no miałem niemiecki w szkole i co z tego? Za młodu nie wiązałem przyszłości z tym językiem więc mało go umiem.
Polacy na zachodzie to tak jak Ukraińcy czy Pakistańczycy w Polsce, zobacz jaka jest niechęć w Polsce do Ukraińców teraz.
Oficjalnie może Cię nikt nie dyskryminował, ale wiadomo że Polakowi płaci się wiele mniej niż co Niemcowi, a wymaga się więcej niż od Niemca.
Awans? zapomnij, no chyba że będziesz zapierdalał 16 godzin na dobę to może na jakiegoś brygadzistę awansujesz, wyżej nie masz szans.
reasumujac: uczyles sie X lat niemieckiego i zdawales do nastepnej klasy, a mimo wszystko nie potrafisz sie dogadac z ekspedientka w sklepie. 10/10 skoncz sie osmieszac chlopie.
odnosnie pozostalych kwestii to nie oczekuj wyzszej placy i awansow skoro nie potrafisz porozumiec sie z pracodawca. znam mnostwo przypadkow gdzie polacy wyjezdzali za granice do roboty i odnosili sukcesy w roznych branzach. no chyba ze celujesz w ambitne zajecia pokroju myjni samochodowej, wspomniane wczesniej szparagi, czy sortowanie bananow, wtedy moze byc ciezko
btw mam ciotke lvl 61 co wyemigrowala w wieku 47 lat, uczyla sie niemieckiego na kursach, a po 14 latach jest 3 najwazniejsza osoba w powaznej firmie logistycznej zatrudniajacej ponad 50 niemcow z duzo wiekszym stazem. jesli cokolwiek soba reprezentujesz i potrafisz sie wyslowic jak rozumna istota to ludzie cie szanuja, ogarnietym ukraincom tez sie powodzi i nikt ich nie obraza xd
This post was edited by nestlecornflakes on Feb 19 2025 05:38pm