d2jsp
Log InRegister
d2jsp Forums > Off-Topic > International > Polska > Rowery > Temat Oficjalny
Prev1293031323355Next
Add Reply New Topic New Poll
Member
Gold: 0.00
Jun 23 2013 04:30pm
Quote (toyo @ 23 Jun 2013 22:55)
Gdzie mieszkasz? Jakie miasto i jak wyglądałaby Twoja droga do pracy?
Ja do pracy ciągle jeżdże na uszosowionym MTB, zamiast na kolarce. Ponad połowę trasy jadę wzdłuż szyn tramwajowych, a wąska opona roweru szosowego wpadająca w szyny to raczej nie jest nic przyjemnego.

Chyba ciężko kupic za tę kasę cokolwiek nowego.Pogadaj z kimś, kto lubi rowery, ma troche wolnego czasu i niech pomoże Ci wybrać fajną używkę gdzieś z Twojej okolicy.
Z rowerami jest tak samo jak z samochodami - za tę samą kasę możesz kupić albo nowego Fiata Pande albo kilkuletniego Mercedesa.
"- ale gwarancja..." - chuj, nie gwarancja. Rower, to nie jest telewizor plazmowy czy ultrabook, że wszystko jest przylutowane, mikroskopijnej wielkości i żeby to zreperować potrzebujesz stacji lutowniczej za milion zł. Tutaj wystarczy zestaw imbusów, klucz nastawny, YouTube i 80% problemów rozwiążesz sam w 20 minut.

warto nadmienić, że tańszego sprzętu po prostu się nie da naprawić, bo jest "fabrycznie spierdolony" i czeka go wymiana przy najbliższej finansowej okazji. Tak czy siak co do samodzielnej gwarancji się zgodzę- najlepsza inwestycja jaką można zrobić, to kupno, albo wydrukowanie z internetów książki "Zenn i sztuka serwisowania roweru górskiego". ok 45 zł w księgarni, ale z samą tą książką można naprawić dosłownie wszystko. Mając oczywiście niektóre specjalistyczne klucze, chociaż one też nie są mega drogie.
Member
Gold: 20.11
Jun 24 2013 06:56am
Quote (toyo @ Jun 23 2013 10:55pm)
Gdzie mieszkasz? Jakie miasto i jak wyglądałaby Twoja droga do pracy?
Ja do pracy ciągle jeżdże na uszosowionym MTB, zamiast na kolarce. Ponad połowę trasy jadę wzdłuż szyn tramwajowych, a wąska opona roweru szosowego wpadająca w szyny to raczej nie jest nic przyjemnego.

Chyba ciężko kupic za tę kasę cokolwiek nowego.Pogadaj z kimś, kto lubi rowery, ma troche wolnego czasu i niech pomoże Ci wybrać fajną używkę gdzieś z Twojej okolicy.
Z rowerami jest tak samo jak z samochodami - za tę samą kasę możesz kupić albo nowego Fiata Pande albo kilkuletniego Mercedesa.
"- ale gwarancja..." - chuj, nie gwarancja. Rower, to nie jest telewizor plazmowy czy ultrabook, że wszystko jest przylutowane, mikroskopijnej wielkości i żeby to zreperować potrzebujesz stacji lutowniczej za milion zł. Tutaj wystarczy zestaw imbusów, klucz nastawny, YouTube i 80% problemów rozwiążesz sam w 20 minut.

Rybnik, do pracy dojeżdżam bocznymi asfaltowymi drogami w dobrym stanie.
Mówicie, że za kafla nie ma szans dorwać nic sensownego?

Quote (Bozia @ Jun 24 2013 12:30am)
warto nadmienić, że tańszego sprzętu po prostu się nie da naprawić, bo jest "fabrycznie spierdolony" i czeka go wymiana przy najbliższej finansowej okazji. Tak czy siak co do samodzielnej gwarancji się zgodzę- najlepsza inwestycja jaką można zrobić, to kupno, albo wydrukowanie z internetów książki "Zenn i sztuka serwisowania roweru górskiego". ok 45 zł w księgarni, ale z samą tą książką można naprawić dosłownie wszystko. Mając oczywiście niektóre specjalistyczne klucze, chociaż one też nie są mega drogie.

ja pierdole xd
mając jakiekolwiek pojęcie o mechanice w rowerze zrobisz sam wszystko. Na gwarancję mam wyjebane, chcę lekki rower żeby się lekko na nim śmigało do pracy i żeby się nie pierdolił.

This post was edited by Mentalista on Jun 24 2013 06:58am
Member
Gold: 7,352.78
Jun 24 2013 07:12am
mozesz kupic cos np KANDS ENERGY 1300 troche ponad 1k. Znajomy ma ten rower i bardzo lekko chodzi, juz drugi sezon. Typowa kolarke raczej nie ma sensu, sa stare solidne konstrukcje ale jednak trzebaby sporo wymienic, jesli nie chce ci sie w to bawic samemu to nie ma sensu.
Member
Gold: 4.00
Jun 27 2013 05:40pm
Quote (Mentalista @ 24 Jun 2013 14:56)
Rybnik, do pracy dojeżdżam bocznymi asfaltowymi drogami w dobrym stanie.
Mówicie, że za kafla nie ma szans dorwać nic sensownego?

Za kafla nowego roweru szosowego chyba nie kupisz, ale w używkach sam na pewno znalazłbym coś dla siebie. Zależy tylko jak do tego podejdziesz, bo używanego roweru nie dopasujesz nigdy idealnie pod siebie, musisz wybierać z tego co jest na *** czy w ogłoszeniach. Nie ma dokladnego wybierania rozmiaru, koloru czy czegokolwiek (pomijam osprzet), bo to nie sklep. Na cene też wpłynie mocno to czy rower ma klamkomanetki czy małe "dźwigienki" w staryszych rowerach.
Ja nie chce się rozpisywać, bo nie mam na to za bardzo czasu, wiedzy odnosnie cen, ani nie wiem czego tak naprawde szukasz (Ty chyba zreszta tez nie ;). Musisz sam się tym zainteresować, zobacz forumrowerowe.org i działy typu "co wybrać", sprawdź forumszosowe (nie pamietam koncowki) itp.

Może najlepiej po prostu kup jakikolwiek używany rower za kilkaset zł, byleby był sprawny. Pojezdzisz kilka tygodni, zobaczysz czy Ci się nie znudzi, jak bedziesz chcial go sprzedac to na nim nie stracisz albo stracisz niewiele (duza zaleta używek) i kupisz sobie po sezonie albo w zimie na spokojnie coś lepszego na przyszły rok, chyba, że tańszy rower będzie jeździł dobrze i nie będzie takiej potrzeby. Jak będziesz się za długo zastanawiał to przegapisz wszystkie ciepłe dni :)
Mieszkałem kiedyś z chłopakiem, który gdzieś w swojej okolicy startował w różnych zawodach na dobrym sprzęcie, ale w Krakowie jakiś totalnie randomowy rower warty może 400 zł i napierdalał na nim codziennie po kilkadziesiąt km - fajnie, że chcesz dobrze wydać pieniądze, ale nie ma co przesadzać, bo jeździć można na każdym sprawnym rowerze.

Member
Gold: 0.64
Jul 10 2013 07:11pm
kupilem sigme bc 1609
Member
Aug 1 2013 11:14am
nikt wiecje na rowerze nie jezdzi? :(

ostatnio troche rdzy mi sie robi na niektorzych czesciach
moze dlatego ze obok oceanu jezdze?

This post was edited by Patryk1991 on Aug 1 2013 11:15am
Member
Gold: 3,995.00
Aug 1 2013 11:33am
Quote (Patryk1991 @ Aug 1 2013 06:14pm)
nikt wiecje na rowerze nie jezdzi? :(

ostatnio troche rdzy mi sie robi na niektorzych czesciach
moze dlatego ze obok oceanu jezdze?

papryk jak przyjade do nju jorku to moge spac u Ciebie na kanapie w salonie?
Member
Gold: 5.00
Aug 2 2013 09:53am
i co, nakurwiacie?

ja sobie robie dziennie po 25km rekreacyjnie, ale trzeba bedzie sobie zwiekszyc nieco dystans.
Member
Aug 2 2013 10:01am
Quote (DzonyPe @ Aug 1 2013 01:33pm)
papryk jak przyjade do nju jorku to moge spac u Ciebie na kanapie w salonie?

a kiedy przylatujesz?

Quote (Janusz_Tracz @ Aug 2 2013 11:53am)
i co, nakurwiacie?

ja sobie robie dziennie po 25km rekreacyjnie, ale trzeba bedzie sobie zwiekszyc nieco dystans.

ja robie po 30
czasami wiecej jak wiatru duzego nie ma
Member
Gold: 20.11
Aug 5 2013 05:36am
Quote (Janusz_Tracz @ Aug 2 2013 05:53pm)
i co, nakurwiacie?

po urlopie musze nowy rowerek zakupic
Go Back To Polska Topic List
Prev1293031323355Next
Add Reply New Topic New Poll