Quote (Cannabisek @ Apr 16 2014 09:35am)
Andrea Pirlo na łamach swojej biografii podzielił się krytycznymi uwagami w kierunku sir Aleksa Fergusona i jego taktyki podczas dwumeczu Manchesteru United z Milanem w Lidze Mistrzów sezonu 2009/2010.
Menedżer "Czerwonych Diabłów" zastosował wtedy indywidualne krycie włoskiego pomocnika, za które odpowiedzialny był Ji-Sung Park. Taktyka ta okazała się skuteczna, bowiem Manchester United zwyciężył w dwumeczu 7-2 i prawdopodobnie dlatego nie spodobało się to samemu Pirlo, który nie kryje dezaprobaty we fragmencie swojej książki.
- Nawet sir Alex Ferguson, słynny czerwononosy menedżer Manchesteru United, pod wodzą którego jego klub zamienił się w niezrównany okręt wojenny, nie mógł oprzeć się tej pokusie. Uważam go za człowieka bez skazy, ale tamtego wieczora trochę zaburzył to idealne wyobrażenie i na jego legendę padł cień wątpliwości.
- Wykorzystał i zaprogramował Parka w taki sposób, aby ten mógł przyćmić mnie na boisku. Koreańczyk rzucał się na mnie z prędkością elektronu i próbował mnie zastraszyć, wciąż czułem jego ręce na plecach. Wyglądało to tak, jakby nie wiedział do czego służy piłka. Mimo, że był świetnym piłkarzem, wtedy został wykorzystany jako pies stróż. Jego poświęcenie było poruszające - napisał obecny pomocnik Juventusu Turyn.
Co to za pierdolenie, ważne że taktyka była zgodna z zasadami gry w piłkę oraz była skuteczna. Ból dupy Pirlo.