Quote (imnoise @ 11 Feb 2012 14:31)
jak sie orientujesz w pre-paidach, to co polecasz? teraz mam abonament 65zl, iles tam minut i 1GB transferu. po wyganieciu umowy moze zdecyduje sie na pre-paida, ale chcialbym miec jakis fajny transfer wlasnie minimum 1GB.
Szczerze mówiąc nie orientuje się w tej chwili, w wakacje wszystko sobie pospisywałem i policzyłem, ale już niewiele pamiętam. Liczyłem przy takim "normalnym" używaniu i przy moim, gdzie z GSM tak naprawde niewiele korzystam.
Ja jestem zazwyczaj przez powiedzmy 23 godziny na dobę w zasięgu wifi, więc wystarcza mi spokojnie 500 MB miesięcznie.
Generalnie to trzeba sobie wypisać na kartce z głowy do kogo dzwonisz, jak długo rozmawiasz,
w jakiej sieci mają telefony itp. itd., to samo z smsami. W praktyce każdy z nas używa ledwo kilku czy kilkunastu numerów z całej książki telefonicznej, o ile nie prowadzi się jakiegoś biznesu. Przydają się aplikacje typu Phonalyzr (dobrze podałem nazwę?), gdzie jak na dłoni widać z kim przegadało się najwięcej mkinut.
Ja coraz mniej dzwonie i smsuje, zostały praktycznie 3 numery w Orange, z którymi utrzymuje taki klasyczny kontakt nazwijmy to "over-gsm", więc w praktyce Orange musiało wygrać.
Oprócz tego kilka numerów, z którymi zdarzy mi się pogadać pare minut na tydzień, a reszte spraw załatwia się przez 3G.
Po takim bilansie tego, w jaki sposób używam telefonu udało mi się dość szybko przerzucić praktycznie całkowicie właśnie na internet. Zamiast telefonów i smsów używam różnych Skype'ów, WhatsApp i innychpierdół czy chociażby zwykłych maili. Telefony tylko do rodziców i dziewczyny czy w jakichś awaryjnych sytuacjach.
Przez jakiś czas próbowałem chodzić z dwoma telefonami w kieszeni, jeden do internetu, drugi do dzwonienia, ale to się nie sprawdza. Oszczędność to kilka zł na miesiąc, nie ma sensu. Wystarcza mi zwykle 20-30 zł miesięcznie.
Czasami ciężko porównywać prepaidy między sobą, bo np. Play może mieć wszystko tanio out-of-box, a u mnie w Orange muszę sobie coś tam włączyć albo wykupić pakiet.
Quote (Sejko1711 @ 11 Feb 2012 14:53)
gdzie w pre-paid dostane telefon za 1 zł?
Jak chcesz telefon na raty to idź do MM albo do komisu i zobacz co tam mają i jaki będzie całkowity koszt kredytu, a nie dawaj sobie bezmyślnie przypinać kuli u nogi na 3 lata za 50 zł miesięcznie.