Quote (LoQ @ Aug 28 2010 11:40am)
powiedzcie mi chłopaki jak zbudować horkera nl? Bo czytam te barbarian guide'y, ale nie wiem czy one nie są outdated :
chce tak :
CoT
Amu xxgf +bo/skill
2 x 6 lem cs/2x alibaba/lastwish + botd
eni/wealth
infernostride
belt 8x gf (mam rare ;d ), ew. goldwrap
chanceguards
2x dwarf
switch 2x cta 3 bo
inv : anni/T/gheed/gf scs, ew. bo sks.
merc : botd eth warpike/forti/andy
merc ma być killerem generalnie, ale nie wiem czy nie zrobić tego build'a gdzie ja też mogę kroić ww ;d
pomóżcie

Wiec, co do merca to tak :
Helm: Andariel's Visage (Twarz Andariel) '30.15' [2 Skills, 10 LL, 30 Str]
Pancerz: upped Duriel's Shell (Skorupa Duriela) 'Shael' [20 Fire, 20 Light, 20 Poison, 50 Cold Res, CBF, 15 Str, 93 Life, 20 FHR]
Bron: Reaper's Toll (Zaplata Zniwiarza) '40.15' [33 DS, 15 LL, Decrepify, 15 IAS]
Przetestowalem do tej pory paredziesiat roznych configow dla Merca, jest to chyba jedyny punkt builda Horkera, ktory budzi kontrowersje i watpliwosci. Andy jako helm jest jedynym przedmiototem stalym, ktory nie zmienia sie w roznych ustawieniach Merca.
Jedyne, co martwi to -30 Fire Res, ale z latwoscia jest to niwelowane przez klejnocik +30 Fire Res / 15 Max (mowiac prawde, wystarcza juz 27/15, poniewaz bedac na poziomie 93 Merc potrzebuje tylko 27, zeby miec 75 Fire Res na Hell, ale nigdy nie zaszkodzi stackowac resow).
Punkt zapalny w configu Merca od zawsze stanowila bron i zbroja. Szczerze, uwazam, ze do uppowanego Duriel's Shell z Shaelem nie umywa sie nic. Shaftstop odpada, Leviathan odpada. Nad Stone'm mozna by sie chwile zastanowic, ale porownujac go z Durielem, raczej rowniez odpada. Duriel daje wiecej resow, zycia i tyle samo sily. Jedyne, w czym Stone jest lepszy do wiecej obrony i 60 FHR, jednakze 20 FHR na Durielu (Shael) osiaga pierwszy breakpoint odzyskiwania rownowagi i pozostale 40 HR ze Stone'a sie marnuje. Co do obrony, uppowany Duriel moze miec az do 2.2k obrony, a po naszym Shout'cie Merca obrona dojdzie do ok. 20k.
Jesli chodzi o bron, jest duzo ciekawych wyborow. Mozemy porownac Bonehew, Reaper's Toll i Tomb Reavera. Pod wzgledem obrazen, wbrew pozorom najwiekszy dmg osiaga Reaper, a nie Bonehew. Nie nalzey zapominac o 33% Deadly Strike'a na Reaperze. Oznacza on ni mniej ni wiecej, ze co trzeci cios wychodzi na podwojnych obrazeniach.
Bonehew 117-609 = 363 (1089 w trzech ciosach)
Reaper's Toll 44-523 = 283.5 + 33% DS (1134 w trzech ciosach)
Tomb Reaver 125-570 = 347.5 (1042.5 w trzech ciosach)
Pomijajac obrazenia Bonehew nie ma nic do zaoferowania. Jedyna bron mogaca konkurowac z Reaper's Toll to Tomb Reaver. Ciekawym bonusem sa 3 dziury i 80 MF, jednakze Reaper posiada dwie najwazniejsze dla naszego Merca cechy, ktorych Reaver nie ma, mianowicie 15 LL (znakomicie komponujace sie z 10 LL na Andy) potrzebne Mercowi do przezycia i Decrepify, ktore znaczaco skraca run. Nie zmienia to faktu, ze bron wciaz jest kwestia otwarta, moim skromnym zdaniem Reaper > Reaver. Jedynym minusem Reapera jest cold dmg, ktory moze spowodowac sporadyczne znikanie trupow, co uniemozliwi 'wyhorkniecie' z nich dodatkowej kasy. Niemniej jednak, jest to jedyny polearm, ktory potrafi przyspieszyc w takiej mierze run. Dzieki temu znikanie niektorych cial nie stanowi przeszkody, wazniejsza jest dlugosc runu od ilosci kasy.