d2jsp
Log InRegister
d2jsp Forums > Off-Topic > International > Polska > Bieganie > Temat Oficjalny.
Prev1296297298299300471Next
Add Reply New Topic New Poll
Member
Gold: 2,777.00
Jan 5 2014 04:17pm
Quote (Henio17 @ 6 Jan 2014 00:12)
dzis bylem na treningu do Orlen Warsaw Marathon'u. Akurat mielismy podbiegi, czyli to samo, co robilem ostatnio na treningu :)
Ogolnie fajnie jest sie spotkac w grupie biegaczy, ale organizacyjnie to slabo jest zrobione.
nie wiedzialem, jak sie ubrac - wzialem legginsy i t-shirt z kurtka (bluza dresowa), na poczatku czekalismy na wszystkich az sie wpisza na liste obecnosci. zapisy byly od ok 9:45, o 10 ma sie trenong zaczac, no ale zaczal sie o jakiejs 10:09. wtedy cieszylem sie, ze mam kurtke (bluze od dresu). next 700m biegu - ofc wszyscy daja ile wlezie :D pozniej rozciaganie. pozniej podzielilismy sie na 3 grupy, wzgledem zaawansowania. no i tu jest meritum problemu. podzial: 1 grupa czasy 42-43min na 10km, 2 grupa 47-48min na 10km, czyli jak to trener ujal tempo 5:15min/km (no qwa!!!) i osoby bez czasu lub biegnace 10km w 1h. stanalem przed trudnym wyborem, bo debilnie zrobiono wskazania dla poszczegolnych grup. jak uslyszalem to 5:15min/km to chcialem tam isc, ale zrezygnowalem ze wzgledu na to, ze jak biegam to po miekkim gdzie sie da, a wiedzialem ,ze tam bedzie po twardym tylko. no i tak naprawde od 2miesiecy nie przebieglem po twardym wiecej niz 2,5km w 1 treningu. poszedlem do grupy poczatkujacej. ogolnie trener kazdej z grup narzuca tempo. zaczalem obok mojego trenera i tak obok niego bieglem, bo tempo bylo ok - spytalem jakie bedzie - mialeo byc powyzej 5min/km (chodzilo mu o 6min/km na pewno). w grupie byly osoby bardzo zroznicowane - ja bieglem najdalej jako 4 osoba po trenerze, glownie zaraz za nim. ale byli i tacy, co odstawali. co mnie zdziwilo - swiatla - stoimy :( my przebieglismy - stoimy i czekamy na reszte. podbieg zrobiony - zamian od razu truchtac - stajemy na 3-8 sek. :( nie wiedzialem jak ustawiac garmina i uznalem, ze czas ma caly czas leciec - widac jakie mam przez to tempo, no ale coz. trener sobie zatrzymywal, tak btw.

imho przeciazenie srodstopia. za duzo km robisz od kontuzji. minie po kilku dniach, spoko, nie boj sie, jak bedzie problem przez ponad tydzien. przed moja kontuzja prawej lydki mialem podczas treningow problem z przeciazenia srodstopia lewej nogi po pokonaniu dystansu polmaratonu. niestety musisz miec maly kilomatraz i wolno podnosic go w gore. znasz teorie podnoszenia kimometrazu z tygodnia na tydzien o 10% ?

na treningu do orlenu trener was przez swiatla puszczal? troche glupota :/

tej teorii nie znam raczej ale na pewno nie przegialem, zrobilem przez 10 dni 3 biegi po 5km, teraz mialem 4 dni przerwy i juz po ~4km zaczela mnie bolec stopa (przy bardzo wolnym biegu) a ze trasa miala 8km to juz na bolu dobieglem (za fajny medal zeby zrezygnowac :P ) ale czuje ze mam ten tydzien juz z glowy

e: ja mialem na 8km okolo 45 min, ale tak jak mowie - dla mnie to byl bieg dla rozrywki, bardziej jako spotkanie towarzyskie bo jeszcze byl moj kumpel z bylej pracy i przez caly bieg sobie gadalismy :P

This post was edited by cOr on Jan 5 2014 04:23pm
Member
Gold: 3,704.84
Jan 5 2014 04:24pm
Quote (cOr @ Jan 5 2014 11:17pm)
na treningu do orlenu trener was przez swiatla puszczal? troche glupota :/

tej teorii nie znam raczej ale na pewno nie przegialem, zrobilem przez 10 dni 3 biegi po 5km, teraz mialem 4 dni przerwy i juz po ~4km zaczela mnie bolec stopa (przy bardzo wolnym biegu) a ze trasa miala 8km to juz na bolu dobieglem (za fajny medal zeby zrezygnowac :P ) ale czuje ze mam ten tydzien juz z glowy

no w cholere swiatel bylo a my duzo grupa. no i na koncowym zielona biegl - wiadmo, ze czekalismy na innych pozniej. na czerwonym stal - nic nie jechalo. no i tempo miale byc dla grupy poczatkujacej (ponad 6min/km), a zaczelismy 5:20 - wiadomo ze duza czesc nie wytrzymywala.

imho jednak za duzy kilomatraz zrobiles. jak ja zaczynalem po kontuzji to robilem bieg co 2-3 dni, glownie co 2 dzien. ale 3km ze 2x, pozniej 3,5km ze 2-3x, 4km z 3-4x, 4,5km z 2-3x, 5km-5,5km glownie biegalem pozniej. obecnie moja ulubiona trasa (duzo miekkiego) ma 5,2km. no i pamietaj o rozgrzewce. a i btw: jak moj fizjo uslyszal, ze bieglem w biegu mikolajkowym na 10km, to od razu mowil, zebym tyle nie biegal.
Member
Gold: 0.00
Jan 6 2014 06:36am
Quote (Henio17 @ Jan 5 2014 11:12pm)
dzis bylem na treningu do Orlen Warsaw Marathon'u. Akurat mielismy podbiegi, czyli to samo, co robilem ostatnio na treningu :)
Ogolnie fajnie jest sie spotkac w grupie biegaczy, ale organizacyjnie to slabo jest zrobione.
nie wiedzialem, jak sie ubrac - wzialem legginsy i t-shirt z kurtka (bluza dresowa), na poczatku czekalismy na wszystkich az sie wpisza na liste obecnosci. zapisy byly od ok 9:45, o 10 ma sie trenong zaczac, no ale zaczal sie o jakiejs 10:09. wtedy cieszylem sie, ze mam kurtke (bluze od dresu), ale ostatecznie spocilem sie jak nie wiem co. next 700m biegu - ofc wszyscy daja ile wlezie :D pozniej rozciaganie. pozniej podzielilismy sie na 3 grupy, wzgledem zaawansowania. no i tu jest meritum problemu. podzial: 1 grupa czasy 42-43min na 10km, 2 grupa 47-48min na 10km, czyli jak to trener ujal tempo 5:15min/km (no qwa!!!) i osoby bez czasu lub biegnace 10km w 1h. stanalem przed trudnym wyborem, bo debilnie zrobiono wskazania dla poszczegolnych grup. jak uslyszalem to 5:15min/km to chcialem tam isc, ale zrezygnowalem ze wzgledu na to, ze jak biegam to po miekkim gdzie sie da, a wiedzialem ,ze tam bedzie po twardym tylko. no i tak naprawde od 2miesiecy nie przebieglem po twardym wiecej niz 2,5km w 1 treningu. poszedlem do grupy poczatkujacej. ogolnie trener kazdej z grup narzuca tempo. zaczalem obok mojego trenera i tak obok niego bieglem, bo tempo bylo ok - spytalem jakie bedzie - mialeo byc powyzej 5min/km (chodzilo mu o 6min/km na pewno). w grupie byly osoby bardzo zroznicowane - ja bieglem najdalej jako 4 osoba po trenerze, glownie zaraz za nim. ale byli i tacy, co odstawali. co mnie zdziwilo - swiatla - stoimy :( my przebieglismy - stoimy i czekamy na reszte. podbieg zrobiony - zamian od razu truchtac - stajemy na 3-8 sek. :( nie wiedzialem jak ustawiac garmina i uznalem, ze czas ma caly czas leciec - widac jakie mam przez to tempo, no ale coz. trener sobie zatrzymywal, tak btw.

Fajnie, że coś takiego u Was organizują :) u mnie jest tylko to Biegam Bo Lubię, chodzę tam bo prawie zawsze bo można spotkać ciekawych ludzi i robią niezłe treningi. Dobrze, że ustawiłeś się w tej grupie, z czasem pewnie możesz przejść do bardziej zaawansowanej tak ?
Ja dziś spokojne wybieganie, wyszło coś koło 19km. Chciałem więcej, ale znajomi nie bardzo mieli ochotę dziś :) za tydzień pewnie też coś dłuższego, a za 2 tygodnie ten rajd mam :)
Member
Gold: 1.00
Jan 6 2014 01:47pm
Rywalizacja na styczeń - http://www.endomondo.com/challenges/13820057
Ja dzisiaj zrobiłem 8km, pierwsze 4km w stałym tempie około 4:30, następnie kółeczko spokojnie 5min/km i kolejno 6 x 20s podbiegi. :>

Co do tego biegu noworocznego, za szybko zacząłem, 1km zrobiony w 3:49, później troche osłabłem, trasa mało wymagająca, delikatny podbieg. Czas 32:41, niecałe 8km, zająłem 21msc na 432
Member
Jan 6 2014 02:17pm
Quote (Bieniol @ Jan 6 2014 01:36pm)
Fajnie, że coś takiego u Was organizują :) u mnie jest tylko to Biegam Bo Lubię, chodzę tam bo prawie zawsze bo można spotkać ciekawych ludzi i robią niezłe treningi. Dobrze, że ustawiłeś się w tej grupie, z czasem pewnie możesz przejść do bardziej zaawansowanej tak ?
Ja dziś spokojne wybieganie, wyszło coś koło 19km. Chciałem więcej, ale znajomi nie bardzo mieli ochotę dziś :) za tydzień pewnie też coś dłuższego, a za 2 tygodnie ten rajd mam :)

mozna zmienic na kazdym treningu - samemu sie decyduje. next time jak bedzie podzial na 3 grupy to ide do sredniej, jak na 2 to do slabszej.
Quote (b0b3k @ Jan 6 2014 08:47pm)
Rywalizacja na styczeń - http://www.endomondo.com/challenges/13820057
Ja dzisiaj zrobiłem 8km, pierwsze 4km w stałym tempie około 4:30, następnie kółeczko spokojnie 5min/km i kolejno 6 x 20s podbiegi. :>

Co do tego biegu noworocznego, za szybko zacząłem, 1km zrobiony w 3:49, później troche osłabłem, trasa mało wymagająca, delikatny podbieg. Czas 32:41, niecałe 8km, zająłem 21msc na 432

:drool: jaki kox :hail:
a cOr niby rekreacyjnie, ale niezle tempo i tak mial na tym biegu.

cos krotkawo 20sek podbiegu... ile to metrow bylo?

Podesle kilka linkow z dzisiejszego 10k parking relay - nie startowalem i dobrze, bo ludzi biegaja jak maszynki :) z ciekawosci musze sobie kiedys przebiec 2km i zobaczyc jakie tempo wyjdzie.
Member
Gold: 1.00
Jan 6 2014 02:43pm
Quote (Henio17 @ 6 Jan 2014 22:17)
mozna zmienic na kazdym treningu - samemu sie decyduje. next time jak bedzie podzial na 3 grupy to ide do sredniej, jak na 2 to do slabszej.

:drool:  jaki kox  :hail:
a cOr niby rekreacyjnie, ale niezle tempo i tak mial na tym biegu.

cos krotkawo 20sek podbiegu... ile to metrow bylo?

Podesle kilka linkow z dzisiejszego 10k parking relay - nie startowalem i dobrze, bo ludzi biegaja jak maszynki :) z ciekawosci musze sobie kiedys przebiec 2km i zobaczyc jakie tempo wyjdzie.

A nie wiem, może i za krótko te podbiegi, no pewnie ze 150m. A jak proponujesz żeby robić te podbiegi?:D Nigdy nie robiłem, czekam na rady.

No zasuwali, widziałem wyniki :) no zapodaj jakieś linki :>

This post was edited by b0b3k on Jan 6 2014 02:44pm
Member
Jan 6 2014 04:04pm
Quote (b0b3k @ Jan 6 2014 09:43pm)
A nie wiem, może i za krótko te podbiegi, no pewnie ze 150m. A jak proponujesz żeby robić te podbiegi?:D Nigdy nie robiłem, czekam na rady.

No zasuwali, widziałem wyniki :) no zapodaj jakieś linki :>

Bieniol robi 250m, ja 230m. Ale za to obaj nie mamy Agrykoli obok siebie - chyba najlepsze miejsce na podbiegi w W-wie.
Mi mowili, zeby wbiegac sprawnie i unosic wysoko nogi. ostatni podbieg najmocniej. spowrotem trucht lub marsz. reszte wiem, jak i ty :p (robilem dopiero2x podbiegi).

Ogolnie bylo duzo zgloszen i wystartowano 2 serie: 1 slabsza i 2 mocniejsza. Z racji ze nie mam podstawowego laptopa, a starego i youtube sie na mnie wkurw(upsss) mam tylko to poczatek 1 serii:
1. http://www.youtube.com/watch?v=jeT0ubVVTMc
2. http://www.youtube.com/watch?v=ACpIztJ0HN0
3. http://www.youtube.com/watch?v=mP2VbpWIRcs

patrzec na numery filmikow, sa w kolejnosci (i beda jak cos podrzuce pozniej). dzis juz jutub mnie nie lubi i ja jego!

E: no i slaba jakosc, nie wiem czemu, w ogole na laptopie tych filmow odczytac nie moge, dopiero na jutub ogladam (no i na telefonie sobie moge).

This post was edited by Henio17 on Jan 6 2014 04:05pm
Member
Gold: 0.00
Jan 7 2014 01:51pm
Panowie, jak wcześniej wcale nie robiliście podbiegów to lepiej zacząć od mniejszego podbiegu oraz krótszego. Ja pierwsze podbieg robiłem na górce 140-150m i wchodziło ładnie. Jeśli też nigdy nie robiliście tzw. siły biegowej to bardzo polecam :) Łapcie link do treningu siły biegowej http://www.bieganie.pl/?cat=285
Warto też porobić te ćwiczenia Core Stability, to bardzo pomaga w bieganiu http://www.bieganie.pl/?cat=2&id=1457&show=1
Member
Jan 7 2014 06:02pm
Quote (Bieniol @ Jan 7 2014 08:51pm)
Panowie, jak wcześniej wcale nie robiliście podbiegów to lepiej zacząć od mniejszego podbiegu oraz krótszego. Ja pierwsze podbieg robiłem na górce 140-150m i wchodziło ładnie. Jeśli też nigdy nie robiliście tzw. siły biegowej to bardzo polecam :) Łapcie link do treningu siły biegowej http://www.bieganie.pl/?cat=285
Warto też porobić te ćwiczenia Core Stability, to bardzo pomaga w bieganiu http://www.bieganie.pl/?cat=2&id=1457&show=1

bardzo dobre artukuly, pobieznie przejrzalem na razie!
B0b3k to w ogole, ale ja tez dobrze sie czulem przy moich podbiegach. mam moze malo stromo, ale jest ok i daje rade bez problemow, na mniejsza gorke nie schodzilbym juz.

Na bieganie.pl jest filmik z ''10k parking relay'', polecam tez wpisac do jutuba, to jest moj filmik ze stratu 2 serii (tej mocniejszej). jutro postaram sie wrzucic wiecej filmow, ale jutub na razie nadal protestuje.
Member
Gold: 2,777.00
Jan 7 2014 06:06pm
Henio17, pisales ostatnio o tym przeciazeniu itd
zakladajac ze w sobote rano przeciazylem te noge i ciagle smaruje voltarenem i bol juz prawie zniknal - myslisz ze moge sie jutro (a raczej dzis) wieczorem kawalek przebiec?
Go Back To Polska Topic List
Prev1296297298299300471Next
Add Reply New Topic New Poll