Quote (kefir @ Jul 25 2014 11:05pm)
Moze daj sobie spokoj z bieganiem na pol roku, zacznij chodzic na silke + znajdz jakies cwiczenia do robienia w domu bez ciezarow.
wprowadziłem core stability i inne ćwiczenia, także powinno być lepiej. Opcja niebiegania przez pół roku jest dla mnie równoznaczna z zarzuceniem tej aktywności na zawsze. Każdy ma swoje zasady i cele, wyjątek stanowią kontuzje o wiadomym pochodzeniu/leczeniu.
Quote (arachno_m @ Jul 26 2014 03:00pm)
Jeśli nawet lekko pronujesz, to adidas Energy Boost odpada - one jeszcze tę pronację wzmagają (wiem, bo sam jestem neutral, a w EB i EB2 noga ucieka mi do środka).
Osoba, która poleciła Ci EB2, chyba nigdy km-a w nich nie przebiegła.
Na wybiegania amortyzacja zawsze się przydaje, ale nie należy z nią przesadzać. Może spróbuj buty z lekkim wsparciem dla pronatorów i amortyzacją, ale niedużym dropem (z uwagi na bieganie ze śródstopia) np. Saucony Mirage (drop 4mm):
http://www.saucony.eu/pl-PL/5497/citron-grey-red/4673/mirage-3.html/e: sam używam Mirage do wybiegań, ponieważ mają jeszcze jedną zaletę - waga: 247g.
Ta - szóstkę weidera najlepiej.
Dzięki

Utwierdzasz mnie w niektórych przekonaniach. EB2 pożyczyłem od brata jak lepszy wybór niż moje NB 1080. Ale przy bieganiu ze śródstopia moja pronacja podobno nie ma znaczenia. Już ''straciłem'' EB2, także jutro pewnie pomyślę o jakimś konkretnym modelu. Saucony mi chodziły po głowie od początku, mój brat bardzo je chwali i sam jak mierzyłem kiedyś były mega - wygodne. Doczytam o tych Mirage jeszcze, ale to jest but minimalistyczny czy tzw ''lekki'' - jak je porównać do np Nike Free 4.0? Co myślisz o Nike Free 4.0 jako główny but treningowy - jak Mirage by się miał do niego? Właśnie drop bym chciał nie 0mm, tylko kilka, żeby sobie łagodnie przechodzić do minimalizmu. Nad wsparciem pronacji się zastanowię, bo tu różnie mi doradzano.
Na 6 Weidera nie mam obecnie czasu

Quote (kefir @ Jul 26 2014 10:49pm)
Chyba oczywiste jest, ze trening silowy zmniejsza ryzyko wystapienia urazow. ;o
Oczywiście, mam naderwany/uszkodzony/zerwany/naciągnięty piersiowy większy, gdy chodziłem na siłownię kilka lat temu

E: Rafał, zgubiłeś dowód na Biegu Powstania Warszawskiego?
This post was edited by Henio17 on Jul 26 2014 04:44pm