d2jsp
Log InRegister
d2jsp Forums > Off-Topic > International > Polska > Polityka > Temat Oficjalny
Prev13773783793803811426Next
Add Reply New Topic New Poll
Member
Gold: 79.01
Mar 24 2016 07:11am
Quote (Ironfister @ Mar 24 2016 02:53pm)
To chyba standardowe korwinowe bzdury. Policzmy.
Przykładowy średni Polak, pensja 3000 brutto, to 3618 "brutto brutto" i 2156 na reke.
Ale ale, szefa nie kosztuje to 3618 bo on odlicza to sobie od podatku, innymi słowy dostaje ulge podatkową z tytułu wypłacania Ci wynagrodzenia.
Zakładając że szef płaci 19% pit to tak naprawde zatrudnienie Ciebie kosztuje go 2930 i tą liczbe należy określić jako koszt pracodawcy.
2156 na ręke, zakładając średnio 100pln ulgi na dziecko i średnio jakies 250pln z nowego programu 500+, daje 2506pln do dyspozycji obywatela.

Dalej Vat: są różne stawki vat na różne towary, średnio 16,5%, czyli 355pln ten nasz Polak płaci vatu.
Do tego przeciętnie Polak kupuje alkohol za 60pln, papierosy za 80pln i paliwo za 140pln, czyli na te towary wydaje w sumie 200pln (z czego placi 130pln akcyzy, nie uwzględniam tutaj vatu bo już go dodałem).
Zostaje 2021pln z 2930pln, czyli nasz Polak oddaje 31% swoich dochodów finansowych państwu.
Tak naprawde jest jeszcze lepiej bo nasz Polak nie musi wszystkiego kupować, część rzeczy może zrobić samodzielnie - ma w końcu po pracy do dyspozycji 16godzin w dni robocze i 24godziny w weekendy. To co zrobi poza pracą zawodową jest nieopodatkowane - może sobie samemu zrobić drobny remont czy malowanie w domu, ugotować obiad - za to wszystko podatku NIE MA.
To tyle kosztów, a co Polak zyskuje za te swoje 900pln podatków?
Emeryture na starość, rente w razie niezdolności do pracy, chorobowe w przypadku choroby, ubezpieczenie nfz dla siebie i swoich dzieci (warte ok. 200pln/osoba), bezpłatną edukacje i studia, pomoc jeśli straci prace, pomoc jeśli pracodawca upadnie bez wypłacania pracownikom należnych pensji, drogi po których obywatel jezdzi, komunikacje miejską dotowaną z podatków, wsparcie jeśli zostanie niepełnosprawnym itp itd.

Korwinowiec zaorany :D

srany nie zaorany

Pracodawca też jakieś warunki musi spełnić, aby uzyskać zwrot podatku za pracownika, nie mówiąc już o tym, że jest to ograniczone jakąś kwotą, a z doświadczenia wiem, że na chwilę obecną Państwo wymyśliło skomplikowany system zwrotów podatków, aby pracodawcy bez dobrej znajomości prawa podatkowego, lub braku dobrego "prawnika" (którym może być również dobra księgowa) może nie otrzymać powyższego.
Gdzie Ty kurwa wyskakujesz z 500 na dziecko, jak moje zarobki już pozwalają dopiero na od drugiego dziecka 500 otrzymać, przy czym jeszcze nie mam żadnego. Jak już wspomniałeś - jeszcze jest podatek od zakupionych dóbr, czyli moje wynagrodzenie znowu jest pomniejszone o zakup powyższych.

Zamiast nfz (mimo, iż mi przysługuje) opłacam abonament medyczny, bo jest bardziej opłacalny, niż warte 200 zł ubezpieczenie zdrowotne :D

Kurwa, żeś dał argument z tą emeryturą.... przy aktualnym niżu demograficznym, to na godną emeryturę raczej nie mam co liczyć, więc nie pierdol głupot, bo socjal który mamy jest gówniany, a jak takowy jest, to chociaż niech życie nas taniej kosztuje, co adekwatnie zastąpi socjal.

Wcale nie chcę dostawać za darmo kasy, tylko aby płaca za wykonywaną przeze mnie pracę była adekwatna do tego jak ciężko pracuję. Nie mówię, że nie powinno być podatku, bo to rzeczywiście bzdura, ale powinien być zmniejszony w mądry sposób, aby Państwo zyskało na jego zmniejszeniu i tyle w tym temacie.
Member
Gold: 0.00
Mar 24 2016 07:27am
Quote (Majonez @ Mar 24 2016 01:22pm)
Dlatego niech zabieraja wszystko i nie bedzie potem zadnych zludzen. Wrocmy do systemu kartkowego. Kazdy dostanie talon na jedzenie, alkohol, ubrania, samochod. Wszyscy beda rowni i szczesliwi. Analfistingowy raj.

Spadlaby produktywnosc... Mnie np w pracy napedza to, ze dzieki temu jestem lepszy od innych, a jak bysmy mieli byc wszyscy rowni, to mialbym dokladnie tak samo w dupie jak ktorys z kolegow za 1300netto miesiecznie...
Member
Gold: 4.00
Mar 24 2016 07:36am
Quote (Ironfister @ 24 Mar 2016 14:53)
To chyba standardowe korwinowe bzdury. Policzmy.
Przykładowy średni Polak, pensja 3000 brutto, to 3618 "brutto brutto" i 2156 na reke.
Ale ale, szefa nie kosztuje to 3618 bo on odlicza to sobie od podatku, innymi słowy dostaje ulge podatkową z tytułu wypłacania Ci wynagrodzenia.
Zakładając że szef płaci 19% pit to tak naprawde zatrudnienie Ciebie kosztuje go 2930 i tą liczbe należy określić jako koszt pracodawcy.

2156 na ręke, zakładając średnio 100pln ulgi na dziecko i średnio jakies 250pln z nowego programu 500+, daje 2506pln do dyspozycji obywatela.
Dalej Vat: są różne stawki vat na różne towary, średnio 16,5%, czyli 355pln ten nasz Polak płaci vatu.
Do tego przeciętnie Polak kupuje alkohol za 60pln, papierosy za 80pln i paliwo za 140pln, czyli na te towary wydaje w sumie 200pln (z czego placi 130pln akcyzy, nie uwzględniam tutaj vatu bo już go dodałem).
Zostaje 2021pln z 2930pln, czyli nasz Polak oddaje 31% swoich dochodów finansowych państwu.
Tak naprawde jest jeszcze lepiej bo nasz Polak nie musi wszystkiego kupować, część rzeczy może zrobić samodzielnie - ma w końcu po pracy do dyspozycji 16godzin w dni robocze i 24godziny w weekendy. To co zrobi poza pracą zawodową jest nieopodatkowane - może sobie samemu zrobić drobny remont czy malowanie w domu, ugotować obiad - za to wszystko podatku NIE MA.
To tyle kosztów, a co Polak zyskuje za te swoje 900pln podatków?
Emeryture na starość, rente w razie niezdolności do pracy, chorobowe w przypadku choroby, ubezpieczenie nfz dla siebie i swoich dzieci (warte ok. 200pln/osoba), bezpłatną edukacje i studia, pomoc jeśli straci prace, pomoc jeśli pracodawca upadnie bez wypłacania pracownikom należnych pensji, drogi po których obywatel jezdzi, komunikacje miejską dotowaną z podatków, wsparcie jeśli zostanie niepełnosprawnym itp itd.

Korwinowiec zaorany :D

Zawsze byłem pod wrażeniem tego jak bardzo ludzie potrafią redefiniować i interpretować wszystko po swojemu, żeby argumentować swoje racje.
Member
Gold: 306.44
Mar 24 2016 07:39am
Quote (iridius @ 24 Mar 2016 14:02)
Mam nadzieję że Trollujesz, ja jeszcze pamiętam kartki na żywność... uwierz mi na słowo - nie chcesz wracać do tych czasów ;)

PS. kartki na majonez :D

Ja tylko przedstawiam idealny swiat lewicy. Kazdy rowny, kazdy zmuszony do pracy, kazdy szczesliwy. Chinczycy i polnocni koreance az kipia radoscia.
Member
Gold: 0.00
Mar 24 2016 07:40am
Quote (Ezraaa @ Mar 24 2016 02:11pm)
srany nie zaorany

Pracodawca też jakieś warunki musi spełnić, aby uzyskać zwrot podatku za pracownika, nie mówiąc już o tym, że jest to ograniczone jakąś kwotą, a z doświadczenia wiem, że na chwilę obecną Państwo wymyśliło skomplikowany system zwrotów podatków, aby pracodawcy bez dobrej znajomości prawa podatkowego, lub braku dobrego "prawnika" (którym może być również dobra księgowa) może nie otrzymać powyższego.
Gdzie Ty kurwa wyskakujesz z 500 na dziecko, jak moje zarobki już pozwalają dopiero na od drugiego dziecka 500 otrzymać, przy czym jeszcze nie mam żadnego. Jak już wspomniałeś - jeszcze jest podatek od zakupionych dóbr, czyli moje wynagrodzenie znowu jest pomniejszone o zakup powyższych.

Zamiast nfz (mimo, iż mi przysługuje) opłacam abonament medyczny, bo jest bardziej opłacalny, niż warte 200 zł ubezpieczenie zdrowotne :D

Kurwa, żeś dał argument z tą emeryturą.... przy aktualnym niżu demograficznym, to na godną emeryturę raczej nie mam co liczyć, więc nie pierdol głupot, bo socjal który mamy jest gówniany, a jak takowy jest, to chociaż niech życie nas taniej kosztuje, co adekwatnie zastąpi socjal.

Wcale nie chcę dostawać za darmo kasy, tylko aby płaca za wykonywaną przeze mnie pracę była adekwatna do tego jak ciężko pracuję. Nie mówię, że nie powinno być podatku, bo to rzeczywiście bzdura, ale powinien być zmniejszony w mądry sposób, aby Państwo zyskało na jego zmniejszeniu i tyle w tym temacie.

This!
Typie, mysle dokladnie tak samo jak ty.. Podpisalbym sie pod tym co piszesz. Propsuje, bo myslalem ze na tym podforum sami kretyni siedzą...
Member
Gold: 306.44
Mar 24 2016 07:44am
Skoro nfz jest taki dobry to dlaczego na operacje kolana musialem czekac rok? Albo 2 dni gdybym zaplacil 10k za prywatna operacje.
Member
Gold: 12,059.17
Mar 24 2016 07:50am
ja też mam prywatny abonament medyczny, ale wiem że tego typu ubezpieczenia nie zastępują nfz.

Po pierwsze dla osób 65+ abonament medyczny w wiodącej na rynku firmie kosztuje ponad 200pln miesiecznie.
Mam nienajlepsze zdanie o tego typu usługach, niby jest ładnie, fotele w poczekalni wygodne a panie w recepcji się uśmiechają ale to tylko przypudrowany bałagan: najtańsi lekarze którzy są za słabi żeby sobie otworzyć swój własny gabinet i naciąganie na dodatkową kase przy każdej okazji bo "tego w abonamencie pan nie ma".

Po drugie połowa budżetu nfz idzie na leczenie szpitalne, 30mld rocznie. Tego w abonamentach firm prywatnych nie masz. Musisz iść do szpitala? Prywatny lekarz każe Ci iść do publicznego szpitala.

Po trzecie 10miliardów rocznie nfz wydaje na refundacje, chodzi o to że lek który normalnie kosztuje powiedzmy 100pln ty kupujesz jako ubezpieczony za 10pln bo 90pln dokłada nfz. abonament medyczny takich rzeczy nie zapewnia.
A rehabilitacja? hospicja? karetki? zaopatrzenie w sprzęt medyczny?

Można sobie iść prywatnie do lekarza jeśli chcesz porozmawiać o głupotach albo nie lubisz stać godzine w kolejce do lekarza. Traktowanie prywatnego abonamentu medycznego na równi z ubezpieczeniem nfz to niezrozumienie tematu.

Quote (Majonez @ 24 Mar 2016 14:44)
Skoro nfz jest taki dobry to dlaczego na operacje kolana musialem czekac rok? Albo 2 dni gdybym zaplacil 10k za prywatna operacje.

Nie mówie że nfz jest idealny. Jesteśmy biednym krajem, nie na wszystko nas stać, leczenie jest bardzo drogie a presja społeczna na obniżanie lub niepodwyższanie podatków silna.

This post was edited by Ironfister on Mar 24 2016 07:57am
Member
Gold: 50.00
Mar 24 2016 08:12am
Quote (Ironfister @ 24 Mar 2016 12:21)
nie, wcale tak nie uważam.
Nie reprezentuje nikogo, pisze swoje poglądy jako obywatel.
Po pierwsze trzeba przegonić Kaczyńskiego: potrzebna jest ogólnonarodowa zgoda, a nie dzielenie Polaków na lepszy lub gorszy sort w zalezności od tego czy głosuje się na pis czy nie.
Po drugie podatków nie trzeba zwiększać, ale trzeba zrobić tak żeby wszyscy je płacili.
Podobno dobry budowlaniec jest w stanie wyciągnąć 6-7k miesiecznie od swoich klientów, nie rozumiem dlaczego pozwalamy na nieopodatkowanie takich dochodów.
Korepetycje? 50-100pln/h, nietrudno policzyć ile to jest w ciągu całego miesiąca.
Rolnik 100hektarów, dochody 20k miesiecznie. Składka na ubezpieczenie: 300pln miesiecznie.
Nie rozumiem też dlaczego pracownik na etacie płaci podatki i składki różne w zależności od dochodów a po zarejestrowaniu działalności gospodarczej podatki i składki spadają mu nawet o połowe. To jest równe traktowanie obywateli?
itp itd

reprezentujesz ludzi ktorych argumenty sa zaprzeczeniem logiki. glosujesz na zydow petru, chodzisz na marsze komunistow, jestes obywatelem najnizszej wartosci. uwazasz ze jesli ktos duzo zarabia to trzeba mu to zabrac. wynagradzac ludzi biednych (np niezaradnych, niewykształconych, pozbawionych talentu i umiejetnosci albo po prostu leniwych) a karac bogatszych (ktorzy na swoje bogactwo ciezko pracowali). zasady godne pierdolonego lewaka robin hood'a. powiem ci teraz sekretna prawde, tajemna wiedze tybetanskich mnichow przekazanych im przez obce cywilizacje. panstwo nie jest w stanie ani zlikwidowac szarej strefy ani wyegzekwowac oplat podatkowych od wszystkich obywateli. jest to niemozliwe i zaden kraj na swiecie nigdy tego nie dokona. nawet ze zlotoustym ryszardem petru na czele. zamiast narzucac na ludzi kary w postaci podatkow, po to zeby im potem czesc oddac w formie dodatkow socjalnych, nalezy uwolnic ludzi od dyktatorskiego socjalizmu i pozwolic im sie bogacic. w ten sposob wynagrodzimy obywateli, obierajac mozliwosc okradania ich przez politykow i urzednikow.
Member
Gold: 12,059.17
Mar 24 2016 08:35am
Quote (Elfisher @ 24 Mar 2016 15:12)
reprezentujesz ludzi ktorych argumenty sa zaprzeczeniem logiki. glosujesz na zydow petru, chodzisz na marsze komunistow, jestes obywatelem najnizszej wartosci. uwazasz ze jesli ktos duzo zarabia to trzeba mu to zabrac. wynagradzac ludzi biednych (np niezaradnych, niewykształconych, pozbawionych talentu i umiejetnosci albo po prostu leniwych) a karac bogatszych (ktorzy na swoje bogactwo ciezko pracowali). zasady godne pierdolonego lewaka robin hood'a. powiem ci teraz sekretna prawde, tajemna wiedze tybetanskich mnichow przekazanych im przez obce cywilizacje. panstwo nie jest w stanie ani zlikwidowac szarej strefy ani wyegzekwowac oplat podatkowych od wszystkich obywateli. jest to niemozliwe i zaden kraj na swiecie nigdy tego nie dokona. nawet ze zlotoustym ryszardem petru na czele. zamiast narzucac na ludzi kary w postaci podatkow, po to zeby im potem czesc oddac w formie dodatkow socjalnych, nalezy uwolnic ludzi od dyktatorskiego socjalizmu i pozwolic im sie bogacic. w ten sposob wynagrodzimy obywateli, obierajac mozliwosc okradania ich przez politykow i urzednikow.

Wszystko Ci się pomyliło. Za programem 500zl na dziecko głosowaly w sejmie kluby PiS i (w mniejszym stopniu) kukiz15 więc to są partie socjalistyczne a nie Petru który chce obniżenia podatków itp.
Ja też zdradzę Ci tajemnice, państwu dzieci są potrzebne dlatego biorac pod uwage konieczność zapewnienia przetrwania polski trzeba wspierać ludzi którzy chcą mieć dzieci, aby posiadanie dziecka nie wiązało się z popadnieciem w biede. A jak się chce dac jednym to trzeba zabrać innym, czyli tym co dzieci nie mają.
Member
Gold: 50.00
Mar 24 2016 08:42am
Quote (Ironfister @ 24 Mar 2016 15:35)
Wszystko Ci się pomyliło. Za programem 500zl na dziecko głosowaly w sejmie kluby PiS i (w mniejszym stopniu) kukiz15 więc to są partie socjalistyczne a nie Petru który chce obniżenia podatków itp.
Ja też zdradzę Ci tajemnice, państwu dzieci są potrzebne dlatego biorac pod uwage konieczność zapewnienia przetrwania polski trzeba wspierać ludzi którzy chcą mieć dzieci, aby posiadanie dziecka nie wiązało się z popadnieciem w biede. A jak się chce dac jednym to trzeba zabrać innym, czyli tym co dzieci nie mają.

tak, panstwu dzieci sa potrzebne, ale panstwo nie ma wplywu na dzietnosc populacji i zadne 500+ w tym nie pomoga. jedyna efektywna i sprawiedliwa dla wszystkich droga to obnizenie podatkow calej populacji i pozwolenie ludziom decydowac o wlasnym zyciu. nie ma tez zadnej pewnosci ze program 500+ za 4 czy 8 lat nie zostanie zawieszony. jeszcze zadnen kraj sie nie wzbogacil od rozdawania socjalu. bogactwo jest wynikiem wlasnej pracy a nie kaprysem partii rządzącej. petru to klamca i oszust, idealnie wpasuje sie w nastepce tuska.
Go Back To Polska Topic List
Prev13773783793803811426Next
Add Reply New Topic New Poll