d2jsp
Log InRegister
d2jsp Forums > Off-Topic > International > Polska > Bieganie > Temat Oficjalny.
Prev1295296297298299471Next
Add Reply New Topic New Poll
Member
Gold: 3,704.84
Jan 2 2014 05:00pm
Bieniol opisz jak robisz podbiegi, plx. tzn jakie tempo wbiegania, zbiegania, jaka wysokosc wzniesienia, jaki kat nachylenia, itp itd.
Member
Gold: 0.00
Jan 3 2014 04:59am
Quote (Henio17 @ Jan 3 2014 12:00am)
Bieniol opisz jak robisz podbiegi, plx. tzn jakie tempo wbiegania, zbiegania, jaka wysokosc wzniesienia, jaki kat nachylenia, itp itd.

Heja. Niestety nie wiem jaki jest kąt nachylenia tego podbiegu. Na dole podbiegu jest wg. Endomondo 238m, na górze różnie podaje, ale około 255, czyli ~ 17m różnicy. Podbieg robię 250m. Tempo w górę to tak około 80-90% możliwości, czyli prawie sprintem, zbiegam truchtem. Czasem robię też tak, że wbijam na górkę z której po obu stronach jest zbieg/podbieg. Wybiegam na górę, tam trucht, a następnie sprint w dół. Niestety ta górka nie jest jakaś wielka, szukam cały czas czegoś lepszego o podobnej długości ale bardziej stromo. Pewnie jak śnieg spadnie to pobiegam po okolicznych działkach i posprawdzam co i jak. Teraz to tylko mega błota tam zalegają. W niedzielę staram się też wybrać w teren taki bardziej pagórkowaty i zrobić sobie wybieganie. Podbiegi bardzo dużo dają mi później w startach, ludzie zaniedbują ten element i później widać na podbiegu jak ktoś "puchnie" :)
Member
Gold: 1.00
Jan 3 2014 10:58am
Jutro z cOr biegniemy w biegu noworocznym na 8km w parku Skaryszewskim. :) Chciałbym zejść poniżej 32min, ale nie znam trasy więc ciężko mi powiedzieć czy są jakieś większe podbiegi.

Henio jak byś chciał któregoś dnia porobić podbiegi to zapraszam do siebie na agrykole, z chęcią też bym poćwiczył element treningu którego nigdy nie uskuteczniałem. Był w planach ale nie nigdy nie udało mi się realizować. :D
Member
Gold: 2,777.00
Jan 3 2014 01:06pm
Quote (b0b3k @ 3 Jan 2014 18:58)
Jutro z cOr biegniemy w biegu noworocznym na 8km w parku Skaryszewskim. :) Chciałbym zejść poniżej 32min, ale nie znam trasy więc ciężko mi powiedzieć czy są jakieś większe podbiegi.

Henio jak byś chciał któregoś dnia porobić podbiegi to zapraszam do siebie na agrykole, z chęcią też bym poćwiczył element treningu którego nigdy nie uskuteczniałem. Był w planach ale nie nigdy nie udało mi się realizować. :D

moim pokontuzyjnym planem jest przebiegniecie tego odcinka bez postojow :D
takze bobka zobacze tylko w samochodzie
Member
Jan 3 2014 03:40pm
Quote (Bieniol @ Jan 3 2014 11:59am)
Heja. Niestety nie wiem jaki jest kąt nachylenia tego podbiegu. Na dole podbiegu jest wg. Endomondo 238m, na górze różnie podaje, ale około 255, czyli ~ 17m różnicy. Podbieg robię 250m. Tempo w górę to tak około 80-90% możliwości, czyli  prawie sprintem, zbiegam truchtem. Czasem robię też tak, że wbijam na górkę z której po obu stronach jest zbieg/podbieg. Wybiegam na górę, tam trucht, a następnie sprint w dół. Niestety ta górka nie jest jakaś wielka, szukam cały czas czegoś lepszego o podobnej długości ale bardziej stromo. Pewnie jak śnieg spadnie to pobiegam po okolicznych działkach i posprawdzam co i jak. Teraz to tylko mega błota tam zalegają. W niedzielę staram się też wybrać w teren taki bardziej pagórkowaty i zrobić sobie wybieganie. Podbiegi bardzo dużo dają mi później w startach, ludzie zaniedbują ten element i później widać na podbiegu jak ktoś "puchnie" :)

no wlasnie widzialem Twoj wpis i jako, ze wczoraj biegalem sam, to postanowilem wprowadzic podbiegi. nie wiedzialem, jak to robic :D uznalem ze szybki bieg pod gorke i trucht spowrotem bedzie ok. bieglem po wilanowskiej - trening powinien byc widoczy w endomondo dla znajomych. zdziwilo mnie bo widzialem ze masz 250m a ja 230m, ale... u Ciebie to byl podbieg, a u mnie na endomondo to nawet gorki nie zaznaczylo na wykresie :D no i nie wiem, czy nie za malo stromo tam jest po prostu :/ moje dane sa zczytywane przez garmina 210, mam tam ustawiona jakas korekte wysokosci (opcja na stronie garmina - B0b3k masz cos takiego?) i nie wiem czy nie ma duzej roznicy w zapisie z endomondo (zdarzaly mi sie kwiatki typu podbieg jest plaskim terenem i odwrotnie - plaski jest podbiegiem na mapie).
Quote (b0b3k @ Jan 3 2014 05:58pm)
good luck! ja mialem nadzieje jeszcze na sztafete po Arkadii, ale ostatecznie kompletnie sie ludzie wysypali.

z checia, odezwe sie, tylko za jakis miesiac mysle - na razie jestem jeszcze w slabej dyspozycji i ogolnie borykam sie z ostateczna ocena kontuzji mojej nogi. niby jest ok, niby biegam, ale ciagle ja ''czuje'', czasem po biegu pobolewa lekko. nie realizuje cwiczen zalecanych przez fizjoterapeute, bo mam po nich duze zakwasy i wydaje mi sie, ze cos mnie boli w drugiej nodze po nich :D no i przez to nie moge biegac, tak jak bym chcial.
Quote (cOr @ Jan 3 2014 08:06pm)
moim pokontuzyjnym planem jest przebiegniecie tego odcinka bez postojow :D
takze bobka zobacze tylko w samochodzie
:lol:

Polecam 2 marca bieg w Wiazownej (pod Warszawa, w kierunku na Lublin)- 5km lub polmaraton - jak sie nie skontuzjuje to pobiegne; tansze zapisy do konca stycznia; limit miejsc 1k osob, zapisy sa od wczoraj, gdzie wieczorem bylo 156 osob zapisanych.

E: czy ta rywalizacja na endomondo miala byc do stycznia 2015? :p

This post was edited by Henio17 on Jan 3 2014 03:41pm
Member
Jan 4 2014 07:25am
jako sukces moge uznac to, ze bobek tylko raz mnie zdublowal B)
Member
Gold: 1.00
Jan 4 2014 09:22am
Quote (cOr @ 4 Jan 2014 15:25)
jako sukces moge uznac to, ze bobek tylko raz mnie zdublowal  B)

:D Wy sobie luźno gawędziliście hehe :)
Member
Gold: 0.00
Jan 5 2014 12:34pm
Widzę Henio, że dziś podbiegi robiłeś :) sporo pod górę, bardzo dobrze bo to jednak jest waży element treningu wg. mnie. Możesz robić tak, że co tydzień dodajesz 1-2 podbiegi więcej, jeśli czujesz że jeszcze nie pora na dodanie kolejnych rób tak samo jak na ostatnim treningu, nic na siłę :) Ja dziś nie biegałem, bo jutro mamy ze znajomymi pobiegać. Znowu trening przed tym rajdem na orientację :) no chyba, że im się nie będzie chciało to sam coś pocisnę :)
Member
Jan 5 2014 12:37pm
mial ktos bol w stopie na zewnetrznej czesci? miedzy pieta a srodkiem stopy mniej wiecej. wczoraj mnie tam zaczelo bolec przy kazdym kroku ale dobieglem jeszcze ~5km.
minelo poltorej doby a ja dalej nie moge swobodnie chodzic, przy kazdym kroku jest przenikliwy, promieniujacy ból
Member
Jan 5 2014 04:12pm
Quote (Bieniol @ Jan 5 2014 07:34pm)
Widzę Henio, że dziś podbiegi robiłeś :) sporo pod górę, bardzo dobrze bo to jednak jest waży element treningu wg. mnie. Możesz robić tak, że co tydzień dodajesz 1-2 podbiegi więcej, jeśli czujesz że jeszcze nie pora na dodanie kolejnych rób tak samo jak na ostatnim treningu, nic na siłę :) Ja dziś nie biegałem, bo jutro mamy ze znajomymi pobiegać. Znowu trening przed tym rajdem na orientację :) no chyba, że im się nie będzie chciało to sam coś pocisnę :)

dzis bylem na treningu do Orlen Warsaw Marathon'u. Akurat mielismy podbiegi, czyli to samo, co robilem ostatnio na treningu :)
Ogolnie fajnie jest sie spotkac w grupie biegaczy, ale organizacyjnie to slabo jest zrobione.
nie wiedzialem, jak sie ubrac - wzialem legginsy i t-shirt z kurtka (bluza dresowa), na poczatku czekalismy na wszystkich az sie wpisza na liste obecnosci. zapisy byly od ok 9:45, o 10 ma sie trenong zaczac, no ale zaczal sie o jakiejs 10:09. wtedy cieszylem sie, ze mam kurtke (bluze od dresu), ale ostatecznie spocilem sie jak nie wiem co. next 700m biegu - ofc wszyscy daja ile wlezie :D pozniej rozciaganie. pozniej podzielilismy sie na 3 grupy, wzgledem zaawansowania. no i tu jest meritum problemu. podzial: 1 grupa czasy 42-43min na 10km, 2 grupa 47-48min na 10km, czyli jak to trener ujal tempo 5:15min/km (no qwa!!!) i osoby bez czasu lub biegnace 10km w 1h. stanalem przed trudnym wyborem, bo debilnie zrobiono wskazania dla poszczegolnych grup. jak uslyszalem to 5:15min/km to chcialem tam isc, ale zrezygnowalem ze wzgledu na to, ze jak biegam to po miekkim gdzie sie da, a wiedzialem ,ze tam bedzie po twardym tylko. no i tak naprawde od 2miesiecy nie przebieglem po twardym wiecej niz 2,5km w 1 treningu. poszedlem do grupy poczatkujacej. ogolnie trener kazdej z grup narzuca tempo. zaczalem obok mojego trenera i tak obok niego bieglem, bo tempo bylo ok - spytalem jakie bedzie - mialeo byc powyzej 5min/km (chodzilo mu o 6min/km na pewno). w grupie byly osoby bardzo zroznicowane - ja bieglem najdalej jako 4 osoba po trenerze, glownie zaraz za nim. ale byli i tacy, co odstawali. co mnie zdziwilo - swiatla - stoimy :( my przebieglismy - stoimy i czekamy na reszte. podbieg zrobiony - zamian od razu truchtac - stajemy na 3-8 sek. :( nie wiedzialem jak ustawiac garmina i uznalem, ze czas ma caly czas leciec - widac jakie mam przez to tempo, no ale coz. trener sobie zatrzymywal, tak btw.
Quote (cOr @ Jan 5 2014 07:37pm)
mial ktos bol w stopie na zewnetrznej czesci? miedzy pieta a srodkiem stopy mniej wiecej. wczoraj mnie tam zaczelo bolec przy kazdym kroku ale dobieglem jeszcze ~5km.
minelo poltorej doby a ja dalej nie moge swobodnie chodzic, przy kazdym kroku jest przenikliwy, promieniujacy ból

imho przeciazenie srodstopia. za duzo km robisz od kontuzji. minie po kilku dniach, spoko, nie boj sie, jak bedzie problem przez ponad tydzien. przed moja kontuzja prawej lydki mialem podczas treningow problem z przeciazenia srodstopia lewej nogi po pokonaniu dystansu polmaratonu. niestety musisz miec maly kilomatraz i wolno podnosic go w gore. znasz teorie podnoszenia kimometrazu z tygodnia na tydzien o 10% ?
E: cOr i B0b3k poprosze wyniki z Waszego biegu B)
E2: bedzie rywalizacja na endomondo na styczen?
E3: B0b3k masz korekty wysokosci w Garminie?
E4: 12 stycznia jest bieg z Biegiem Natury czy jakos tak - biegl ktos kiedys? zastanawiam sie nad nim, ew pojde na trening Orlenu (ma byc product test).
E5: bylem na foot id dzis w sklepbiegacza.pl - dostane wyniki na mejla. gosc sie abrdzo zdziwil widzac tak duza roznice w dlugosci moich stop, ze mnie pytal czy to mozliwe :D

This post was edited by Henio17 on Jan 5 2014 04:17pm
Go Back To Polska Topic List
Prev1295296297298299471Next
Add Reply New Topic New Poll