Quote (markov @ Mar 29 2013 01:01pm)
Wentylatory podpinasz pod zasilacz, tylko chlodzenie od procka podlaczasz pod mb. Tak to wyglada u mnie, nie wiem czy dodatkowo ze wzgledu na kontrole predkosci nie podpinasz ich najpierw do tej 'stacji', a ja pod zasilacz.
tak wlasnie myslalem ze kontrola obrotow bedzie miedzy wentylatorem a plyta glowna podlaczona
Quote (trz @ Mar 29 2013 01:18pm)
Na co ci tyle tych wentylatorów? wystarczy, że masz jeden z przodu i w zasilaczu jeden (ewentualnie z tyłu jeden jesli temperatura wysoka)
Obudowe kup jakaś firmowa np coolermaster (lepsza cyrkulacja powietrza, dużo miejsca w środku i raczej nie ma żadnycj drgań itp)
Wentylator od procesora podpinasz pod złacze cpu-fan 3 PIN na płycie głównej. Na płycie głównej masz jeszcze jedna złacze 3 PIN od chłodzenia płyty głównej, wiec tam też możesz coś podpiać gdy masz wolne złacze. Reszte wentylatorów pod kabel zasilajacy 4 PIN o ile masz przełaczki. Jesli jeden jest z potencjonometrem to na pewno jest przełaczka na zwykła wtyczke zasilajaca 4 PIN.
Gdy nie masz zamiaru na poczatku bawić sie w OC i jakoś nie przeszkadza ci głośnośc box-owe chłodzenia to raczej bym sie wstrzymał z zakupem nowego zestawu chłodzącego
wole miec za duzo wentylatorow niz za malo, a o halas sie nie martwie bo mam kontrole obrotow, no i zawsze moge sobie wygluszyc bude.
Quote (groom @ Mar 29 2013 03:42pm)
Plyte glowna kup taka jaka bedzie ci pasowac. Przewaznie kazda nowa plyta ma wyjscia pod 3-5 wentylatorow. Jezeli braknie ci wejsc to mozesz kupic przejsciowki 3pin->molex i bszposrednio podlaczasz wentylator pod zasilacz. Najlatwiej bedzie kupic jakis prosty kontroler obrotow z 4 mocnymi wejsciami zebys mogl sobie pod niego podlaczyc 8 wentylatorow. Kontroler podlaczasz pod zasilacz i tyle. Pod niego podlaczasz wszystkie wentylatory i plyte glowna masz z glowy.
to tez dobry pomysl, ale juz chyba lepiej podlaczyc wentylatory ktore nie zmieszcza sie na plycie pod zasilacz niz miec 2 kontrolery w obudowie.
ok, dzieki chyba wiem mniej wiecej o co chodzi. w specyfikacjach plyt glownych czesto nie podaja ilosci zlacz do wentylatorow i nie wiedzialem gdzie to podlaczyc jak bedzie za malo (a raczej tak bedzie).
btw. co sadzicie o chlodzeniu wodnym? oplaca sie z pewnoscia, ale jak wyglada roznica temperatur? czy kupujac tansza obudowe z 2 wentylatorami i roznice w cenie przeznaczyc na chlodzenie wodne wyjdzie na lepsze niz kupno tej obudowy co podalem i wypakowanie jej wentylatorami? wiem ze chlodnice sa dosc glosne, ale czy spadek temperatury jest na tyle duzy, zeby oplacalo sie to zakladac?
i jeszcze jedno, chlodzenie dyskow. oplaca sie podpinac wentylatory pod dyski? bede wkladac ssd pod partycje systemowa i hdd na pliki. wiem ze w ssd nie ma ruchomych czesci wiec chyba az tak mocno sie nie nagrzeje zeby podniesc temperature w obudowie? hdd niby ma ruchome talerze ale nigdy nie spotkalem sie z sytuacja przegrzewania sie dysku, kieszenie na wentylatory to pic na wode?
Quote (chedonista @ Mar 29 2013 05:13pm)
JAK BEDE MIAL CHWILE TO MOGE CI WSZYSTKO NAPISAC NA PM BO WIDZE, ZE BLADZISZ PRZYJACIELU XDD
CZEKAM