d2jsp
Log InRegister
d2jsp Forums > Off-Topic > International > Polska > Bieganie > Temat Oficjalny.
Prev1304305306307308471Next
Add Reply New Topic New Poll
Member
Gold: 2.00
Feb 1 2014 03:44pm
Witam Panowie.
Mam pewne pytanie odnośnie biegania, mianowicie od dosyć dawna (3 lata) regularnie uczęszczam na siłownię. Jednak z aerobami/biegami czy wszelkim ruchem mam bardzo mało wspólnego.. Przez co jak wiadomo nazbierało się kilka zbędnych kilogramów tłuszczu :(
Chciałbym do treningu siłowego dorzucić wieczorne/po treningowe bieganie. Od czego musiałbym zacząć? Jak biegać aby nie "przepalić" mięśni na które tak ciężko pracowałem? Dietę posiadam mniej więcej pod grupę krwi.
Jakie utrzymywać tętno? Bieg czy marszobieg? Jaki dystans? Jaki czas biegów aby jak już wspomniałem nie przepalić zbyt wiele mięsa? Jeśli marszobieg to jaki dystans chodu a jaki biegu?
Jeśli coś jest ważnego to prosiłbym o porady.
Z góry dzięki ;)
Member
Gold: 0.00
Feb 1 2014 03:58pm
Quote (Redel @ Feb 1 2014 11:44pm)
Witam Panowie.
Mam pewne pytanie odnośnie biegania, mianowicie od dosyć dawna (3 lata) regularnie uczęszczam na siłownię. Jednak z aerobami/biegami czy wszelkim ruchem mam bardzo mało wspólnego.. Przez co jak wiadomo nazbierało się kilka zbędnych kilogramów tłuszczu :(
Chciałbym do treningu siłowego dorzucić wieczorne/po treningowe bieganie. Od czego musiałbym zacząć? Jak biegać aby nie "przepalić" mięśni na które tak ciężko pracowałem? Dietę posiadam mniej więcej pod grupę krwi.
Jakie utrzymywać tętno? Bieg czy marszobieg? Jaki dystans? Jaki czas biegów aby jak już wspomniałem nie przepalić zbyt wiele mięsa? Jeśli marszobieg to jaki dystans chodu a jaki biegu?
Z góry dzięki ;)

Nie jestem dietetykiem, ale rzuciły mi się w oczy dwie rzeczy
Dieta pod grupę krwi - osobiście nie wierzę w to głównie przez to, że tego nie sprawdzałem, więc chętnie dowiedziałbym się twojej opinii o tym
Spalanie mięśni - niektórzy w to też nie wierzą, imo coś takie może i jest, ale jak już to na pewno przy dłuższych wybieganiach - 20km+
A w twoim wypadku najlepiej zacząć od marszobiegów powiedzmy 30min (spokojnie znajdziesz na necie jakiś plan) i tak jak dojdziesz do 1h treningów biegowych to zacznie ładnie spadać fat ;)

Dla zbudowania cardio możesz zacząć wrzucać 10min cardio przed siłownią
A odnośnie samych treningów biegowych, raczej rób je w jakiś przerwach od siłowni (powiedzmy siłownia rano bieganie wieczorem lub na odwrót) - po prostu nie łącz siłowni z dłuższym cardio
I ostatnia rzecz: rób 1 dniowe przerwy między treningiem siłowym nóg, a bieganiem (w moim przypadku mam 1 dzień przed i 2-3 po ze względu na zakwasy po siłowni)

This post was edited by demontaczki on Feb 1 2014 03:59pm
Member
Gold: 3,704.84
Feb 1 2014 04:36pm
Quote (Redel @ Feb 1 2014 10:44pm)
Witam Panowie.
Z góry dzięki ;)

zaczynamy od marszobiegow, moze byc 1min biegu przeplatana z 1min marszu. jak masz na starcie lepsza kondycje to mozesz krocej isc lub dluzej biec. a najlepiej w ogole pierwsze 2-3 tyg tylko chodzic - nie spacerowac, a energicznie chodzic. Pierwszy miesiac moze byc ok 25-40min ruchu.
jak nie cwiczysz nog na silce, to mozesz wlaczyc bieganie, ale ogolnie dla biegowego rozwoju lepiej jest takie treningi rozdzielac.
buty do biegania musza byc, polecamy tu Kalenji z Decathlonu, niezle w dobrej cenie.
o tetnie trudno rozmawiac, bo poczatkujacy maja je dosc wysokie, a bez sprzetu i tak go nie zmierzysz.
Member
Gold: 2.00
Feb 2 2014 03:16am
Quote (demontaczki @ 1 Feb 2014 22:58)
Nie jestem dietetykiem, ale rzuciły mi się w oczy dwie rzeczy
Dieta pod grupę krwi - osobiście nie wierzę w to głównie przez to, że tego nie sprawdzałem, więc chętnie dowiedziałbym się twojej opinii o tym
Spalanie mięśni - niektórzy w to też nie wierzą, imo coś takie może i jest, ale jak już to na pewno przy dłuższych wybieganiach - 20km+
A w twoim wypadku najlepiej zacząć od marszobiegów powiedzmy 30min (spokojnie znajdziesz na necie jakiś plan) i tak jak dojdziesz do 1h treningów biegowych to zacznie ładnie spadać fat ;)

Dla zbudowania cardio możesz zacząć wrzucać 10min cardio przed siłownią
A odnośnie samych treningów biegowych, raczej rób je w jakiś przerwach od siłowni (powiedzmy siłownia rano bieganie wieczorem lub na odwrót) - po prostu nie łącz siłowni z dłuższym cardio
I ostatnia rzecz: rób 1 dniowe przerwy między treningiem siłowym nóg, a bieganiem (w moim przypadku mam 1 dzień przed i 2-3 po ze względu na zakwasy po siłowni)

Jeśli chodzi o dietę a grupę krwi to polecam lekturę właśnie w tej dziedzinie DIETA A GRUPA KRWI, można znaleźć na necie czy też w lepszych księgarniach. Każda grupa krwi ma swoje składniki, które albo powinna jeść albo po prostu są niewskazane :)
Każda z grup się czymś charakteryzuje.
Ogólnie treningi mam o 13 lub o 14 w zależności od dnia, więc nie bardzo mógłbym je w taki sposób rozdzielić..

Quote (Henio17 @ 1 Feb 2014 23:36)
zaczynamy od marszobiegow, moze byc 1min biegu przeplatana z 1min marszu. jak masz na starcie lepsza kondycje to mozesz krocej isc lub dluzej biec. a najlepiej w ogole pierwsze 2-3 tyg tylko chodzic - nie spacerowac, a energicznie chodzic. Pierwszy miesiac moze byc ok 25-40min ruchu.
jak nie cwiczysz nog na silce, to mozesz wlaczyc bieganie, ale ogolnie dla biegowego rozwoju lepiej jest takie treningi rozdzielac.
buty do biegania musza byc, polecamy tu Kalenji z Decathlonu, niezle w dobrej cenie.
o tetnie trudno rozmawiac, bo poczatkujacy maja je dosc wysokie, a bez sprzetu i tak go nie zmierzysz.

Na siłowni robię regularnie nogi dwa razy w tygodniu tj. wtorek i piątek :)
Myślę, że na początek miałbym dobre buty ponieważ posiadam Asics gel saga 2.
Nie mógłbym po prostu pochodzić przez 30 minut na bieżni po treningu siłowym i 10 minut przed treningiem siłowym? I powiedzmy po 3 tygodniach dorzucić zamiast chodu to lekki trucht lub właśnie marszobieg?
Na maszynach jestem w stanie sprawdzić tętno a jak zrobi się cieplej to mógłbym już biegać na powietrzu jakieś dystanse.
Dzięki za odpowiedzi :)

Quote (Bieniol @ 2 Feb 2014 10:19)

@ Redel. Co do Twojego postu. To nie masz się co bać o jakieś spalanie mięśni. Jeśli jesteś "duży" ( czyli bardzo umięśniony ) to na początku będziesz się szybciej męczył.  Tak to działa :)  Na początek to tak jak Henio pisał, rób marszobiegi. Tutaj masz przykładowy link http://www.bieganie.pl/?show=1&cat=19&id=547
E: aha i nie biegaj w ten sam dzień co siłownia.

.

Treningi siłowe mam poniedziałek wtorek czwartek piątek więc musiałbym biegać we wszystkie pozostałe dni jeśli dobrze rozumiem?

This post was edited by Redel on Feb 2 2014 03:23am
Member
Gold: 0.00
Feb 2 2014 03:19am
Quote (Henio17 @ Feb 1 2014 10:17pm)
malo cos ostatnio biegamy :(
dzis konsultowalem swoja obecna kontuzje i postanowilem wrocic do treningow od 9 lutego, od biegu zbiegiemnatury.pl na 5km. ofc potraktuje go mocno treningowo - 5:30-6:00min/km, przy czym pierwszy km bedzie stosunkowo wolny, a rozgrzewka przed biegiem stosunkowo krotka kilometrazowo.
E: poskarzylem sie na organizacje treningu OWM na fb, poprosili o ocene calego zajscia od razu mowiac ze wszystko bylo przeprowadzone lege artis, dostalem odpowiedz po 2-3dniach, ze bylo dobrze organizacyjnie, ale ze wzgledu na moja kontuzje dostaje pakiet na OWM za free :)

Hehe :) napisałeś na FB to teraz każdy będzie chciał dostać pakiet startowy na "kontuzję" :) W Twoim przypadku jest ona prawdziwa :)
Ja w tygodniu nie miałem zwyczajnie czasu, żeby wyjść pobiegać. Za dużo pracy itp.

@ Redel. Co do Twojego postu. To nie masz się co bać o jakieś spalanie mięśni. Jeśli jesteś "duży" ( czyli bardzo umięśniony ) to na początku będziesz się szybciej męczył. Tak to działa :) Na początek to tak jak Henio pisał, rób marszobiegi. Tutaj masz przykładowy link http://www.bieganie.pl/?show=1&cat=19&id=547
E: aha i nie biegaj w ten sam dzień co siłownia.

Dzisiaj robiłem długie wybieganie, żeby sobie odpocząć w biegu :) wyszło to całkiem fajnie, biorąc pod uwagę warunki panujące na chodnikach/ulicach.
Tak wyglądała trasa z dzisiaj:

Za 2 tygodnie może wystartuję w biegu na Turbacz w Gorcach. Kolega mnie mocno namawia. Już w sumie jestem zapisany ale nie opłaciłem jeszcze. 16.6km 777m w górę i tyle samo w dół. Fajny jest też pakiet startowy :) Pewnie do końca tygodnia podejmę decyzję.

This post was edited by Bieniol on Feb 2 2014 03:21am
Member
Gold: 46.25
Warn: 20%
Feb 2 2014 03:53am
Quote (Redel @ Feb 1 2014 11:44pm)
Witam Panowie.
Z góry dzięki ;)

Sam biegam od 1.5 miesiaca i robie mniej wiecej jak chlopaki napisali. Biegam atm 2-3 razy w tygodniu 30-35 min dystanst 4-5km. Jak sie mecze to przechodze do marszu i za chwile znowu wracam do biegu. Wybywam teraz pobiegac, mam nadzieje przebiec znowu 5 km.
Member
Feb 2 2014 04:57am
Jednak 6 km dzisiaj sie udalo, pierwszy raz :)
Member
Gold: 3,704.84
Feb 2 2014 08:29am
Quote (Bieniol @ Feb 2 2014 10:19am)
Hehe :) napisałeś na FB to teraz każdy będzie chciał dostać pakiet startowy na "kontuzję" :) W Twoim przypadku jest ona prawdziwa :)

Orlen poszedl biegajacym na reke i w razie stwierdzenia kontuzji na ponad miesiac przed zwraca koszty startu. musi byc to udokumentowane zaswiadczeniem lekarskim lub czyms podobnym. u mnie sytuacja byla taka, ze nie bylem zapisany, a uleglem kontuzji na ich treningu (z ich powodu, tzn ich trenera, choc temu zaprzeczaja, - a jak przeciez musza) i jest ponad miesiac do startu. Wszystko opisalem, bo o to mnie prosili i wyslalem im zdjecia wypisu ze szpitala i mojej recepty (:D), takze mieli czarno na bialym. Obecnosc na treningu tez byla zaznaczona - a u tych, ktorzy beda mieli ponad 70% frekwencji na tych treningach sa przewidziane takie bezplatne pakiety startowe - ja mialem 1 nieobecnosc do tej pory. musieli mi dac ten pakiet ^^ ale ofc nie spodziewalem sie tego - chcialem po prostu, zeby ktos skontrolowal cala organizacje treningow, bo da sie to lepiej zrobic, a jak wszyscy beda cicho siedziec, to nie bedzie lepiej.

viewprofile - nie zwiekszaj zbyt szybko kilomatrazu. bicie rekordow na poczatku nie ma sensu, jak ktos nadluzej przebyl 4km, to nie powinien z kazdym nastepnym treningiem robic wiecej typu 5km, 6km, 7km.

E: zapisalem sie i oplacilem polmaraton w Wiazownej, pod Warszawa, 2 marca. Troche bez sensu, bo sprawdzilem wyniki z 2 poprzednich edycji i w 2013 to wysoki bardzo poziom byl, a chcialem pobiec tam jako dlugie wybieganie rownym tempem. Widze, ze bede musial jednak przyspieszyc :) No i moge nie miec formy ze wzgledu na obecna przerwe w treningach. na szczescie jest wiecej osob zapisanych niz w poprzednich latach i pewnie poziom nieco sie obnizy. Ktos chetny na taki bieg?

This post was edited by Henio17 on Feb 2 2014 08:33am
Member
Gold: 2,864.40
Feb 2 2014 08:38am
Od 10.02 zaczynam zabiegi laserem, pozdrawiam tych co pamiętają ;)
Member
Feb 2 2014 08:59am
Quote (Henio17 @ Feb 2 2014 04:29pm)
Orlen poszedl biegajacym na reke i w razie stwierdzenia kontuzji na ponad miesiac przed zwraca koszty startu. musi byc to udokumentowane zaswiadczeniem lekarskim lub czyms podobnym. u mnie sytuacja byla taka, ze nie bylem zapisany, a uleglem kontuzji na ich treningu (z ich powodu, tzn ich trenera, choc temu zaprzeczaja, - a jak przeciez musza) i jest ponad miesiac do startu. Wszystko opisalem, bo o to mnie prosili i wyslalem im zdjecia wypisu ze szpitala i mojej recepty (:D), takze mieli czarno na bialym. Obecnosc na treningu tez byla zaznaczona - a u tych, ktorzy beda mieli ponad 70% frekwencji na tych treningach sa przewidziane takie bezplatne pakiety startowe - ja mialem 1 nieobecnosc do tej pory. musieli mi dac ten pakiet ^^ ale ofc nie spodziewalem sie tego - chcialem po prostu, zeby ktos skontrolowal cala organizacje treningow, bo da sie to lepiej zrobic, a jak wszyscy beda cicho siedziec, to nie bedzie lepiej.

viewprofile - nie zwiekszaj zbyt szybko kilomatrazu. bicie rekordow na poczatku nie ma sensu, jak ktos nadluzej przebyl 4km, to nie powinien z kazdym nastepnym treningiem robic wiecej typu 5km, 6km, 7km.

E: zapisalem sie i oplacilem polmaraton w Wiazownej, pod Warszawa, 2 marca. Troche bez sensu, bo sprawdzilem wyniki z 2 poprzednich edycji i w 2013 to wysoki bardzo poziom byl, a chcialem pobiec tam jako dlugie wybieganie rownym tempem. Widze, ze bede musial jednak przyspieszyc :) No i moge nie miec formy ze wzgledu na obecna przerwe w treningach. na szczescie jest wiecej osob zapisanych niz w poprzednich latach i pewnie poziom nieco sie obnizy. Ktos chetny na taki bieg?

Dzieki za rady, ale generalnie to u mnie wygladalo to tak, ze od miesiaca biegalem czworki i dokladalem drobne metry. W piątek pierwszy raz pobiegłem 5 km i bieglo sie fajnie dlatego dzisiaj postanowilem ta 5ke powtorzyc. Bieglem, a kiedy stwierdzilem, ze mam juz na liczniku 5.3 postanowielm dobic do 6 km i tyle. Narazie nie mam zamiaru tego zwieksza bo bylby zbyt dramatyczny przeskok, ale poki co nie odczuwam jakos specjalnie tych doloznych km.
Go Back To Polska Topic List
Prev1304305306307308471Next
Add Reply New Topic New Poll