miałem problem z iCloudem, nie synchornizował mi iWorka i plików iCloud od jakiegoś czasu. znalazłem poradnik jak to ogarnąć bez przywracania systemu i w sumie udało mi się wymusić synchronizację ale teraz mi pewnie z dwa dni będzie wszystko na nowo wrzucać do chmury xD Plus jest taki że widzę wszystkie pliki między iOS a Maciem, więc działa. iWork też ruszył z kopyta.
Pierwszy większy problem z iCloudem po ~3 latach używania. W ostatnich kilku tygodniach zmieniłem plan iCloud na mniejszy i zrezygnowałem z Apple Music, może ktoś się zdenerwował i zrobił mi na złość
Na szczęście co tydzień robię backup na dysku zewnętrznym więc nawet jak mi się coś usunie przez przypadek to przywracam + mam dodatkowo kolejny dysk z Time Machine więc czuję się w miarę bezpiecznie.
Jak coś to polecam program Compare & Sync Folders (~40 PLN) do synchronizacji folderów. W kilka sekund przygotowuje pliki do przeniesienia według potrzeb. Ma wiele trybów synchronizacji, na Windowsie kiedyś używałem Total Commandera i też był OK, chociaż ten robi to wszystko szybciej i ma więcej możliwości.
Czekam z niecierpliwością na iOS13, szczególnie na nowe przypomnienia i shortcutsy. Od dawna używam Thingsów i są super, ale brakuje im dwóch funkcji: przypomnienia w danej lokalizacji i dodawania załączników. To pierwsze posiada tylko systemowy reminders app i dość często z tego korzystam, drugie będzie w iOS13 dopiero. Mam nadzieję że zrobili to dobrze i porzucę Things na dobre.