Quote (Patrzaj @ Nov 7 2012 05:49pm)
ja się w żaden sposób nie sprzeczam tylko się zapytałem

Jeżeli tak mówisz i siedzisz w tym troszkę to wierzę. Ale chyba aż tak drogie nie są np civic 1.4 czy coś?.
Ogólnie DROGIE nie są. Ale droższe niż do aut europejskich i tu nie chodzi tylko o części do silnika. Porównaj sobie np ceny klocków czy łożysk japońca a europejczyka w tym samym segmencie a sam się dowiesz.
Druga sprawa, że japońce są wytrzymałe i raczej usterki im się nie zdarzają.
Ale np ziomek ma toyotę carinę i w ciagu 3 lat już drugi raz musiał robić zawieszenie przód + gałki i tanio go to wcale nie wychodzi

Quote (Kaam @ Nov 7 2012 05:53pm)
No tak się utarło, że japońce mają droższe części i tyle, ja mam dwie hondy i nie narzekam na ceny poszczególnych części, do rajdówki staram się wkładać części oryginalne lub aftermarketowe z górnych półek, a do dupowozu wkładam na zasadzie "stosunek jakość/cena"
A VW/audi/seat itp itd to prawie jeden grzyb i tych samochodów jest więcej dlatego i części są tańsze, nie wiem o co łapiesz ciśnienie, po prostu porownalem cene rozrzadu mojego a Twojego samochodu 
Otóż to

a co do części to jasne, że lepiej kupić lepsze i mieć spokój ni jeżeli jebać się z jakimś maxgear'em dwa razy tracić...
This post was edited by Mentalista on Nov 7 2012 09:54am