Quote (Eldamar @ 29 Dec 2011 15:41)
Szpieg - mroczno angolski klimat 70s, wysmakowane zdjęcia ze świetnymi ujęciami z różnych perspektyw nawet w małych pomieszczeniach. Bardzo solidny i moim zdaniem jeden z najlepszych wysokobudżetowych filmów roku, z drugiej strony nie brałbym na serio ludzi twierdzących, iż "arcydzieło 10/10", co prawda każdy ma swój gust, ale jestem jednak zdania, że wynika to raczej z faktu, że w kinach wyświetlane są tak chujowe filmy, że nikt już nie oczekuje za wiele od tego co ogląda. Jak już wspomniałem wszystko w filmie jest solidne, jednak szczerze mówiąc bez większych rewelacji. Do tego zajebista gra aktorska, jednak nie jest to wielkie zaskoczenie biorąc pod uwagę fakt, że w filmie widzimy jednych z najlepszych brytyjskich aktorów więc miałem bardzo wysokie oczekiwania, i się nie zawiodłem. Co do muzyki - jedyny kawałek który rzeczywiście zapamiętałem to zalinkowane na górze La Mer, reszta szczególnie nie wbiła mi się w pamięć ale bardzo dobrze budowała napięcie oraz cały klimat filmu, więc zdecydowanie spełniła swoje zadanie, ogólna scenografia jest raczej bez zarzutu, jednak nie zdarzyło się nic co szczególnie wbiłoby mi się pozytywnie (lub negatywnie) w pamięć.
Sadze, ze to byl film godny polecenia i nie straciles swojego czasu.