d2jsp
Log InRegister
d2jsp Forums > Off-Topic > International > Polska > Apple > Temat Oficjalny
Prev13031323334339Next
Add Reply New Topic New Poll
Member
Gold: 0.00
Dec 10 2011 07:54am
Quote (Pozer @ Dec 10 2011 12:57pm)
Mozna nas wlascicieli iPhone'ow, iPadow czy iPod Touch na palcach jednej dloni tutaj policzyc, a was sa milardy.

bo cos pewnie jest tutaj lepsze?
selfown.
Member
Gold: 3,000.01
Dec 10 2011 08:07am
Quote (toyo @ Dec 9 2011 11:04pm)
Typowy fanboy iPhone'a. Ktoś powiedział, że woli SGS2 to go zjechałeś.

Jako osoba, która używa w miare równolegle iOS i Androida, spróbuje w miare obiektywnie powiedzieć co i jak.

To dwa różne systemy i różne filozofie oprogramowania. Jeden otwarty, drugi zamknięty.
iPhone jest niby idealny i bez dziur? Chociażby JB jest przykładem tego, że nie. Ile by się przy nim nie napracowali JB i tak wychodzi równo z premierą nowego oprogramowania.
Też można narobić syfu, przykład sprzed miesiąca http://di.com.pl/news/41456,0,AplikacjazAppStoremozebyczlosliwawideo.html i do tego zajebiste podejście idealnego Apple'a.
Jakieś dane liczbowe odnośnie "dziurawości" obu systemów?

Instalując aplikacje popularne i/lub znanych firm, a właśnie takich używa większość osób nie masz szans trafić na syf. Jeśli masz to takie same na iOS co na Androidzie, a jak wgrywasz na Androida np. kalkulator, który prosi o dostęp do smsów i internetu to tylko Twoja wina.
Apple wpuszcza do swojego sklepu aplikacje wg własnego widzi-mi-się, bo bezpieczeństwo może być wymówką na wszystko.
To, że nie masz flasha na iOS, bo Jobs miał takie widzi-mi-się to też zaleta?

IMO w skrócie: iOS jest lepszy dla osób, którym nie chce się myśleć i są w stanie poświęcić za to funkcjonalność systemu, a filozofie Androida mogą krytykować tylko osoby bez JB, bo po jego zrobieniu masz system z podejściem do użytkownika takim samym jak system od Apple'a.

Ale ta funkcjonalnosc systemu jest wykorzystywana tylko przez bardzo maly procent uzytkownikow.

Co do latwosci np kopiowania muzyki, nam sie to moze dziwne wydawac, ale dla zwyklego, przecietnego uzytkownika, kopiowanie muzyki/filmow/czegokolwiek przez iTunes jest znacznie bardziej intuicyjne i latwiejsze niz grzebanie po folderach.

Co do JB to jako ciekawostke dodam, ze niestety minely juz ponad 2 miesiace od premiery iOS'a 5.0 i nadal nie ma zadnego JB na iPada 2 :(

Sam uzywam i SGS S2 i iPada i tak prawde mowiac ciezko mi powiedziec, czy gdybym mial innego tableta niz iPada to bylbym zadowolony - chyba glownie dlatego, ze aplikacji na tablety Androidowe jest strasznie malo. Do tego developerzy znaaaaacznie chetniej wydaja aplikacje na iPada, glownie dlatego ze tablety Androida nie odniosly takiego sukcesu.

Quote (saszas @ Dec 10 2011 02:54pm)
selfown.

Eh, to strasznie zamkniete myslenie, teraz zastanow sie ile roznych modeli telefonow z Androidem w kazdym przedziale cenowym jest i z czego to wynika, pisalem o tym pare stron wczesniej(albo w temacie o Androidzie, nie pamietam).

This post was edited by IHateEverythingAboutYou on Dec 10 2011 08:09am
Banned
Gold: 4,043.00
Warn: 10%
Dec 10 2011 08:17am
Quote (saszas @ Dec 10 2011 01:54pm)
selfown.
A Fiat jest lepszy od Porsche, bo wiecej osob tez go ma. :mellow:
Member
Gold: 0.99
Dec 10 2011 08:22am
Quote (Pozer @ Dec 10 2011 03:17pm)
A Fiat jest lepszy od Porsche, bo wiecej osob tez go ma.  :mellow:

fiat zdobyl wiecej razy car of the year ;)
Member
Dec 10 2011 04:21pm
Quote (Pozer @ Dec 10 2011 02:17pm)
A Fiat jest lepszy od Porsche, bo wiecej osob tez go ma.  :mellow:

samochod i telefon.
piernik i wiatrak.

ale jednak:
porsche to samochody sportowe, inna polka.
dla faceta z rodzina eleganckie i praktyczne kombi, czy nawet minivan bedzie lepszym wyjsciem- porsche zabawka na weekondowe jazdy.
tak dla mnie android i samsungi beda dobrym, tanim i praktycznym wyjsciem- produkty apple drogimi zabawkami.
owszem sprzet porzadny, ale cena i kompatybilnosc (przynajmniej tych pierwszych modeli) nie moze konkurowac z samsungiem.
czy 1zl, czy 1k- kazdy winien byc wydany rozsadnie, a ja nie widze sesnu w przeplacaniu.

Quote (chedonista @ Dec 10 2011 02:22pm)
fiat zdobyl wiecej razy car of the year  ;)

i jest tez przyklad.
Member
Gold: 50.00
Dec 11 2011 03:14am
Quote (saszas @ 10 Dec 2011 23:21)
samochod i telefon.
piernik i wiatrak.

ale jednak:
porsche to samochody sportowe, inna polka.
dla faceta z rodzina eleganckie i praktyczne kombi, czy nawet minivan bedzie lepszym wyjsciem- porsche zabawka na weekondowe jazdy.
tak dla mnie android i samsungi beda dobrym, tanim i praktycznym wyjsciem- produkty apple drogimi zabawkami.
owszem sprzet porzadny, ale cena i kompatybilnosc (przynajmniej tych pierwszych modeli) nie moze konkurowac z samsungiem.
czy 1zl, czy 1k- kazdy winien byc wydany rozsadnie, a ja nie widze sesnu w przeplacaniu.

i jest tez przyklad.

to ja zadam podstawowe pytanie: miales kiedykolwiek iphone w rekach dluzej niz 10 minut? wiekszosc hejterow nigdy nie miala stycznosci ze sprzetem apple'a i kopiuja tylko to, co pisza fanboje androida, inni twierdza ze sa wielkimi znawcami iOS bo kumpel kumpla mial kiedys ip1 i ja go trzymalem w rece ale dupy mi nie urywalo.
wojna apple-android skonczy sie dopiero jak klon googla upadnie. nie ma sensu porownywac systemow iloscia sprzedanych smartfonow bo androida wrzuci byle hujawei do zlomu za 20$ i sprzeda w azji 10mln sztuk.
Member
Dec 11 2011 03:45am
Quote (elfisher @ Dec 11 2011 11:14am)
to ja zadam podstawowe pytanie: miales kiedykolwiek iphone w rekach dluzej niz 10 minut? wiekszosc hejterow nigdy nie miala stycznosci ze sprzetem apple'a i kopiuja tylko to, co pisza fanboje androida, inni twierdza ze sa wielkimi znawcami iOS bo kumpel kumpla mial kiedys ip1 i ja go trzymalem w rece ale dupy mi nie urywalo.
wojna apple-android skonczy sie dopiero jak klon googla upadnie. nie ma sensu porownywac systemow iloscia sprzedanych smartfonow bo androida wrzuci byle hujawei do zlomu za 20$ i sprzeda w azji 10mln sztuk.

Ja mialem przez rok naprawde extra sprzet to sie przyznam nigdy mi sie nie zacinal ale jesli chodzi o kopiowanie plikow miedzy telefonami / komputerami beznadzieja dlatego przesiadlem
sie na andka sgs 2 i wszystko na lacioszku ale nie mowie ze jak mnie nie zachwyci ip5 to go nie kupie :)
Member
Gold: 975.00
Dec 11 2011 03:46am
mam iP 4, iOS 5.0 +JB i jak chcę teraz przywrócić go do stanu fabrycznego (czyli czysty iOS 5.0 bez jb) to wystarczy go w iTunes odtworzyć?
Member
Gold: 50.00
Dec 11 2011 03:53am
Quote (Fluence @ 11 Dec 2011 10:46)
mam iP 4, iOS 5.0 +JB i jak chcę teraz przywrócić go do stanu fabrycznego (czyli czysty iOS 5.0 bez jb)  to wystarczy go w iTunes odtworzyć?

restere w itunes i masz ip bez jb :)
Member
Gold: 4.00
Dec 11 2011 04:19am
Quote (elfisher @ 11 Dec 2011 11:14)

Ale jacy fanboy'e? Wystarczy napisać, że iOS nie jest najlepszym systemem na świecie albo że ktoś woli Androida i zaczyna się lament i agresja.
Ja próbowałem troche pochwalić Androida, pokazać różne podejście systemów do użytkownika i w miare obiektywnie to zakończyć to mnie zjechałeś. Wyzwałeś mnie od fanboy'a Samsunga, chociaż nigdy żadnego nie miałem nie licząc ostatnio i5700, na którego narzekałem wszędzie gdzie się da, a o SGSach często wspominam dlatego, że mają zwykle najlepszy stosunek cena/jakość. Ja jestem z tych, dla których nie liczy się producent tylko konkretny model.

Co do Twojego wcześniejszego posta - moje telefony z Androidem były niezawdone, chyba, że świadomie z nimi eksperymentowałem.

Trzeba było kupić używanego SGSa zamiast jakiegoś SE Neo, pobawić się chwile z romami i może zrozumiałbyś chociaż częściowo dlaczego niektórzy chwalą Androida. iPhone to segment premium, SGS2/1 to high/mid end i porównanie 2-letniego telefonu wartego 900 zł do nowego SE za 700 zawsze wyjdzie na korzyść tego pierwszego. Masz kilkaset modeli telefonów z Androidem, stąd czasem problemy z programami, ale wybierając popularny model problemy znikają, bo nikt nie zrobi np. gry niekompatybilnej z w/w SGS-em.

Co do iTunes to ja znam w nim każdą ikonkę, a jeśli mam możliwość obsługi czegoś w trybie typowego 'storage device' to go wybiore. Każdy odtwarzacz muzyki (iPody/iPhone też) można obsługiwać np. przez Winampa czy WMP dość podobnie jak przez iTunes, a i tak wszyscy ładują pliki przez kopiuj/wklej.

Ja mam Androida i iPhone, z obu jestem zadowolony, ale moim głównym telefonem jest ten z Androidem. Wole go i koniec, głównie ze względu na większą możliwość dostosowania telefonu pod siebie (nie obchodzi mnie tapeta i dzwonki, ale baaardzo intensywnie korzystam np. z widgetów) i górną belkę z całym panelem. Jak ktoś nie może zrozumieć tego, że nie wszystkim podoba się ten sam system to ma problem z głową. No i jestem gotowy posiedzieć na forach raz na miesiąc 30-60 minut, wybrać nowy rom i wrzucić go do telefonu.

Co do przegonienia Androida przez iOS to w tej chwili 50% nowych telefonów wychodzi z ludzikiem, a od kilku tygodni mamy ICS-a, który likwiduje chyba 2 największe wady tego systemu. Większość programów rzeczywiście wychodziła na iOS, bo ludzie z iPhone'ami pewnie więcej kasy wydawali na aplikacje, ale wreszcie to może się zmienić.

Quote (Fluence @ 11 Dec 2011 11:46)
mam iP 4, iOS 5.0 +JB i jak chcę teraz przywrócić go do stanu fabrycznego (czyli czysty iOS 5.0 bez jb)  to wystarczy go w iTunes odtworzyć?

Tak. Ile byś nie grzebał przy telefonie to po restore masz telefon jak z fabryki.
Go Back To Polska Topic List
Prev13031323334339Next
Add Reply New Topic New Poll