numerowane.
Member
Gold: Locked
Warn: 100%
Feb 4 2011 02:51am
RoGhowi chodzi o tomy:
Bezgłośna Klinga
Grzbiet Świata
Sługa Reliktu
Tysiąc Orków
Samotny Drow
Dwa Miecze

+ ew przygody Jarlaxle'a i Artemisa:
Obietnica Króla Czarnoksiężnika
Droga Patriarchy
Member
Gold: 295,440.29
Feb 4 2011 03:08am
Quote (CoD_id @ Feb 4 2011 08:51am)
RoGhowi chodzi o tomy:
Bezgłośna Klinga
Grzbiet Świata
Sługa Reliktu
Tysiąc Orków
Samotny Drow
Dwa Miecze

+ ew przygody Jarlaxle'a i Artemisa:
Obietnica Króla Czarnoksiężnika
Droga Patriarchy

Cieszę się że autor zaczął rozwijać wątki Jarlaxlea i Artemisa, doczekali się własnej trylogii ^^, bo w końcu ile można czytać o Św. Matce Teresie Drizzdzie z domu Dourden ^^
Btw. Kończę ostatni tom Pieśni i zaczynam Malazanską B)

This post was edited by iridius on Feb 4 2011 03:08am
Go Back To Polska Topic List
Prev15556575859205Next
Add Reply New Topic New Poll