d2jsp
Log InRegister
d2jsp Forums > Off-Topic > International > Polska > Fotografia Temat Oficjalny > Official Thread About Photography
Prev1383940414244Next
Add Reply New Topic New Poll
Member
Gold: 692.50
Nov 17 2013 12:31pm
Quote (MuFfaS @ Nov 17 2013 05:40pm)
no mysle ze cos takiego sie bedzie na scianie fajnie prezentowac, jak chcesz to drukowac jako obraz na płótnie to ja osobiscie robilem u typa  gallart_pl i jestem z jego wydrukow zadowolony

obraz na płótnie rózni sie czymś? oprócz tego, że na innym materiale
Member
Gold: 5.01
Nov 17 2013 12:42pm
Quote (trz @ 17 Nov 2013 20:31)
obraz na płótnie rózni sie czymś? oprócz tego, że na innym materiale

tylko tym ze nie musisz go dodatkowo oprawiac w zadne ramy (no oczywiscie chyba ze chcesz) i tez sie niezle prezentuje, w odroznieniu od wydruku na papierze to przedewszystkim nie musisz go za zadnym szklem trzymac
Member
Gold: 6,460.00
Nov 17 2013 12:47pm
Quote (MuFfaS @ 17 Nov 2013 20:42)
tylko tym ze nie musisz go dodatkowo oprawiac w zadne ramy (no oczywiscie chyba ze chcesz) i tez sie niezle prezentuje, w odroznieniu od wydruku na papierze to przedewszystkim nie musisz go za zadnym szklem trzymac

Ale canvas (wydruk na płótnie) musi na blejtram naciągnąć, poza tym wydruk na papierze wyjdzie o wiele taniej a jeśli chce oszczędnie to nie musi nawet antyramy kupować, wystarczy podkleić do 2 mm plexy i na ściane bezpośrednio. Różnicy w jakości nie ma, natomiast na canvasie fajnie prezentują się wydruki stylizowane na obrazy. Jeśli mieszkasz w jakimkolwiek większym mieście to bez problemu dotną Ci plexe na wymiar. Poza tym canvas niezabezpieczony ma tendencję do blaknięcia. Jeśli na poważnie chcesz to wydrukować to napisz pm, chętnie pomogę Ci przygotować plik do druku.

Quote (MuFfaS @ 17 Nov 2013 20:42)

Na dobrą sprawe to wydruku na papierze nie trzeba trzymać za szkłem, można go np pokryć laminatem, to podstawowa usługa w większości firm zajmujących się wydrukami wielkoformatowymi.

This post was edited by breakage on Nov 17 2013 12:49pm
Member
Nov 17 2013 12:54pm
Quote (breakage @ Nov 17 2013 07:47pm)
Ale canvas (wydruk na płótnie) musi na blejtram naciągnąć, poza tym wydruk na papierze wyjdzie o wiele taniej a jeśli chce oszczędnie to nie musi nawet antyramy kupować, wystarczy podkleić do 2 mm plexy i na ściane bezpośrednio. Różnicy w jakości nie ma, natomiast na canvasie fajnie prezentują się wydruki stylizowane na obrazy. Jeśli mieszkasz w jakimkolwiek większym mieście to bez problemu dotną Ci plexe na wymiar. Poza tym canvas niezabezpieczony ma tendencję do blaknięcia. Jeśli na poważnie chcesz to wydrukować to napisz pm, chętnie pomogę Ci przygotować plik do druku.

Na dobrą sprawe to wydruku na papierze nie trzeba trzymać za szkłem, można go np pokryć laminatem, to podstawowa usługa w większości firm zajmujących się wydrukami wielkoformatowymi.

Mi sie podoba takie zdjecie w antyramie. Zwykłe ramki drewniane czy blejtram mógłbym sobie zrobić bo mam sprzet stolarski, ale wolałbym miec za szkłem

This post was edited by trz on Nov 17 2013 12:55pm
Member
Nov 17 2013 01:05pm
Quote (breakage @ 17 Nov 2013 20:47)

jak ja kupowalem ostatnio to za 120x80 placilem 99zl (z wysylka) naciagniety juz na blejtram niby zabezpieczaja to lakierem przeciw uv (jeden od nich mam juz z 5 lat i poki co nie stwierdzilem jakiegos blakniecia) do tego ostatnio jak patrzylem to robia ramy na wymiar (25zl chyba za mb ramy wiec za taki 150x50 wyjdzie kolejne 100zl za rame wiec imo do przezycia)

jak wezmiesz na papierze to na plexe musisz nakleic grubsza imo bo przy 2mm to bedzie sie wyginac, poza tym przy takiej wielkosci jak nie ma wprawy to moze tak przykleic ze sie purchle porobia i bedzie to dosc chujowo wygladac, tak wiec ja mimo wszystko jestem zwolennikiem plotna, zwlaszcza ze nie sa to jakies kosmiczne pieniadze, a dostajesz gotowy produkt z ktorym nie musisz sie jebac i martwic ze cos spierdolisz

Quote (trz @ 17 Nov 2013 20:54)
Mi sie podoba takie zdjecie w antyramie. Zwykłe ramki drewniane czy blejtram mógłbym sobie zrobić bo mam sprzet stolarski, ale wolałbym miec za szkłem

kwestia gustu, ja antyrame uznawalem zawsze za najgorsza mozliwa opcje, do tego odblask od szkla zawsze spowoduje spadek jakosci kolorow i juz tak pieknie sie to prezentowac nie bedzie

poza tym antyrama takiej wielkosci to tez pewnie spory koszt bedzie

This post was edited by MuFfaS on Nov 17 2013 01:07pm
Member
Nov 17 2013 01:09pm
Quote (MuFfaS @ Nov 17 2013 08:05pm)
poza tym antyrama takiej wielkosci to tez pewnie spory koszt bedzie

158x53 -40 zł

To w sumie pod szkłem blaknieje zdjecie bardziej niż na płótnie czy odwrotnie?

This post was edited by trz on Nov 17 2013 01:15pm
Member
Gold: 6,460.00
Nov 17 2013 01:34pm
Quote (trz @ 17 Nov 2013 21:09)
158x53  -40 zł

nie wyblaknie, jak na moje oko to za bardzo to przezywasz, antyrama jest o tyle uniwersalna ze jak ci sie obrazek znudzi to go wypierdalasz i wrzucisz sobie kolejny wydruk, cena samego wydruku to grosze w porównaniu do płótna
Member
Nov 17 2013 01:41pm
Quote (trz @ 17 Nov 2013 21:09)
158x53  -40 zł

zabezpieczone plotno, jak i zdjecie pod szklem nie powinno blaknac, pod warunkiem ze bedzie to szklo a nie plexi, przy czym sam fakt tego ze wsadzisz to pod szklo to bedzie ci ono odbijalo swiatlo wiec jakosciowo bedzie imo srednio, a i taka tafla szkla powieszona gdzies na scianie, jak to spadnie to bedzie lipa

a antyrama za 40zl to raczej z plexi bedzie bo szklana troche drozej by wyszla, do tego nie wiem po ile ci policza wydruk i jakiej on bedzie jakosci, bo jak walna na zwyklym papierze to tez rewelacji nie bedzie, a przy papierze fotograficznym to za wydruk dolicza kolejne 40zl (jak w ramke to tylko i wylacznie na papierze matowym bo inaczej sie przyklei i bedzie chujnia) i juz masz praktycznie koszt plotna, a efekt na scianie moim zdaniem zdecydowanie gorszy, ale to jak juz mowilem moja subiektywna opinia
Member
Nov 17 2013 01:45pm
Quote (MuFfaS @ Nov 17 2013 08:41pm)
zabezpieczone plotno, jak i zdjecie pod szklem nie powinno blaknac, pod warunkiem ze bedzie to szklo a nie plexi, przy czym sam fakt tego ze wsadzisz to pod szklo to bedzie ci ono odbijalo swiatlo wiec jakosciowo bedzie imo srednio, a i taka tafla szkla powieszona gdzies na scianie, jak to spadnie to bedzie lipa

a antyrama za 40zl to raczej z plexi bedzie bo szklana troche drozej by wyszla, do tego nie wiem po ile ci policza wydruk i jakiej on bedzie jakosci, bo jak walna na zwyklym papierze to tez rewelacji nie bedzie, a przy papierze fotograficznym to za wydruk dolicza kolejne 40zl (jak w ramke to tylko i wylacznie na papierze matowym bo inaczej sie przyklei i bedzie chujnia) i juz masz praktycznie koszt plotna, a efekt na scianie moim zdaniem zdecydowanie gorszy, ale to jak juz mowilem moja subiektywna opinia

czyli do antyramy tylko mat papier, który wyglada gorzej?
chyba jednak wezme płótno

This post was edited by trz on Nov 17 2013 01:50pm
Member
Nov 17 2013 01:59pm
Quote (trz @ 17 Nov 2013 21:45)
czyli do antyramy tylko mat papier, który wyglada gorzej?
chyba jednak wezme płótno

jak jest dobrej jakosci to wyglada niezle, chodzi o to ze papier blyszczacy sie przykleja do szyby i wyglada jakby pod szklem byly mokre plamy
Go Back To Polska Topic List
Prev1383940414244Next
Add Reply New Topic New Poll