Quote (RoGh @ 11 Sep 2011 19:48)
Potrzebuje porady dotyczacej rozsadnej "pierwszej" lustrzanki. Podobno Nikon d300 prezentuje sie sensownie, poza tym idzie za nim niezla cena, prawda to? Moze mozecie polecic cos innego w podobnym przedziale cenowym?
e: kolega bardzo sobie chwali tryb "guide", nie wiem czy w wielu innych lustrzankach mozna na takowy trafic, a na poczatek wydaje sie idealny
no ja bym nikona d300 nie kupil, nawet nie dla tego ze to juz sprzet dla troche bardziej zaawansowanych uzytkownikow, gdzie dostajemy jakosc i niezawodnosc kosztem wodotryskow, glownym powodem, z ktorego odradzam kupno tej zabawki to fakt, ze juz go nie produkuja, a kupujac uzywke narazasz sie na kupno sprzetu zajechanego jak kon szmaciarza
nie wiem czym jest tryb guide, nigdy o nim nie slyszalem, ale jesli ktos ci mowi ze nauczysz sie robic dobre zdjecia dzieki samouczkowi wbudowanemu w aparat to mozesz to od razu wlozyc miedzy bajki
co do wyboru odpowiedniej pierwszej lustrzanki to napisz mi jakie swoje zamiary wiazesz z fotografia, czy masz juz zamiar poswiecic jej sporo czasu i myslec o zarabianiu na tym, czy poki co po prostu chcesz zobaczyc z czym to sie je itp a przede wszystkim jaki masz budrzet na to na chwile obecna i ewentualnie czy masz zamiar wykladac cos w przyszlosci (choc jesli to twoje pierwsze lustro to pewnie ciezko bedzie powiedziec) no i w ogole czy wiesz juz co masz zamiar fotografowac?
na poczatek mimo wszystko bralbym jakas puszke z nizszej polki a roznice w cenie wpakowal w akcesoria (jakis lepszy obiektyw + lampa blyskowa)
ja sobie wlasnie kupilem canona 5D mk II z ktorego jestem kurewsko zadowolony, ale nie kazdy wyjebalby 7k na puszke ;]
This post was edited by MuFfaS on Sep 11 2011 01:59pm