Quote (Romek_PL @ Mar 29 2013 09:57am)
siemanko, kupuje niedlugo obudowe do kompa a potem plyte glowna i po kolei wszystko co potrzeba. mam pytanie odnosnie wentylatorow i pozostalych dodatkow ktore dostane z obudowa (nox-coolbay-tx-czytnik-st-dokujaca-3xreg-went-i3126184359.html).
tam moge wsadzic 6 wentylatorow (1x tyl, 2x gora, 2x przod, 1x dol), do tego dam sobie osobne chlodzenie na procesor i jesli jest sens po jednym na dysk ssd i hdd. do tego na obudowie mam kontrole predkosci obrotow wiatrakow, stacje dyskow 2.5" i 3.5" i czytnik kart pamieci. wentylatory podlacza sie pod zlacza 3-pinowe na plycie glownej? jak mam dobierac plyte glowna zeby wszystko podlaczyc jak nalezy i zeby to dzialalo? za pomoc daje fg
Na co ci tyle tych wentylatorów? wystarczy, że masz jeden z przodu i w zasilaczu jeden (ewentualnie z tyłu jeden jesli temperatura wysoka)
Obudowe kup jakaś firmowa np coolermaster (lepsza cyrkulacja powietrza, dużo miejsca w środku i raczej nie ma żadnycj drgań itp)
Wentylator od procesora podpinasz pod złacze cpu-fan 3 PIN na płycie głównej. Na płycie głównej masz jeszcze jedna złacze 3 PIN od chłodzenia płyty głównej, wiec tam też możesz coś podpiać gdy masz wolne złacze. Reszte wentylatorów pod kabel zasilajacy 4 PIN o ile masz przełaczki. Jesli jeden jest z potencjonometrem to na pewno jest przełaczka na zwykła wtyczke zasilajaca 4 PIN.
Gdy nie masz zamiaru na poczatku bawić sie w OC i jakoś nie przeszkadza ci głośnośc box-owe chłodzenia to raczej bym sie wstrzymał z zakupem nowego zestawu chłodzącego
This post was edited by trz on Mar 29 2013 06:33am