d2jsp
Log InRegister
d2jsp Forums > Off-Topic > International > Polska > Ironfister Temat Oficjalny
Prev1383940414292Next
Add Reply New Topic New Poll
Member
Gold: 7,271.09
Nov 19 2023 03:44am
Quote (Ironfister @ 19 Nov 2023 09:26)
Ludzie co zainwestowali w biznesy pana Plichty stracili, tak samo jak za rządów PiSu ludzie co kupili obligacje getback też stracili.
W jednym i w drugim przypadku w sprawę nie są umoczeni politycy.
To że syn Tuska, czyli całkowicie inna, niezależna od ojca osoba, pracowała w linii lotniczej którą stworzył pan Plichta to nie jest żadne powiązanie Donalda Tuska z AmberGold.
Pytanie jak mocno państwo powinno ograniczać ludziom przedsiębiorczość, czy należy wprowadzić zakaz inwestowania w firmy, bo managerowie firm mogą oszukać inwestorów, klientów?
W jaki sposób chcesz zabezpieczyć ludzi przed dobrowolnym zaufaniem danemu przedsiębiorcy i zainwestowaniem swoich pieniędzy w daną firmę?
Słucham propozycji.

Nie mam propozycji, przykro mi, już od jakiegoś czasu całkowicie przestała mnie interesować polityka i ogólnie nie mam jakiejś wielkiej niechęci do Tuska czy jakiejś jednej partii, zaufania nie mam do żadnej, tak samo jak do jakiegokolwiek polityka bardziej znanego dzisiaj. Kiedyś byłem naiwny i głosowałem na PiS. Teraz nie głosowałem bo nie ma wyboru dla mnie wcale. Te wybory to zwykła szopka, jedna strona wytyka drugiej błędy, a zapominają, że PO i PiS to twory, które wspólnie powstały i zostały wypromowane przez tych samych ludzi z pieniążków FOZZ. Teraz mieszkam sobie w UK i raczej nie planuję wracać na stałe do kraju, także ten problem mnie nie dotyczy, musisz pytać kogo innego o rozwiązanie przyjacielu z forum! :P
Member
Gold: 12,059.17
Nov 19 2023 04:34am
Quote (DrizztEU @ 19 Nov 2023 10:44)
Nie mam propozycji, przykro mi, już od jakiegoś czasu całkowicie przestała mnie interesować polityka i ogólnie nie mam jakiejś wielkiej niechęci do Tuska czy jakiejś jednej partii, zaufania nie mam do żadnej, tak samo jak do jakiegokolwiek polityka bardziej znanego dzisiaj. Kiedyś byłem naiwny i głosowałem na PiS. Teraz nie głosowałem bo nie ma wyboru dla mnie wcale. Te wybory to zwykła szopka, jedna strona wytyka drugiej błędy, a zapominają, że PO i PiS to twory, które wspólnie powstały i zostały wypromowane przez tych samych ludzi z pieniążków FOZZ. Teraz mieszkam sobie w UK i raczej nie planuję wracać na stałe do kraju, także ten problem mnie nie dotyczy, musisz pytać kogo innego o rozwiązanie przyjacielu z forum! :P

Ale co to ma do rzeczy, że FOZZ finansowało solidarność po upadku komuny?
Zarówno Kaczyński jak i Tusk działali przed upadkiem komuny.
Tusk żeby się utrzymać jeździł do Szwecji uczciwie pracować jako robol, a Kaczyński był profesorem prawa komunistycznego i kształcił na komunistycznych uczelniach przyszłych adeptów reżimu komunizmu.
Stan wojenny z 1981 miał ma celu właśnie rozgromienie solidarności, która od paru lat już wtedy działała. A FOZZ był w 1989. Więc trochę piszesz jakby to powiedzieć jakieś chyba głupoty drogi kolego, bo 1989 to juz solidarność działała chyba z 15 lat.
Faktycznie jak komuna upadła to trzeba było nowym polskim partiom, władzom zapewnić jakieś finansowanie. Chyba lepiej żeby finansowała polityków Polska, polski podatnik, niż zagranica, co? Bo jakby finansowała zagranica no to by chciała określone przepisy żeby pod nią uchwalać, w efekcie polski podatnik dostałby jeszcze bardziej po dupie.
Polscy politycy muszą być niezależni od zagranicy!
W 18 wieku było właśnie tak, że politycy byli finansowani przez Rosję. Skończyło się to tak, że Rosjanie przez kilkadziesiąt lat utrzymywali Polaków, ale jednocześnie kawałek po kawałku przejmowali kontrolę nad krajem i ostatecznie Polska zniknęła z mapy świata, trafiliśmy pod ruską okupację.
Member
Nov 19 2023 07:21am
powiem ci tak, ja tutaj nie widzę dużego problemu w tym, że Plichta naciągnął naiwniaków aby wpłacali mu pieniądze, i że on je pomnoży.
KNF wtedy ostrzegało przed inwestowaniem w interesy Plichty, radio, gazety i telewizję też ostrzegały przed tymi biznesami, tylko ludzie zaślepieni obietnicami zysków nie słuchali.
Prokuratura też się nie popisała, przecież te firmy były podejrzane, jednak prokuratura tego nie zbadała na czas.
Każdy z nas wie, że prokuratura i policja to nie są instytucje które działają jakoś super w tym kraju. Zgłaszasz sprawę na policję czy prokurature a oni umarzają bo tak im wygodniej.
Trzeba to poprawiać, pracować nad tym. I to nie tylko prokuratura, ale też ochrona zdrowia wymaga poprawy.
Pamiętajmy też jednak, że zasoby finansowe państwa polskiego nie są wysokie. Skoro Polak zarabia 1/3 tego co na zachodzie, to i podatków płaci 1/3 tego co ludzie na zachodzie. I państwo musi sobie jakoś radzić z tak skromnymi środkami. Do tego jednak musimy stosunkowo sporo wydawać na obronność, bo jeśli nie będziemy mieć silnej armii to agresywny sąsiad ze wschodu może tu wjechać do nas czołgami :(
To nie jest wszystko takie łatwe do zrobienia jak się wydaje, że ktoś przyjdzie i magiczną różdżką poczaruje i się poprawi wszystko naraz.

This post was edited by Ironfister on Nov 19 2023 07:21am
Member
Nov 30 2023 01:25am
Wielka afera PiSu: ukraiński multimilioner i jego koledzy z Luksemburga ruchają przyszłych polskich emerytów na kasę a polski KNF i GPW śpią!

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Ukrainski-oligarcha-zarobi-kosztem-polskich-inwestorow-Interwencje-powinny-podjac-polskie-i-ukrainskie-wladze-8604838.html
Member
Gold: 30.00
Warn: 10%
Nov 30 2023 06:03am
Quote (Ironfister @ Nov 30 2023 08:25am)
Wielka afera PiSu: ukraiński multimilioner i jego koledzy z Luksemburga ruchają przyszłych polskich emerytów na kasę a polski KNF i GPW śpią!

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Ukrainski-oligarcha-zarobi-kosztem-polskich-inwestorow-Interwencje-powinny-podjac-polskie-i-ukrainskie-wladze-8604838.html

dość nieciekawa sytuacja drogi kolego :mellow:
Member
Gold: 233.50
Nov 30 2023 09:36am
Skoro jesteście tacy obcykani, to powiedzcie mi, kto w końcu objął rząd, bo jedyne wiadomości jakie słucham, to na rmf o 5 rano jak jade do roboty. Co tydzień mówią co innego, choby mieli schizofremie =]
Member
Nov 30 2023 01:51pm
Quote (rudy @ 30 Nov 2023 16:36)
Skoro jesteście tacy obcykani, to powiedzcie mi, kto w końcu objął rząd, bo jedyne wiadomości jakie słucham, to na rmf o 5 rano jak jade do roboty. Co tydzień mówią co innego, choby mieli schizofremie =]

W chwili obecnej w sejmie rządzi już Tusk z Hołownią, natomiast premierem kraju jest nadal Morawiecki do około 12grudnia.
Około 12grudnia sejm będzie wybierał premiera i prawdopodobnie wybierze Tuska.
Po 12 grudnia ruszy więc depisyzacja, ale jak to wyjdzie to niewiadomo bo przez dwa lata prezydentem będzie jeszcze Andrzej Duda więc będzie blokował naprawę kraju.
Nadzieją Tuska jest to, że PiS to banda nieuków i w ich przepisach jest trochę dziur, i Tusk będzie mógł tych dziur użyć.
Member
Gold: 0.00
Dec 1 2023 02:56am
Quote (Ironfister @ 30 Nov 2023 20:51)
W chwili obecnej w sejmie rządzi już Tusk z Hołownią, natomiast premierem kraju jest nadal Morawiecki do około 12grudnia.
Około 12grudnia sejm będzie wybierał premiera i prawdopodobnie wybierze Tuska.
Po 12 grudnia ruszy więc depisyzacja, ale jak to wyjdzie to niewiadomo bo przez dwa lata prezydentem będzie jeszcze Andrzej Duda więc będzie blokował naprawę kraju.
Nadzieją Tuska jest to, że PiS to banda nieuków i w ich przepisach jest trochę dziur, i Tusk będzie mógł tych dziur użyć.

To marne ich świadectwo, jak już w pierwszym projekcie sami wyprodukowali kilka luk.
Member
Dec 2 2023 02:35am
Quote (sow_ozi @ 1 Dec 2023 09:56)
To marne ich świadectwo, jak już w pierwszym projekcie sami wyprodukowali kilka luk.

O co chodzi?
O to że PiS znów próbuje zablokować tanią energię z wiatru?
Na straszeniu wiatrakami zyskują tylko obce państwa, które nadal chcą nam sprzedawać gaz i węgiel. Tylko w 2022 roku wydaliśmy jako społeczeństwo prawie 200 miliardów złotych na paliwa z zagranicy. Odblokowanie wiatraków sprawi, że będziemy mogli korzystać z czystej i taniej energii produkowanej w Polsce.
Member
Gold: 967.00
Warn: 20%
Dec 7 2023 12:50pm
Zgadzam się
Quote (Ironfister @ Dec 2 2023 09:35am)
O co chodzi?
O to że PiS znów próbuje zablokować tanią energię z wiatru?
Na straszeniu wiatrakami zyskują tylko obce państwa, które nadal chcą nam sprzedawać gaz i węgiel. Tylko w 2022 roku wydaliśmy jako społeczeństwo prawie 200 miliardów złotych na paliwa z zagranicy. Odblokowanie wiatraków sprawi, że będziemy mogli korzystać z czystej i taniej energii produkowanej w Polsce.

Niemcy musieli zamknac atom żeby zieloni nie przejęli głosów, więc dla bezpieczeństwa energetycznego Europy im też zalezy żebyśmy mieli stabilny system energetyczny i od nich nie brali.
Go Back To Polska Topic List
Prev1383940414292Next
Add Reply New Topic New Poll