d2jsp
Log InRegister
d2jsp Forums > Off-Topic > International > Polska > Topic O Literaturze Fantasy #3 > Kolejny Repost.
Prev13940414243205Next
Add Reply New Topic New Poll
Member
Gold: Locked
Warn: 100%
Nov 26 2010 04:49am
Quote (cOr @ Nov 26 2010 10:47am)
podobnie u mnie, a jak cos podobnego do diablo/wc to najblizej im chyba do swiata forgotten realms

a tam najciekawsza byla (tak kojarze przynajmniej z gimnazjum) trylogia awatarow, wojna pajeczej krolowej czy trylogia kamienia poszukiwacza (i troche innych - chociazby ksiazki o drizzcie)

Pierwszy tom awatarów był strasznie nudny. Fakt, ze te ksiazki podone sa do FR, ale i FR jest duzo ciekawsze. I nie ma co dyskutowac Wojna Pajęczej Królowej to najsolidniejsza pozycja FR, potem mimo wszelkich narzekan na pewno tasiemiec o Drizztcie. Reszta raczej stoi na bardzo niskim poziomie.
Member
Gold: 140.03
Nov 26 2010 05:24am
ja teraz mam wczutę w lotr własnie 3 tom zaczelem czytac. szkoda ze w filmie nie oddali wszystkich akcji które się działy bo ta seria ma mnóstwo opisów krajoobrazów, mnóstwo róznych postaci itp.
Member
Gold: 2,829.78
Nov 26 2010 05:33am
Quote (Lewo @ 26 Nov 2010 13:24)
ja teraz mam wczutę w lotr własnie 3 tom zaczelem czytac. szkoda ze w filmie nie oddali wszystkich akcji które się działy bo ta seria ma mnóstwo opisów krajoobrazów, mnóstwo róznych postaci itp.

Sprzeczne pojęcia. Film z opisami krajobrazów - nuda. W filmie musi się coś dziać aby ludzie to oglądali. Film to jedno, a książka to drugie.

Btw. Jaką wersję LOTR oglądałeś? Zwykłą czy reżyserską (rozszerzoną)? Rozszerzona jest prawie 2x dłuższa i może w pewien sposób zadowolić twoje pragnienie opisów krajobrazów :D
Member
Gold: 140.03
Nov 26 2010 05:44am
zle to ujełem. film który leciał np. na tvnie , czyli przeznaczony dla szerokiej publiczności nie zawierał w sobie wszystkich, ciekawych moim zdaniem wydarzeń które się wydarzyły w książce i to niektórych ważnych.
krajoobrazy, różnorodność postaci to jest plus tej książki a nie niedociągnięcie filmu chociaż też brak - rozróżnienia niektórych rodów, dzikich ludzi lasu itp. A sceneria jest ładnie zrobiona, efektownie ale nie jest wierna książce w której opisy przyrody pozwalają szaleć w takich filmach w robieniu scenerii. wiem ze wiekszosc filmów opartych na ksiazce tak robie ale tutaj zauwazylem sporo takich dziur
Member
Gold: 28,575.00
Nov 26 2010 05:48am
Quote (2007 @ 26 Nov 2010 11:15)
"Ja, Inkwizykor. Dotyk Zła"

Fuck, yeah! Dziś premiera. W poniedziałek pobiegnę do empiku i zakupię, ten długo oczekiwany przeze mnie, tomik. :)

Ja juz sie pogubilem, Jacek przegina, bo o ile dobrze pamietam, to wydaje ksiazki w 3 roznych czasach, "Ja, Inkwizytor" to seria o mlodym Mordimerze, swiezo po Akademii, "Plomien i krzyz" to seria o jego najwczesniejszych latach, a sluga bozy, az po lowce dusz, to juz aktualny stan, kiedy jest mistrzem inkwizytorstwa. Troche za duzo tego sie zrobilo, powinien byl dokonczyc te ksiazki, ktore czasowo maja nastapic po lowcy dusz, a potem ew. zabrac sie za jakies opowiadania z jego mlodosci/dziecinstwa.

Co nie zmienia faktu, ze pewnie kupie i przeczytam ;p

Lyknalem Kroniki Czarnej Kompanii jak mlody pelikan, zawiera ona 3 opowiadania, wczesniej wydane w formie osobnych ksiazek. Wszystkie 3 dobre, ale pierwsze, najdluzsze, ma prawdziwa MOC. Jezeli bedzie w galerii m.o.k. drugi tom, to oczywiscie kupie, podobno tez dobry, potem robia sie "problemy", ale na koncu seria wraca na wlasciwe tory. Takie sa opinie, moim zdaniem warto sie o tym przekonac, bo to faktycznie klasyka i jak na lata 80-te, kiedy pierwsze opowiadania byly pisane - dosc nowatorskie.
Member
Gold: 155.26
Nov 26 2010 07:14am
"Sekret"
Member
Gold: Locked
Warn: 100%
Nov 29 2010 02:25am
Quote (Lewo @ Nov 26 2010 11:44am)
zle to ujełem. film który leciał np. na tvnie , czyli przeznaczony dla szerokiej publiczności nie zawierał w sobie wszystkich, ciekawych moim zdaniem wydarzeń które się wydarzyły w książce i to niektórych ważnych.
krajoobrazy, różnorodność postaci to jest plus tej książki a nie niedociągnięcie filmu chociaż też brak - rozróżnienia niektórych rodów, dzikich ludzi lasu itp. A sceneria jest ładnie zrobiona, efektownie ale nie jest wierna książce w której opisy przyrody pozwalają szaleć w takich filmach w robieniu scenerii. wiem ze wiekszosc filmów opartych na ksiazce tak robie ale tutaj zauwazylem sporo takich dziur

Nie kumam czego ty wymagasz od filmu. Film byl dobry, krajoborazow bylo dosc duzo, ale tyle zeby nie zanudzac widza.
Fakt wycieli kilka istotnych watkow (Tom Bombadil np), ale nadal wg wielu opinii jest to jedna z lepszych ekranizacji.

Quote (FantuSia @ Nov 26 2010 01:14pm)
"Sekret"

ze co?
Member
Gold: 0.00
Nov 29 2010 07:45am
Quote (Lewo @ 26 Nov 2010 13:44)

bez przesady, lotr calkiem niezle nakrecili, ty chyba masz zdecydowanie wygorowane wymagania. nie da rady zrobic filmu na podstawie ksiazki ktory bedzie tak dobry, pierdyliard przykladow filmow na podstawie ksiazek, a jak przeczytasz to i tak stwierdzisz ze ksiazka byla sto razy lepsza, nawet jesli byla chujowa :P
Member
Gold: 6.24
Nov 29 2010 09:19am

:drool:
Jeszcze pytanko w jakim sklepie, nie przez internet mogę kupić Starcie Królów, Geogre'a R.R Martina?
Member
Gold: 15,993.20
Nov 29 2010 09:19am
Eragon
Go Back To Polska Topic List
Prev13940414243205Next
Add Reply New Topic New Poll