Quote (Saskey @ 19 Aug 2013 14:32)
no to nawet nie wiedzialem, czyli spoko. bo powinien byc lekko uniwersalny. z takimi parametrami zblizenie powinno nie byc zle, a z go to sobie poradze ;d po prostu powoli zaczelo mnie nudzic noszenie duzego obiektywu do makro i kilku kitow zeby nie ograniczac sie do robienia np tylko makro bedac gdzies w plenerze.
ale moze niedlugo wezme do reki taki obiektyw, podepne pod puche i sam przetestuje. w kazdym razie wyjdzie w praniu jak poradze sobie z tak niska przeslona, jak siadzie to odkladam kase i kupie
http://i.imgur.com/yFPiI0q.jpg
z tej samej sesji, co to zdjecie wyzej
e/ chyba nowy dyfuzor bede musial zrobic ;s
ja sie niestety na wlasnych bledach nauczylem ze w fotografii nie ma obiektywow uniwersalnych (sa wielozadaniowe ale to wyjatki) najlepiej sie nastawic na cos konkretnego i w ta strone kierowac nadmiar gotowki, bo przy takiej ilosci wydanej kasy to juz sie ma konkretne oczekiwania i niestety bryndza wychodzi jak sie nie dostaje tego co by sie dostac chcialo
co do jasnego obiektywu to tylko na plus wychodzi, swiatla nigdy za malo, przyslone przeciez mozna zawsze przymknac tak wiec to akurat zaden problem
mi bardziej chodzi o to ze obiektywy typu zoom zawsze beda mialy duzo gorsza rozdzielczosc niz stalki, tak wiec na wejsciu tracisz sporo szczegolow, czyli to co w macro najcenniejsze,
nie ma sie co sugerowac testami rozdzielczosci bo te cyferki nie do konca sprawdzaja sie w praktyce
co do motyla to zdjecie bardzo dobre, tylko mam wrazenie ze troche za mocny kontrast wbity i balans bieli tez do poprawy (no chyba ze to ekran mojego badziewnego lapka w robocie tak chujowo oddaje kolory)