d2jsp
Log InRegister
d2jsp Forums > Off-Topic > International > Polska > Bieganie > Temat Oficjalny.
Prev1362363364365366469Next
Add Reply New Topic New Poll
Member
Gold: 0.00
Jul 24 2014 01:58pm
Quote (Henio17 @ Jul 23 2014 11:09pm)
Ogólnie (za sklepbiegacza.pl) są 3 firmy z kompresją, oraz kilkadziesiąt, gdzie jest to pseudokompresja, czyli ucisk. Mianowicie: CEP, Compressport i X2U. W Polsce są 2 pierwsze. Sam sklepbiegacza oferuje jeszcze jakąś inną firmę w sprzedaży. Pewnie wszystkie 3 są porównywalne. Ja wybrałem opaskę Compressport, bo była na promocji wówczas. Żeby nie było, że na pewno CEP>Compressport nadmienię, że firma produkuje sprzęt medyczny, a wg badań nie ma naukowych podstaw do twierdzeń, że kompresja w czymkolwiek pomaga :)  Czyli wychodzi, że medycy nie znają się na medycynie, poniekąd.
Co do wyboru: CEP ma najlepiej określone jak dobrać i najwięcej kolorów; Compressport ma starszą i nowszą wersję (jak jest nowsze, to możliwe, że coś ulepszyli, ale podobno biegacze pytają o te stare wersje częściej); X2U może mieć największą kompresję ze wszystkich.
Są bodajże 3 poziomy kompresji, najsilniejsza jest dla chorych (żylaki), w bieganiu stosuje się najmniejszą na pewno, nie pamiętam gdzie jest ta środkowa.
Jak masz żylaki - kompresja Ci pomoże. Jak jesteś zdrowy - w teorii nawet powinno to szkodzić, ale praktyka to co innego ;)
Ja mam Compressport opaskę na łydkę - jest dla mnie za długa (mam krótkie nogi - nie dało się dobrać i długości i rozmiaru na szerokość, żeby oba były ok), dobrze się czuję w kompresji, ale rozrywa mi się - możliwe, że będę reklamował, bo biegałem w tym z 4-5x tylko, a miało wytrzymywać lata. Możliwe, że paznokciem palca ręki pociągnąłem naciągniętą na łydkę kompresję, ale i to powinno wytrzymać imho.
A i Henio Szost biega w Compressporcie, jak ja  :hail:

E: arachno_m znasz się na doborze butów do biegania?

Ok, dzięki za opinie :) Tobie aracho_m też :) przydadzą się.

Quote (jestem_bogiem @ Jul 23 2014 11:45pm)
Skąd pojawiają się żylaki?

Procesu powstawania nie znam, wiem jedynie że jest to choroba genetyczna, więc jeśli nikt od Ciebie z rodziny nie miał to nie masz co się martwić o powstanie żylaków.
Member
Gold: 3,704.84
Jul 24 2014 02:13pm
Quote (arachno_m @ Jul 24 2014 10:06am)
trochę się znam :)

Jestem mocno kontuzjogenny, biegam od roku, z czego ok 5 miesięcy leczyłem kontuzje, głównie prawa piszczel mi dolega. Miałem szereg wizyt i konsultacji i nadal nie wiem co mi dolegało, ani z jakiego powodu. Tzn 1 kontuzja piszczeli to przetrenowanie i przeciążenie, ale 2 raz to zagadka. Jestem w statyce neutralny, w dynamice pronuję mocniej prawą, mniej lewą (lub lewą w ogóle). Miałem NB 1080 (neutral-supinacja, waga polecana powyżej 80kg), ważę 69kg. Biegałem z pięty, nawet na bosaka. Obecnie biegam ze śródstopia, w Energy Boost 2 (neutral-pronacja-supinacja), w których pronowałem biegając z pięty prawą stopą tylko. NB z pięty pronuję oboma.
Polecałbyś biegać ze śródstopia w NB (EB2 nie są moją własnością) czy kupić sobie coś innego? Buty z amortyzacją i ile tej amorytzacji? Czy buty lekkie i iść w kierunki minimalistyki?
Wstępnie polecano mi EB2 + Nike Free 4.0 + trampki (ew ''Zenki"), gdzie Nike miałyby być głównymi butami. Zamiast Nike też Brooks Pure/Inv-8/Puma Faas 100/Faas 300.

Masz jakieś porady, zalecenia, sugestie? Możliwe, że w niedzielę będę kupował buty w sklepbiegacza.pl na Powiślu.

This post was edited by Henio17 on Jul 24 2014 02:13pm
Member
Gold: 75.00
Jul 25 2014 04:01pm
Glukozamina w ramach placebo.
Member
Gold: 373.32
Warn: 10%
Jul 25 2014 04:05pm
Quote (Henio17 @ Jul 24 2014 08:13pm)
Jestem mocno kontuzjogenny, biegam od roku, z czego ok 5 miesięcy leczyłem kontuzje, głównie prawa piszczel mi dolega. Miałem szereg wizyt i konsultacji i nadal nie wiem co mi dolegało, ani z jakiego powodu. Tzn 1 kontuzja piszczeli to przetrenowanie i przeciążenie, ale 2 raz to zagadka. Jestem w statyce neutralny, w dynamice pronuję mocniej prawą, mniej lewą (lub lewą w ogóle). Miałem NB 1080 (neutral-supinacja, waga polecana powyżej 80kg), ważę 69kg. Biegałem z pięty, nawet na bosaka. Obecnie biegam ze śródstopia, w Energy Boost 2 (neutral-pronacja-supinacja), w których pronowałem biegając z pięty prawą stopą tylko. NB z pięty pronuję oboma.
Polecałbyś biegać ze śródstopia w NB (EB2 nie są moją własnością) czy kupić sobie coś innego? Buty z amortyzacją i ile tej amorytzacji? Czy buty lekkie i iść w kierunki minimalistyki?
Wstępnie polecano mi EB2 + Nike Free 4.0 + trampki (ew ''Zenki"), gdzie Nike miałyby być głównymi butami. Zamiast Nike też Brooks Pure/Inv-8/Puma Faas 100/Faas 300.

Masz jakieś porady, zalecenia, sugestie? Możliwe, że w niedzielę będę kupował buty w sklepbiegacza.pl na Powiślu.

Moze daj sobie spokoj z bieganiem na pol roku, zacznij chodzic na silke + znajdz jakies cwiczenia do robienia w domu bez ciezarow.
Member
Gold: 505.75
Jul 26 2014 08:00am
Quote (Henio17 @ Jul 24 2014 10:13pm)

Jeśli nawet lekko pronujesz, to adidas Energy Boost odpada - one jeszcze tę pronację wzmagają (wiem, bo sam jestem neutral, a w EB i EB2 noga ucieka mi do środka).
Osoba, która poleciła Ci EB2, chyba nigdy km-a w nich nie przebiegła.
Na wybiegania amortyzacja zawsze się przydaje, ale nie należy z nią przesadzać. Może spróbuj buty z lekkim wsparciem dla pronatorów i amortyzacją, ale niedużym dropem (z uwagi na bieganie ze śródstopia) np. Saucony Mirage (drop 4mm):
http://www.saucony.eu/pl-PL/5497/citron-grey-red/4673/mirage-3.html
/e: sam używam Mirage do wybiegań, ponieważ mają jeszcze jedną zaletę - waga: 247g.

Moze daj sobie spokoj z bieganiem na pol roku, zacznij chodzic na silke + znajdz jakies cwiczenia do robienia w domu bez ciezarow.

Ta - szóstkę weidera najlepiej.

This post was edited by arachno_m on Jul 26 2014 08:04am
Member
Gold: 0.00
Jul 26 2014 10:44am
Quote (Henio17 @ Jul 23 2014 11:09pm)
Ogólnie (za sklepbiegacza.pl) są 3 firmy z kompresją, oraz kilkadziesiąt, gdzie jest to pseudokompresja, czyli ucisk. Mianowicie: CEP, Compressport i X2U. W Polsce są 2 pierwsze. Sam sklepbiegacza oferuje jeszcze jakąś inną firmę w sprzedaży. Pewnie wszystkie 3 są porównywalne. Ja wybrałem opaskę Compressport, bo była na promocji wówczas. Żeby nie było, że na pewno CEP>Compressport nadmienię, że firma produkuje sprzęt medyczny, a wg badań nie ma naukowych podstaw do twierdzeń, że kompresja w czymkolwiek pomaga :)  Czyli wychodzi, że medycy nie znają się na medycynie, poniekąd.
Co do wyboru: CEP ma najlepiej określone jak dobrać i najwięcej kolorów; Compressport ma starszą i nowszą wersję (jak jest nowsze, to możliwe, że coś ulepszyli, ale podobno biegacze pytają o te stare wersje częściej); X2U może mieć największą kompresję ze wszystkich.
Są bodajże 3 poziomy kompresji, najsilniejsza jest dla chorych (żylaki), w bieganiu stosuje się najmniejszą na pewno, nie pamiętam gdzie jest ta środkowa.
Jak masz żylaki - kompresja Ci pomoże. Jak jesteś zdrowy - w teorii nawet powinno to szkodzić, ale praktyka to co innego ;)
Ja mam Compressport opaskę na łydkę - jest dla mnie za długa (mam krótkie nogi - nie dało się dobrać i długości i rozmiaru na szerokość, żeby oba były ok), dobrze się czuję w kompresji, ale rozrywa mi się - możliwe, że będę reklamował, bo biegałem w tym z 4-5x tylko, a miało wytrzymywać lata. Możliwe, że paznokciem palca ręki pociągnąłem naciągniętą na łydkę kompresję, ale i to powinno wytrzymać imho.
A i Henio Szost biega w Compressporcie, jak ja  :hail:

Kupiłem dziś ostatecznie Compressport. Namierzyłem się tych opasek kilka dziś, Cep , Compressport i jeszcze jakiejś nowej firmy, aczkolwiek w grę i tak wchodziły tylko Cep i Compressport. Cepy okazały się, że tak powiem za słabe jeśli chodzi o ucisk. Prawie wcale nie ich nie czułem. Ubrałem Compressport i poczułem faktycznie co znaczy taka opaska kompresyjna. Mam nadzieję, że pomoże mi w utrzymaniu nogi w dobrym stanie po operacji. Opaskę chyba zacznę nosić dopiero po zdjęciu szwów.

Member
Gold: 373.32
Warn: 10%
Jul 26 2014 03:49pm
Quote (arachno_m @ Jul 26 2014 02:00pm)
Jeśli nawet lekko pronujesz, to adidas Energy Boost odpada - one jeszcze tę pronację wzmagają (wiem, bo sam jestem neutral, a w EB i EB2 noga ucieka mi do środka).
Na wybiegania amortyzacja zawsze się przydaje, ale nie należy z nią przesadzać. Może spróbuj buty z lekkim wsparciem dla pronatorów i amortyzacją, ale niedużym dropem (z uwagi na bieganie ze śródstopia) np. Saucony Mirage (drop 4mm):
/e: sam używam Mirage do wybiegań, ponieważ mają jeszcze jedną zaletę - waga: 247g.

Chyba oczywiste jest, ze trening silowy zmniejsza ryzyko wystapienia urazow. ;o

This post was edited by kefir on Jul 26 2014 03:49pm
Member
Jul 26 2014 04:43pm
Quote (kefir @ Jul 25 2014 11:05pm)
Moze daj sobie spokoj z bieganiem na pol roku, zacznij chodzic na silke + znajdz jakies cwiczenia do robienia  w domu bez ciezarow.

wprowadziłem core stability i inne ćwiczenia, także powinno być lepiej. Opcja niebiegania przez pół roku jest dla mnie równoznaczna z zarzuceniem tej aktywności na zawsze. Każdy ma swoje zasady i cele, wyjątek stanowią kontuzje o wiadomym pochodzeniu/leczeniu.
Quote (arachno_m @ Jul 26 2014 03:00pm)

Dzięki :wub: Utwierdzasz mnie w niektórych przekonaniach. EB2 pożyczyłem od brata jak lepszy wybór niż moje NB 1080. Ale przy bieganiu ze śródstopia moja pronacja podobno nie ma znaczenia. Już ''straciłem'' EB2, także jutro pewnie pomyślę o jakimś konkretnym modelu. Saucony mi chodziły po głowie od początku, mój brat bardzo je chwali i sam jak mierzyłem kiedyś były mega - wygodne. Doczytam o tych Mirage jeszcze, ale to jest but minimalistyczny czy tzw ''lekki'' - jak je porównać do np Nike Free 4.0? Co myślisz o Nike Free 4.0 jako główny but treningowy - jak Mirage by się miał do niego? Właśnie drop bym chciał nie 0mm, tylko kilka, żeby sobie łagodnie przechodzić do minimalizmu. Nad wsparciem pronacji się zastanowię, bo tu różnie mi doradzano.
Na 6 Weidera nie mam obecnie czasu ;)
Quote (kefir @ Jul 26 2014 10:49pm)

Oczywiście, mam naderwany/uszkodzony/zerwany/naciągnięty piersiowy większy, gdy chodziłem na siłownię kilka lat temu ;)

E: Rafał, zgubiłeś dowód na Biegu Powstania Warszawskiego? :D

This post was edited by Henio17 on Jul 26 2014 04:44pm
Member
Gold: 505.75
Jul 26 2014 04:51pm
Doczytam o tych Mirage jeszcze, ale to jest but minimalistyczny czy tzw ''lekki'' - jak je porównać do np Nike Free 4.0? Co myślisz o Nike Free 4.0 jako główny but treningowy - jak Mirage by się miał do niego?

Mirage określiłbym jako but lekki treningowy z niskim dropem (4mm).
Nike free dla mnie nie istnieje jako but biegowy. Traktuję je jako kapcie po treningu.

Quote (kefir @ Jul 26 2014 11:49pm)

/facepalm
Member
Jul 26 2014 05:03pm
Quote (arachno_m @ Jul 26 2014 11:51pm)

Nike free dla mnie nie istnieje jako but biegowy. Traktuję je jako kapcie po treningu.

No właśnie wiele osób je jako kapci używa :D I do chodzenia. Ale nie wiem czemu, oświeć mnie :P
Są mi proponowane jako główny but biegowy. Tylko nie wiem czy kogokolwiek widziałem na maratonie w Nike Free ;)
Go Back To Polska Topic List
Prev1362363364365366469Next
Add Reply New Topic New Poll