Ogólnie (za sklepbiegacza.pl) są 3 firmy z kompresją, oraz kilkadziesiąt, gdzie jest to pseudokompresja, czyli ucisk. Mianowicie: CEP, Compressport i X2U. W Polsce są 2 pierwsze. Sam sklepbiegacza oferuje jeszcze jakąś inną firmę w sprzedaży. Pewnie wszystkie 3 są porównywalne. Ja wybrałem opaskę Compressport, bo była na promocji wówczas. Żeby nie było, że na pewno CEP>Compressport nadmienię, że firma produkuje sprzęt medyczny, a wg badań nie ma naukowych podstaw do twierdzeń, że kompresja w czymkolwiek pomaga

Czyli wychodzi, że medycy nie znają się na medycynie, poniekąd.
Co do wyboru: CEP ma najlepiej określone jak dobrać i najwięcej kolorów; Compressport ma starszą i nowszą wersję (jak jest nowsze, to możliwe, że coś ulepszyli, ale podobno biegacze pytają o te stare wersje częściej); X2U może mieć największą kompresję ze wszystkich.
Są bodajże 3 poziomy kompresji, najsilniejsza jest dla chorych (żylaki), w bieganiu stosuje się najmniejszą na pewno, nie pamiętam gdzie jest ta środkowa.
Jak masz żylaki - kompresja Ci pomoże. Jak jesteś zdrowy - w teorii nawet powinno to szkodzić, ale praktyka to co innego

Ja mam Compressport opaskę na łydkę - jest dla mnie za długa (mam krótkie nogi - nie dało się dobrać i długości i rozmiaru na szerokość, żeby oba były ok), dobrze się czuję w kompresji, ale rozrywa mi się - możliwe, że będę reklamował, bo biegałem w tym z 4-5x tylko, a miało wytrzymywać lata. Możliwe, że paznokciem palca ręki pociągnąłem naciągniętą na łydkę kompresję, ale i to powinno wytrzymać imho.
A i Henio Szost biega w Compressporcie, jak ja

E: arachno_m znasz się na doborze butów do biegania?
This post was edited by Henio17 on Jul 23 2014 04:17pm