d2jsp
Log InRegister
d2jsp Forums > Off-Topic > International > Polska > Topic O Literaturze Fantasy #3 > Kolejny Repost.
Prev15354555657205Next
Add Reply New Topic New Poll
Member
Gold: 6.24
Jan 31 2011 04:00pm
Quote (cOr @ Jan 31 2011 11:46pm)
chyba tutaj ktos pisal niedawno ze podobal mu sie Malowany człowiek
coz, jestem na 4/5 i poki co bieda jest niesamowita. pierwsze 2 rozdzialy jeszcze dawaly rade ale potem nuda, nędza i kiepski styl pisania

Potem się akcja rozwinie :)
Member
Gold: 2,777.00
Jan 31 2011 04:05pm
Quote (orcon @ 31 Jan 2011 23:00)
Potem się akcja rozwinie :)

raczej juz nie bedzie na to czasu bo nie wywale 30 zl na kolejny tom ksiazki, ktora mi sie nie podoba. fajna jest jedynie idea otchlancow i run, sama "akcja" itd jest dla mnie slaba

btw przerzucilem poprzednie strony topicu i niestety ale nadzialem sie na mocne spoilery ktore dodatkowo zniechecily mnie do kolejnej czesci

mozliwe jednak ze to przez Martina wszystko wydaje mi sie teraz slabe dlatego na 90% kolejna ksiazka bedzie Diuna
Member
Gold: 6.24
Jan 31 2011 04:07pm
Quote (cOr @ Feb 1 2011 12:05am)
raczej juz nie bedzie na to czasu bo nie wywale 30 zl na kolejny tom ksiazki, ktora mi sie nie podoba. fajna jest jedynie idea otchlancow i run, sama "akcja" itd jest dla mnie slaba

btw przerzucilem poprzednie strony topicu i niestety ale nadzialem sie na mocne spoilery ktore dodatkowo zniechecily mnie do kolejnej czesci

mozliwe jednak ze to przez Martina wszystko wydaje mi sie teraz slabe dlatego na 90% kolejna ksiazka bedzie Diuna

Tak, motyw z otchłańcami, wgl. cały ten pomysł jest dobry. Martin mógł trochę inaczej to rozegrać ale najgorzej nie jest.
Member
Gold: 0.01
Jan 31 2011 04:17pm
Ktoś w tym wątku wymieniał już Dukaja? :) Polecam szczególnie "Inne pieśni" - moim zdaniem jedna z najlepszych (jeśli nie najlepsza) polska książka fantasy ostatnich 10 lat.
Ostatni zbiór opowiadań "Król Bólu" nie zrobił na mnie jakiegoś szczególnego wrażenia (z wyjątkiem może 2-3 naprawdę świetnych utworów),
ogólnie jednak Dukaj wybija się dość mocno ponad polską przeciętność i warto zapoznać się z jego twórczością.
Nawet, gdyby ostatecznie miało okazać się, że jednak nie lubi się jego stylu (który momentami bywa męczący) :P
Member
Gold: 0.00
Jan 31 2011 05:51pm
Quote (cOr @ 1 Feb 2011 00:05)

tak to jest jak zaczyna sie od najlepszych, potem sie tylko wybrzydza ze to nie takie i tamto nie takie. to tak jak z kinem, do tego trzeba 'dorosnac' i zdac sobie sprawe ze arcydzie jest naprawde niewiele i jak juz sobie to uswiadomisz, zaczynasz czytac wszystko, bo tak czy inaczej jest na jakis tam swoj sposob fajne. TPM jest imo calkiem ok ksiazka, w porownaniu do niektorych to wrecz przezajebista jest, a ze nie spelnia Twoich std to juz trudno sie mowi, ja tylko moge Ci zyczyc powodzenia w znalezieniu czegos co bedzie poziomem dorastalo ASOIAF ;-)
Member
Gold: 2,777.00
Jan 31 2011 06:02pm
Quote (cauchy @ 1 Feb 2011 00:51)
tak to jest jak zaczyna sie od najlepszych, potem sie tylko wybrzydza ze to nie takie i tamto nie takie. to tak jak z kinem, do tego trzeba 'dorosnac' i zdac sobie sprawe ze arcydzie jest naprawde niewiele i jak juz sobie to uswiadomisz, zaczynasz czytac wszystko, bo tak czy inaczej jest na jakis tam swoj sposob fajne. TPM jest imo calkiem ok ksiazka, w porownaniu do niektorych to wrecz przezajebista jest, a ze nie spelnia Twoich std to juz trudno sie mowi, ja tylko moge Ci zyczyc powodzenia w znalezieniu czegos co bedzie poziomem dorastalo ASOIAF ;-)

nie nazwalbym tego "zaczynaniem" bo ksiazek fantasy przeczytalem juz dziesiatki. ale nigdy nie sugerowalem sie niczyimi opiniami, poza bodaj trzema kumplami, ktorzy czasem siegna po jakies fantasy. zawsze wybieralem ksiazke niemal "po okładce" czytajac w empiku notke z tyłu i ewentualnie kilka pierwszych stron.
dopiero ten topic uswiadomil mnie jak znana jest gra o tron i bylem nia zachwycony (kiedys mialem ja w reku w empiku ale przez cene sie nie skusilem, no i nie zdawalem sobie sprawy na jaki patrze skarb)

i dlatego wlasnie bylem zdziwiony tyloma pozytywnymi opiniami na temat malowanego czlowieka. kazdy ma inny gust, wiadomo, ale jesli chodzi o styl pisania i nudna fabule (400/500 stron, moze dalej sie rozkreci) to dla mnie jest na poziomie forgotten realms
Member
Feb 1 2011 04:02am
ogolnie pierwszy tom TPM'a to, podobnie jak w GoT, raczej zapoznanie sie z glownymi bohaterami, masz opisane ich dziecinstwo, jak dorastali oraz co sprawilo ze stali sie tym kim sa w tomie drugim. pdobnie bylo by GoT, praktyczie cala pierwsza czesc GoT to bylo zapoznanie sie z sytuacja, poznanie kto jest z kim w jakim przymierzu i ogolne dopiero rozwiniecie akcji. gdyby nie to, ze wasze opinie mi mowia ze ASOIAF w tomach 2+ leci jak burza, to prawdopodbnie tez bym nie siegnal z jakas niecierpliwoscia bo nieczego tak kompletnie nowego i nieoczekiwanego to w pierwszym tomie nie bylo. takze wiesz, nie zrazaj sie do ksiazki, jesli nie chcesz kupic, to przejdz sie do biblioteki i tam wypozycz, pewno maja.
Member
Gold: 5,050.86
Feb 1 2011 04:12am
trylogia nocnego aniola zakonczona, szkoda tylko, ze to takie krotkie, bo spokojnie mozna bylo z tego jakas sage zrobic. dawno mnie tak zadna ksiazeczka nie wciagnela, takze polecam.

chcialbym zlapac za jakas konkretna sage, co polecicie?
Banned
Feb 1 2011 09:54am
Quote (ilikevodka @ Feb 1 2011 12:12pm)
trylogia nocnego aniola zakonczona, szkoda tylko, ze to takie krotkie, bo spokojnie mozna bylo z tego jakas sage zrobic. dawno mnie tak zadna ksiazeczka nie wciagnela, takze polecam.

chcialbym zlapac za jakas konkretna sage, co polecicie?

Z nieczytanych a goraco polecanych przez ludzi to pewnie Malazańska.
Pieśń lodu i ognia pewnie czytałes, jesli nie to niech to bedzie priorytetem.
Jak chcesz coś lajtowego, a bardzo przyjemnego to Skrytobójca i Złotoskóry.
Member
Gold: 4.41
Feb 1 2011 10:04am
Quote (ARRY @ Feb 1 2011 04:54pm)
Z nieczytanych a goraco polecanych przez ludzi to pewnie Malazańska.
Pieśń lodu i ognia pewnie czytałes, jesli nie to niech to bedzie priorytetem.
Jak chcesz coś lajtowego, a bardzo przyjemnego to Skrytobójca i Złotoskóry.

Malazańską polecam bardzo gorąco
jadę już 6 część i się oderwać nie mogę
Go Back To Polska Topic List
Prev15354555657205Next
Add Reply New Topic New Poll