d2jsp
Log InRegister
d2jsp Forums > Off-Topic > International > Polska > Topic O Literaturze Fantasy #3 > Kolejny Repost.
Prev14647484950205Next
Add Reply New Topic New Poll
Member
Gold: Locked
Dec 22 2010 05:01am
hary poter hahaha
Member
Gold: Locked
Warn: 100%
Dec 22 2010 05:16am
Quote (rodziak11 @ Dec 22 2010 11:01am)
hary poter hahaha

beton
Member
Gold: 295,440.29
Dec 22 2010 06:13am
Quote (RoGh @ Dec 22 2010 10:08am)
W zadnym wypadku tak wysoko bym nie ocenil Trylogii Husyckiej.
Co do Czarnej Kompanii to zostaly mi jeszcze "Woda spi" i "Zolnierze zyja", ale juz teraz wiem, ze tez na pewno bym nie dal tak wysokiej oceny.

Heh jak napisałem to subiektywna ocena, Trylogia Husycka to niedocenione dzieło (chyba dlatego że większość spodziewała się Wiedźmina II), moim zdaniem kompletne w każdym względzie, nowatorskie w świecie Fantasy, przypomina mi nieco Forasta Gumpa.
Główny bohater przewija się przez faktyczne wydarzenia historyczne, odgrywając w nich istotną rolę, choć jest postacią fikcyjną. Nie widziałem czegoś takiego jeszcze (w tym gatunku) i to właśnie za tą innowacyjność + styl pisania + wciągająca historię, daję tak wysoką ocenę

Co do Czarnej Kompanii,
Heh Epicka saga, mnie rozwaliła na łopatki, pod każdym względem prawie, tak książka pokazała że ten gatunek ma jeszcze wiele do zaoferowania.
Pokaż mi inną książkę tak mroczną tak naturalistyczną (oczywiście w konwencji tego gatunku), gdzie nie ma dobra i zła, a jest tylko zło i jeszcze większe zło, a mimo to jest zabawna, przesiąknięta czarnym humorem, z nieprawdopodobną dawką sarkazmu w najlepszym wydaniu, dla mnie mistrzostwo. Saga ma pewne (małe imo) wady, ciężko się ją czyta (i to może niektórych zrazić).
Bohaterowie się zmieniają, chronologia wydarzeń czasem szwankuje, wątki które nagle się urywają i nie są dokańczane (czasem ma się wrażenie że brakuje kilku stron w książce), przewija się masa postaci a autor nie do końca nam tłumaczy kim są jaki mają cel, itd. Jednak można ją potraktować jako wyzwanie dla intelektu, i to nie wpłynie na moją ocenę, bo to też stanowi o odmienności tej książki.

This post was edited by iridius on Dec 22 2010 06:15am
Member
Gold: 28,575.00
Dec 22 2010 06:43am
Quote (iridius @ 22 Dec 2010 14:13)
Heh jak napisałem to subiektywna ocena, Trylogia Husycka to niedocenione dzieło (chyba dlatego że większość spodziewała się Wiedźmina II), moim zdaniem kompletne w każdym względzie, nowatorskie w świecie Fantasy, przypomina mi nieco Forasta Gumpa.
Główny bohater przewija się przez faktyczne wydarzenia historyczne, odgrywając w nich istotną rolę, choć jest postacią fikcyjną. Nie widziałem czegoś takiego jeszcze (w tym gatunku) i to właśnie za tą innowacyjność + styl pisania + wciągająca historię, daję tak wysoką ocenę

Co do Czarnej Kompanii,
Heh Epicka saga, mnie rozwaliła na łopatki, pod każdym względem prawie, tak książka pokazała że ten gatunek ma jeszcze wiele do zaoferowania.
Pokaż mi inną książkę tak mroczną tak naturalistyczną (oczywiście w konwencji tego gatunku), gdzie nie ma dobra i zła, a jest tylko zło i jeszcze większe zło, a mimo to jest zabawna, przesiąknięta czarnym humorem, z nieprawdopodobną dawką sarkazmu w najlepszym wydaniu, dla mnie mistrzostwo. Saga ma pewne (małe imo) wady, ciężko się ją czyta (i to może niektórych zrazić).
Bohaterowie się zmieniają, chronologia wydarzeń czasem szwankuje, wątki które nagle się urywają i nie są dokańczane (czasem ma się wrażenie że brakuje kilku stron w książce), przewija się masa postaci a autor nie do końca nam tłumaczy kim są jaki mają cel, itd. Jednak można ją potraktować jako wyzwanie dla intelektu, i to nie wpłynie na moją ocenę, bo to też stanowi o odmienności tej książki.

Trylogia husycka miala swietny poczatek, Narrenturm faktycznie pachnialo swiezoscia, mialo ciekawych bohaterow, tajemniczy watek, slynny Sapkosiowy humor, swietna ksiazka. Zaleta calej ksiazki jest trojka glownych bohaterow, kapitalne postacie, zreszta Sapek ma dar do tworzenia niezapomnianych bohaterow, to samo bylo w Wiedzminie. Niestety akcja siada, a to najwazniejsze w ksiazkach tego gatunku, nie wciaga cie to az tak bardzo, jak w 1 tomie. Trzeci tom moim zdaniem byl po prostu slaby jak na Sapkowskiego, wszystko siadlo, oklaplo i zdechlo, bylo po prostu nudno. Pamietam, ze dlugo kazal sobie czekac na kazda kolejna czesc, niestety okres oczekiwania nie przelozyl sie na tempo akcji.

Jezeli chodzi o czarna kompanie, to nie moge ocenic w pelni calej serii, bo zostaly mi 2 ostatnie czesci. Juz teraz jednak moge stwierdzic, ze jest ogromna dysproporcja miedzy pierwsza i niezwykle wciagajaca trylogia, a kolejnymi czesciami. Tamci bohaterowie byli barwni, wieloplaszczyznowi. Wciagnela mnie ich historia i wciagnal mnie ich swiat. W kolejnych tomach sama czarna kompania schodzi na dalszy plan, a liczy sie narrator + Kapitan i jego kobita, a takze ich prywatne gierki z poteznymi magami. Przestaje to byc seria o czarnej kompanii, czyli prostych zolnierzach, lepszych badz gorszych, dla ktorych liczy sie przede wszystkim dobry pieniadz, partia kart, alkohol i rozpierducha. Przestalo to byc oryginalne, bo to byla wlasnie oryginalnosc i niepowtarzalnosc tej serii, pierwsze opowiadania powstaly w latach 80-tych i na pewno byly innowacyjne, przelomowe. Potem robi sie bardzo epicko, ale przestaje to byc az tak oryginalne i wciagajace jednoczesnie. Nie ma tez proby zastapienia starych bohaterow nowymi, jeden jedyny Murgen, a reszta to Ci co pozostali ze starej kompanii + jakies krotkie napomkniecia, scenki z nowymi bohaterami, Cook nie stara sie nawet wypelnic luki po tych, ktorych juz nie ma.
Nie zgadzam sie tez, ze jest tylko zlo i jeszcze wieksze zlo i nie jestem rowniez zachwycony poziomem czarnego humoru, czy tez humoru jako takiego, jest go mniej wiecej tyle co u Piekary, czyli stosunkowo ( np. w porownaniu z Sapkowskim ) niewiele i czesto nie jest on zbyt blyskotliwy, jak wlasnie u Sapka.

To narazie tyle.
Member
Gold: 0.00
Dec 30 2010 05:04pm
Miecz Prawdy na 8.5, szczodrys. Ja bym moze dal 7, za pierwsze dwa i ostatni tom, bo cala reszta po srodku to takie rozciaganie akcji i pierdolenie o niczym, ze bania mala ;-)

I zeby nie bylo, czytalem wszystko. I cos zjebales w liscie, bo SoT ma 11 tomow, nie 9:

Na cykl składają się następujące tomy:
Pierwsze Prawo Magii (ang.Wizard's First Rule)
Kamień Łez (ang.Stone of Tears)
Bractwo Czystej Krwi (ang. Blood of the Fold)
Świątynia Wichrów (ang.Temple of the Winds)
Dusza Ognia (ang.Soul of the Fire)
Nadzieja Pokonanych (ang.Faith of the Fallen)
Filary Świata (ang.The Pillars of Creation)
Bezbronne Imperium (ang.Naked Empire)
Pożoga (ang.Chainfire)
Fantom (ang.Phantom)
Spowiedniczka (ang.Confessor)

vs

Tom 01 - Pierwsze Prawo Magii
Tom 02 - Kamien Lez
Tom 03 - Bractwo Czystej Krwi
Tom 04 - Swiatynia Wichrow
Tom 05 - Dusza Ognia
Tom 06 - Nadzieja Pokonanych
Tom 07 - Filary Swiata
Tom 08 – Fantom
Tom 09 – Spowiednicza (właśnie czytam :P)

Widac ze pominales Bezbronne Imperium oraz Pozoge, to ja sie pytam, jesli czytasz teraz spowiedniczke, to jakim kurwa cudem czytajac fantoma nie zastanawiales sie jak to sie w ogole stalo ze nikt nie pamieta Khalan, wybiorcze czytanie :D

Ja troche czasu wolnego w koncu zlapalem i zabralem sie za A Clash Of Kings, ale nie wiem czemu, z nieokreslonych powodow nie moge sie na ASOIAF skupic za mocno :(

Quote (kapishon @ 13 Dec 2010 16:44)
jesli ktos tu czyta ksiazki w jez. angielskim to na amazonie sa teraz wypas przeceny i mozna dostac ksiazki za doslownie 20% wartosci empikowej z darmowa wysylką do PL.

wiem, zakupilem sobie w pizdu sci-fi i fantasy. ale ja kupuje na amazonie od lat, wiec mnie nie omija ;p

This post was edited by cauchy on Dec 30 2010 05:06pm
Member
Gold: 856.20
Dec 30 2010 05:11pm
Literatura Fantasy jest bardzo interesujaca.

Dziekuje.
Member
Gold: 3.43
Jan 2 2011 05:09am
Skonczylem piesn lodu i ognia. Czekam na kolejne czesci czytajac metro 2034.
Member
Gold: 3,583.00
Jan 2 2011 05:10am
Czyta tutaj ktoś magazyn "Fantastyka" ? :D
Member
Gold: 984.30
Jan 2 2011 03:24pm
Bump + iso dobre pozycje, coś bym poczytał zamist wbijać posty na jsp. ^_^
Member
Gold: 102.46
Jan 2 2011 03:26pm
Quote (Przemozeus @ Jan 2 2011 01:10pm)