Quote (Over_You @ 20 May 2014 16:49)
jesli odliczasz podatek kowalskiego jako to co zabralo ci panstwo to proponuje isc jeszcze dalej. odlicz to co twoj szef sobie odlicza. takim tokiem dojdziesz pewnie do jakiegos poziomu rzedu "1500% mojej wyplaty zabiera mi panstwo"
ty kurwa serio masz takie problemy czy taki z ciebie wyborny troll?
Jakie 1500%? nie rozumiem.
Odnośnie moich wyliczeń:
Kowalski zasadniczo mało mnie interesuje, interesuje mnie tylko jego praca dla mnie, za którą ja płace moje pieniądze.
Więc jeżeli kowalski wie że jego dniówka warta jest 200pln to za mniej nie pójdzie do pracy, a żeby on dostał tą swoją dniówke netto to ja muszę z moich już raz opodatkowanych pieniędzy muszę dać jego firmie odpowiednio więcej. Jak mu nie dam 300pln to on pójdzie na czarno pracować gdzie indziej za 200pln. Dochodzimy w ten sposób do kolejnej sprawy: niektórzy są obciążani podatkowo mniej niż pozostali, a ja jako człowiek z zasady uczciwy jestem dla rządu dojną krową i przeciwko temu protestuje.
Podatki muszą być niskie i płacone przez wszystkich.
Jeśli jedyną alternatywą jest ekscentryczny, inteligentny człowiek w muszce to on dostanie mój głos.
Zachód jest ok ale tam jest inne społeczeństwo, ludzie szanują to co państwowe.
U nas oszust podatkowy to "człowiek zaradny", "potrafi zadbać o rodzinę" a praca na czarno i łamanie prawa pracy nie jest traktowane w społeczeństwie jako oszustwo, w takim społeczeństwie jak nasze jedyny sposób na rozwój kraju to niskie podatki dochodowe.