Quote (elfisher @ 11 Dec 2011 11:14)
to ja zadam podstawowe pytanie: miales kiedykolwiek iphone w rekach dluzej niz 10 minut? wiekszosc hejterow nigdy nie miala stycznosci ze sprzetem apple'a i kopiuja tylko to, co pisza fanboje androida, inni twierdza ze sa wielkimi znawcami iOS bo kumpel kumpla mial kiedys ip1 i ja go trzymalem w rece ale dupy mi nie urywalo.
wojna apple-android skonczy sie dopiero jak klon googla upadnie. nie ma sensu porownywac systemow iloscia sprzedanych smartfonow bo androida wrzuci byle hujawei do zlomu za 20$ i sprzeda w azji 10mln sztuk.
Ale jacy fanboy'e? Wystarczy napisać, że iOS nie jest najlepszym systemem na świecie albo że ktoś woli Androida i zaczyna się lament i agresja.
Ja próbowałem troche pochwalić Androida, pokazać różne podejście systemów do użytkownika i w miare obiektywnie to zakończyć to mnie zjechałeś. Wyzwałeś mnie od fanboy'a Samsunga, chociaż nigdy żadnego nie miałem nie licząc ostatnio i5700, na którego narzekałem wszędzie gdzie się da, a o SGSach często wspominam dlatego, że mają zwykle najlepszy stosunek cena/jakość. Ja jestem z tych, dla których nie liczy się producent tylko konkretny model.
Co do Twojego wcześniejszego posta - moje telefony z Androidem były niezawdone, chyba, że świadomie z nimi eksperymentowałem.
Trzeba było kupić używanego SGSa zamiast jakiegoś SE Neo, pobawić się chwile z romami i może zrozumiałbyś chociaż częściowo dlaczego niektórzy chwalą Androida. iPhone to segment premium, SGS2/1 to high/mid end i porównanie 2-letniego telefonu wartego 900 zł do nowego SE za 700 zawsze wyjdzie na korzyść tego pierwszego. Masz kilkaset modeli telefonów z Androidem, stąd czasem problemy z programami, ale wybierając popularny model problemy znikają, bo nikt nie zrobi np. gry niekompatybilnej z w/w SGS-em.
Co do iTunes to ja znam w nim każdą ikonkę, a jeśli mam możliwość obsługi czegoś w trybie typowego 'storage device' to go wybiore. Każdy odtwarzacz muzyki (iPody/iPhone też) można obsługiwać np. przez Winampa czy WMP dość podobnie jak przez iTunes, a i tak wszyscy ładują pliki przez kopiuj/wklej.
Ja mam Androida i iPhone, z obu jestem zadowolony, ale moim głównym telefonem jest ten z Androidem. Wole go i koniec, głównie ze względu na większą możliwość dostosowania telefonu pod siebie (nie obchodzi mnie tapeta i dzwonki, ale baaardzo intensywnie korzystam np. z widgetów) i górną belkę z całym panelem. Jak ktoś nie może zrozumieć tego, że nie wszystkim podoba się ten sam system to ma problem z głową. No i jestem gotowy posiedzieć na forach raz na miesiąc 30-60 minut, wybrać nowy rom i wrzucić go do telefonu.
Co do przegonienia Androida przez iOS to w tej chwili 50% nowych telefonów wychodzi z ludzikiem, a od kilku tygodni mamy ICS-a, który likwiduje chyba 2 największe wady tego systemu. Większość programów rzeczywiście wychodziła na iOS, bo ludzie z iPhone'ami pewnie więcej kasy wydawali na aplikacje, ale wreszcie to może się zmienić.
Quote (Fluence @ 11 Dec 2011 11:46)
mam iP 4, iOS 5.0 +JB i jak chcę teraz przywrócić go do stanu fabrycznego (czyli czysty iOS 5.0 bez jb) to wystarczy go w iTunes odtworzyć?
Tak. Ile byś nie grzebał przy telefonie to po restore masz telefon jak z fabryki.