d2jsp
Log InRegister
d2jsp Forums > Off-Topic > International > Polska > Topic O Literaturze Fantasy #3 > Kolejny Repost.
Prev13031323334205Next
Add Reply New Topic New Poll
Member
Gold: 2,777.00
Sep 16 2010 07:51am
wrocilem z wakacji i biore sie za "lowcy dusz" piekary. mam nadzieje ze troche podniesie poziom w stosunku do poprzednich tomow bo byly mocno srednie (niewiele z nich pamietam)

potem co polecacie bardziej - gre o tron czy malowanego czlowieka? kojarze ze o tych dwoch chyba najwiecej mowiliscie
Member
Gold: 0.00
Sep 16 2010 10:24am
Quote (cOr @ 16 Sep 2010 15:51)
wrocilem z wakacji i biore sie za "lowcy dusz" piekary. mam nadzieje ze troche podniesie poziom w stosunku do poprzednich tomow bo byly mocno srednie (niewiele z nich pamietam)

potem co polecacie bardziej - gre o tron czy malowanego czlowieka? kojarze ze o tych dwoch chyba najwiecej mowiliscie

gra o tron -> malowany czlowiek
Member
Gold: Locked
Warn: 100%
Sep 17 2010 05:21am
Quote (cOr @ Sep 16 2010 01:51pm)

nie czytalem malowanego, moge polecic Gre o Tron, jedna z lepszych o ile nie najlepsza ksiazka fantasy jaka mialem okazje czytac : )
wg ranking biblionetki:
http://www.biblionetka.pl/stats.aspx?genre=20

Pierwsze cztery książki to jeden cykl, Gra o Tron jest pierwsza czescia.
Member
Gold: 28,575.00
Sep 17 2010 05:33am
Quote (CoD_id @ 17 Sep 2010 13:21)
nie czytalem malowanego, moge polecic Gre o Tron, jedna z lepszych o ile nie najlepsza ksiazka fantasy jaka mialem okazje czytac : )
wg ranking biblionetki:
http://www.biblionetka.pl/stats.aspx?genre=20

Pierwsze cztery książki to jeden cykl, Gra o Tron jest pierwsza czescia.

Skandaliczne niektore oceny, zajrzalem tutaj:

http://www.biblionetka.pl/stats.aspx?genre=20&sel=worst_by_reviewers

wsrod najnizej ocenianych przez tak zwanych "recenzentow" wszystkie 3 achaje, wiekszosc wedrowyczow i Sluga Bozy Piekary. Dym i Lustra Gaimana tez nisko, podobnie jak Mistrz Zagadek z Hed. Skandal.

Jezeli najwyzej oceniane przez uzytkownikow z ksiazek Sapkowskiego sa zbiory opowiadan, czyli ostatnie zyczenie, miecz przeznaczenia i opowiadania o wiedzminie, a nizej takie ksiazki jak Czas Pogardy czy Chrzest Ognia, to oznacza, ze cos jest nie tak.

Makabra, nie wiem co za ludzie to oceniaja i recenzuja, bo pewnie gro z nich nawet nie czytalo tych ksiazek.
Member
Sep 17 2010 05:36am
Quote (RoGh @ Sep 17 2010 11:33am)
Skandaliczne niektore oceny, zajrzalem tutaj:

http://www.biblionetka.pl/stats.aspx?genre=20&sel=worst_by_reviewers

wsrod najnizej ocenianych przez tak zwanych "recenzentow" wszystkie 3 achaje, wiekszosc wedrowyczow i Sluga Bozy Piekary. Dym i Lustra Gaimana tez nisko, podobnie jak Mistrz Zagadek z Hed. Skandal.

Jezeli najwyzej oceniane przez uzytkownikow z ksiazek Sapkowskiego sa zbiory opowiadan, czyli ostatnie zyczenie, miecz przeznaczenia i opowiadania o wiedzminie, a nizej takie ksiazki jak Czas Pogardy czy Chrzest Ognia, to oznacza, ze cos jest nie tak.

Makabra, nie wiem co za ludzie to oceniaja i recenzuja, bo pewnie gro z nich nawet nie czytalo tych ksiazek.

99 Najdalszy brzeg (Le Guin Ursula K. (Le Guin Ursula Kroeber)) [do książki dodano opisy lub recenzje] 31 4,74 4,76
100 Czarnoksiężnik z Archipelagu (Le Guin Ursula K. (Le Guin Ursula Kroeber)) [do książki dodano opisy lub recenzje] 52 4,75 4,84

to też ciut za nisko, ale zawsze jest jakis spis sensownych ksiazek jak ktos nie wie za co sie zabrac : )
Member
Sep 17 2010 08:11am
Quote (CoD_id @ 17 Sep 2010 13:36)
99    Najdalszy brzeg (Le Guin Ursula K. (Le Guin Ursula Kroeber)) [do książki dodano opisy lub recenzje]    31  4,74  4,76
100  Czarnoksiężnik z Archipelagu (Le Guin Ursula K. (Le Guin Ursula Kroeber)) [do książki dodano opisy lub recenzje]  52  4,75  4,84

to też ciut za nisko, ale zawsze jest jakis spis sensownych ksiazek jak ktos nie wie za co sie zabrac : )

ja sie trzymam tego spisu jesli chodzi o ksiazki ktore warto przeczytac:

http://www.bestfantasybooks.com/top25-fantasy-books.php

brzmi infantylnie, ale kolesie wiedza co pisza, wystarczy poczytac ich recki ksiazek ktore sie samemu przeczytalo.
Banned
Sep 17 2010 08:24am
Quote (cauchy @ Sep 17 2010 04:11pm)
ja sie trzymam tego spisu jesli chodzi o ksiazki ktore warto przeczytac:

http://www.bestfantasybooks.com/top25-fantasy-books.php

brzmi infantylnie, ale kolesie wiedza co pisza, wystarczy poczytac ich recki ksiazek ktore sie samemu przeczytalo.

fajne, same klasyki w sumie : )
Member
Gold: 28,575.00
Sep 18 2010 07:02pm
Przeczytalem pierwszy tom Night Angela, The way of shadows aka droga cienia. Jak ktos wie ze bedzie czytal i nie chce absolutnie nic wiedziec o fabule, to niech nie zjezdza wzrokiem w dol mojego posta.

Dobre. Fajne. Przyjemne. A przede wszystkim to moj ulubiony rodzaj fantasy. Musi byc chociaz minimum "epickosci" ( przynajmniej walka o dobro/byt krolestwa czy tam panstwa ) i glowny bohater musi cos soba prezentowac w kwestiach bitewnych.
Nie mowie, ze ma byc od razu Gotrekiem, albo w wypadku tej ksiazki Durzo Blintem, ale nie lubie miec jako glownego bohatera leszcza. Chyba, ze ma "epickiego" kompana ( jak G&F, zreszta F tez stal sie epicki ) albo kompanow.
Oczywiscie narracja z perspektywy osob trzecich to co innego, bardzo czesto ciekawe urozmaicenie.
Ksiazka szybko mi sie spodobala, jakos w 3 cwiartce mialem chwile zwatpienia, bo myslalem, ze skonczy sie to troche inaczej ( jeszcze bardziej krwawo, a trzeba przeciez zachowac jakis umiar ), ale ostatecznie calosc zostala ladnie domknieta.
Zapewne jutro zaczne z part 2. Dzieki Cauchy za cynk, widzialem to na polkach w empiku, ale nie trace czasu na niesprawdzone pozycje. Wiem np. ze ksiazek Trudi Canavan nie tkne, chocby pasy ze mnie darli.

This post was edited by RoGh on Sep 18 2010 07:02pm
Member
Sep 19 2010 02:22pm
Quote (RoGh @ 19 Sep 2010 03:02)
Dzieki Cauchy za cynk, widzialem to na polkach w empiku, ale nie trace czasu na niesprawdzone pozycje. Wiem np. ze ksiazek Trudi Canavan nie tkne, chocby pasy ze mnie darli.

Ciesze sie ze sie podobalo. Moge tylko powiedziec, ze dalej bylo tylko lepiej, mnie w szczegolnosci zapadl w pamieci 3ci tom ;-)
Member
Sep 20 2010 01:59am
a ja wciaz czekam na nowe ksiazki : /
Go Back To Polska Topic List
Prev13031323334205Next
Add Reply New Topic New Poll